Mark Rutte mag niet het leven van 120.000 mensen plus hun gezinnen verzieken

Het kabinet moet met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) om de tafel om te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen.

Een Kamermeerderheid heeft het kabinet daartoe dinsdag opdracht gegeven.

Ik heb geen enkele illusie dat dit bruinste kabinet sinds Seyss-Inquart I er niet alles aan zal doen om toch de zin te krijgen, maar de strijd is nog niet gewonnen door ze! De Tweede Kamer let deze keer schijnbaar wel op. Ook hoop ik niet dat de belangenvereniging dezelfde fouten gaat maken als bij de kunst- & cultuurbezuinigingen is gemaakt. Maar PGB-drama wordt vervolgd!

Klik hier voor website van Per Saldo.

13 gedachten over “Mark Rutte mag niet het leven van 120.000 mensen plus hun gezinnen verzieken”

  1. Ik hoop het natuurlijk niet en we protesteren allemaal flink maar ik heb gisteren contact gehad met een lokale politicus met connecties in het Haagse, volgens insiders is alles min of meer al beklonken, dichtgetimmerd en akkoord bevonden. Hij adviseerde mij niet teveel van deze inspraak te verwachten. een beetje voor de Bühne.

    Je ziet nu wat er gebeurt met de ja-knikkers, zien wij ik noem maar wat een Lucassen een onbevangen en eerlijk oordeel over deze kwestie afwegen? En zo wordt onze democratie gedegradeerd tot een boekhoudkundig handigheidje.

  2. Ik moet trouwens hierbij ook vermelden dat de belangenvereniging hele goede alternatieve plannen compleet heeft uitgewerkt, volgens mij te vinden op hun website pgb.nl. Systemen met vouchers, persoonsvolgende budgetten dat soort ideeën echt de moeite waard om eens door te nemen.

  3. Kun je ons enig zicht geven in die zogenaamde alternative plannen. Hoe wordt er dan geld bespaard op de gezondheidszorg? Let wel: sinds 2003 stijgt het pgb van 650 miljoen met 250 miljoen tot 2400 miljoen in 2010. En deze trend gaat al 8 jaar lang onverminderd door. In 2020 zal het 5 miljard bedragen.

  4. @#4 – als je echt geinteresseerd ben lees dan gerust de genoemde site eens door http://www.pgb.nl staat heel veel info, met name ook over al het cijfermateriaal, ik ga hier niet zitten kopieren en plakken. Dat de zorgvraag in de toekomst gaat stijgen waren we allemaal al achter, met of zonder PGB.

    Er is zat bedacht en uitgewerkt, denk aan een keurmerk voor aanbieders, een PGB test voor aspirant budgethouders, betere voorlichting, strengere instroom condities, 1 loket met administratieve verlichting, een vouchersysteem zodat er geen fysieke geldhandelingen plaatsvinden, belangenverenigingen zijn heel actief hierin en verdienen gehoord te worden.
    Je kan ook je kop in het zand steken de regeling stopzetten en roepen dat de gemeenten het wel oplossen, vind ik persoonlijk van weinig visie getuigen, de vraag stop je er niet mee, tenzij je natuurlijk mensen met een beperking gelukszoekers gaat noemen, dan houdt de discussie op en wat mij betreft de beschaving.
    Met een PGB stop belast je de zorg in natura extra, die zo’n beetje 25% duurder is dan PGB zorg en die het nu al niet aankunnen.

    Er speelt in de hele AWBZ wereld zoveel meer mee, zo zijn er Zorg in Natura instellingen die een afdeling PGB hebben om het teveel aan zorg op af te schuiven wanneer het aan hun toegekende zorgplafond wordt overschreden. Of dat er veel mensen niet gebruikte delen van het PGB terugstorten waar je voor het gemak eigenlijk nooit iets over hoort. In ons kleine praktijkje met 10 clienten is er dit jaar ca. 25000 euro ongebruikt budget door de budgethouders teruggestort, door overlijden of minder zorg dan ingeschat, trek het maar landelijk over 120.000 budgethouders.
    Er wordt selectief gerekend en Per Saldo nodigt belanghebbenden uit tot een eerlijke open discussie met de juiste cijfers.

  5. @# 5 – Ik snap je bezordheid. Ons aller zorg is natuurlijk het beheersbaar houden van de zorgkosten zonder bepaalde normen los te laten. De steeds verder toenemende zorgkosten moeten door relatief steeds minder mensen gedragen worden. Dit geldt ook voor pensioenen, AOW etc. Je kan bijna uitrekenen wanneer het mis gaat.
    Wat mij tegenstaat bij de insteek van de linkse partijen is dat er tegen elke bezuiniging moord en brand geschreeuwd wordt (zorg, cultuur, pensioenen) zonder dat er een echt alternatief op tafel komt. Er is mi geen echt beter alternatief, er kan alleen wat in de marge geschoven worden.
    Ook de voorstellen van Per Saldo lijken mij meer gericht op het voorkomen van fraude dan op een echte poging de kosten beheersbaar te houden. Ik betwijfel of hun voorstellen zoden aan de dijk zetten. Ik krijg het gevoel dat rechts de kastanjes uit het vuur mag halen terwijl links semi-verontwaardigd protesteert. Dit mechanisme hebben we vaker gezien.

