Martijn en de soundbites

Ligt het nu aan de verslaggeving? Als ik deze motivatie van het verbod op de vereniging Martijn lees dan kan ik mij er wel iets bij voorstellen waar ik mee kan instemmen:

De rechtbank heeft bepaald dat Martijn seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt en dat is een fundamentele inbreuk op de rechten van het kind. De rechter vond het belang van de openbare orde zwaarder wegen dan het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Bron citaat.

Het komt merkwaardig over dat een rechter in een privaatrechtelijke zaak een uitspraak doet over “de openbare orde” maar er zit meer aan vast.
In de soundbitewolk waarin je als nieuwsconsument al snel terechtkomt had ik alleen het volgende gehoord/gezien:

Volgens de rechtbank is wat Martijn doet, zegt en uitdraagt over seksueel contact tussen volwassenen en kinderen in strijd met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in de Nederlandse maatschappij gelden.

Bron van dit citaat.
Als het tweede citaat als zwaarstwegend wordt gepresenteerd kan toch alleen geconcludeerd worden dat met zo’n uitspraak het hek van de dam is. In het eerste geval kan ik concluderen dat er namens weerlozen is gesproken en zou ik zelfs kunnen instemmen, met het voorbehoud dat ik al niet eens meer op de site van Martijn kan kijken of “het echt zo erg is”.

Ligt het nu vooral aan het totale verval van de journalistiek in Nederland?

1 gedachte over “Martijn en de soundbites”

  1. De tekst van de uitspraak: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Assen/Nieuws/Pages/RechtbankverbiedtenontbindtVerenigingMartijn.aspx.

    ‘Openbare orde’ kan soms ook betekenen de rechtsorde (die idealiter een afspiegeling zou zijn van de normen en waarden van de samenleving). Zo kan men bv. zeggen dat ‘polygamie een bedreiging voor de openbare orde is’ (ik verzin het echt niet).

    Of “het echt zo erg is”? Wikipedia vond het volgende noemenswaard te vermelden: “Op 17 mei 2005 veroordeelde de rechtbank Almelo een verdachte wegens bezit van en handel in kinderporno op basis van een groot aantal afbeeldingen waaronder een foto van een naakte jongen met de rug tegen een glad oppervlak, het geslachtsdeel duidelijk in beeld gebracht in OK magazine nr. 57.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vereniging_MARTIJN) Jeempie, helemaal naakt zeg.

Reacties zijn gesloten.