  6. @#6 – je hebt bezuinigen, bijvoorbeeld tarieven gaan met 3% omlaag, hebben we begin dit jaar al meegemaakt, was niet leuk maar niet onoverkoombaar. En je hebt gewoon hersenloos voor 90% afschaffen, effe snel tussendoor omdat je nu met een minderheidscoalitie en 24 ja-knikkers je kans schoon ziet. BAH!

    PGB is bij uitstek een instrument om de kosten beheersbaar te maken, ik zou zelfs pleiten voor een uitbreiding van PGB, aantoonbaar goedkoper dan de ZIN.

    En dat links – rechts verhaal is gewoon gelul, we zijn de afgelopen dertig jaar het meest door CDA en VVD geregeerd en PGB is zelfs een VVD uitvinding, de PVDA heeft af en toe in de coalitie gezeten, zoals Cohen al zei in grote lijnen dragen deze 3 partijen gezamenlijk de verantwoordelijkheid van hoe het nu in ons land is, er is gewoon verzuimd deze regeling wettelijk te verankeren en te fine tunen.

    Linkse partijen komen gewoon op voor de zwakkeren in de samenleving, en zeer terecht, zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen.

  7. Opkomen voor de zwakkeren, klinkt leuk, is slap, leeg gelul.
    Net zo leeg als: ik ben voor vrede. Alsof er in Nederland groepen zijn die oorlog willen of dat rechts zwakkeren wil pakken.

  8. @#8 dat rechts de zwakkeren wil pakken is geen fabel gebleken, het gebeurt nu volop in de praktijk.

    En ja, tot voor 2 jaar geleden had ik best een leuke baan, helaas geconfronteerd met akelige slepende ziekte in mijn gezin ben zo in aanraking met PGB gekomen, intussen heb ik van de nood een deugd gemaakt en ben als zorgaanbieder gaan werken en help nu met een heel team mensen die bij de reguliere thuiszorg tussen wal en schip zijn gevallen.
    Als je dagelijks bevind tussen de mensen met kanker, dwarslaesies en alzheimers word je met de neus op de feiten gedrukt.
    Ja, ik kom op voor de zwakkeren, da’s voor mij geen slap en leeg gelul maar dagelijkse realiteit en ongelofelijk te zien dat je dat in Nederland intussen een stempel als gelukszoeker oplevert.

  9. Ik heb in mijn omgeving mensen die voor de VVDCDA variant hebben gekozen. Die heb ik dan ook als kennis zodat ze kunnen zeggen dat ze een allochtoon kennen. sad 🙁

  10. @#10 – Ach ja, ik vind het al heel wat dat er iemand zoals Klaas soort van aandacht heeft.

    Toen ik 2 jaar geleden begon heb ik advies in gewonnen, het eerste wat mij werd verteld was dat het een gevecht tegen de negatieve beeldvorming zou worden en dat is het, die beeldvorming is zo geraffineerd dat ik me best kan voorstellen dat mensen hun vraagtekens bij PGB zetten.

    Ik zal Klaas nog een voorbeeldje geven ter informatie:

    Wij hebben een cliënt met alzheimer van een jaar of 90, indicatie klasse 4 = 12.239 euro per jaar 7/9 uur per week.
    Wij houden haar nu al 2 jaar met 2 dezelfde vaste verzorgenden en behulp van wat familie helemaal zelfstandig in haar eigen huisje, iedereen super tevreden, kosten ca. 500 euro per maand, familie betaalt ook nog een inkomensafhankelijke eigen bijdrage en stort jaarlijks keurig netjes zo’n 6000 euro ongebruikt terug. Heel duidelijk en transparant met een contract van SVB en een klachtenregeling, niks louche aan.

    De ZIN thuiszorg instelling krijgt voor dezelfde indicatie 25% meer, dus ca 16000 euro, wat er dan verder gebeurt is voor mij een groot raadsel, maar misschien zijn hier mensen die het weten.
    De ZIN instellingen maken afspraken over het aantal uren met de verzekeraar, zo’n indicatie verdwijnt achter een rookgordijn in de boekhouding, wat gebeurt er dan?

    Dus over zorgkosten, PGB is transparanter en beter beheersbaar wat mij betreft en velen met mij.
    Instellingen kosten zo’n 150 a 200 euro per dag en een ziekenhuis wat zal het zijn 6 a 800? Met een netwerk van kleinschalige aanbieders mensen hulp bieden bij zelfstandigheid is dus veruit de goedkoopste en vriendelijkste optie. Om dit zomaar zonder onderbouwing en zonder commentaar de nek om te draaien, ik zou het haast crimineel willen noemen, onbehoorlijk bestuur voor zeker.

  11. Update hoorzitting met de belangenorganisaties gisteren:

    ++++
    CPB heeft gisteren in de hoorzitting aangegeven dat ze geen idee heeft waar het kabinet de cijfers vandaan haalt waarop ze de beslissing baseert ( uhm, de cijfers waarvan Rutte zegt dat ze van het CPB komen)

    SCP trekt aannames van kabinet in twijfel mbt aantal budgethouders die gaan afzien van zorg in natura.

    ITS onderzoeksbureau van de universiteit Nijmegen heeft nagerekend en bevestigt cijfers dat PGB zorg tussen 30 en 67% !!! goedkoper is dan zorg door instelling.

    Reactie van VWS op de vraag waarop hun berekening/aanname gegrond is = geen tot nog toe.

    +++

    Nee echt, komt lekker onderbouwd over allemaal.

Reacties zijn gesloten.