Mark Rutte herkent zich niet in de waarheid over de rentelast

Met zijn H.J. Schoo lezing produceerde minister president Mark Rutte niet alleen een stortvloed aan gemeenplaatsen, hij deed de waarheid ook nog eens geweld aan.

‘Zelfs bij de lage rentes die Nederland nu op de kapitaalmarkt betaalt, is de bijbehorende rentelast opgelopen naar 11 miljard per jaar.’

Dat zei Mark Rutte in de H.J.Schoo-lezing. Rutte jokt.

De staatsschuld is inderdaad gestegen, maar de rente op de Nederlandse obligaties is zoveel meer gedaald dat de overheid nu minder uitgeeft aan rente op de staatsschuld dan in 2008, voordat de crisis begon. Sterker de overheidsuitgaven aan rente staan op het laagste niveau (in procenten van het bbp) in 43 jaar tijd.

Verder lezen.

12 gedachten over “Mark Rutte herkent zich niet in de waarheid over de rentelast”

 1. De VVD moet veboden worden. Het is echt Mafia.

  Las net in dat de VVD het niet eens is met 20.000 euro voor het opzetten van een voedselbank in de gemeente Veenendaal. Subsidie gelden zijn (HRAtje much?) voor de VVD en de rest mag verhongeren.

 2. Bas Jacobs jokt misschien niet, maar maakt gebruik van een drogreden. De rentelasten vormen slechts een onderdeel van de begrotingstekorten. Terecht wijst Jacobs er weliswaar op dat de rentelasten zijn gedaald, maar dat is op zich geen geldig argument wat betreft de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

  Minder bezuinigen zou de economie vooruit helpen, maar het verhaal is complexer dan alleen de focus op de rentelasten leggen.

 3. De waarheid is dat de rente over staatsobligaties wereldwijd aan het stijgen is, en niet zo een beetje ook.

 4. De uiteindelijke -muzikale- grap is: Mark met z’n pianovingers, durft zelfs geen serenade te brengen, buiten z’n familie om. Ondanks de positieve ‘vibe’ die er mogelijk van een of andere MP uit kan gaan.

  Vreemd genoeg voel ik mij nu geroepen, om naar een liveconcert van Rammstein te verwijzen. Hit it.

 5. Rutte liegt wel meer. En niet alleen Rutte!

  Nederland is al in april 2010 akkoord gegaan met de plaatsing van een nieuw Amerikaans kernwapen op de militaire vliegbasis Volkel. Ook is er overeenstemming over het feit dat de Joint Strike Fighter het atoomwapen moet kunnen dragen. Dat zeggen verschillende deskundigen donderdagavond in het KRO-programma Reporter.

  Al de regeringen liegen of het gedrukt staat. Allemaal hanteren ze een dubbele agenda! Ik ben zelf geboren in 1946. Vanaf 1945 tijdens de z.g wederopbouw is een beperkte groep mensen beter geworden van alle regerings beslissingen. Het koningshuis niet in de laatste plaats. Ik heb van mijn leven nog nooit een arme bestuurder gezien! Wel in voldoende mate klagende bestuurders, klagende werkgevers, klagende bankiers etc.etc. Allemaal hadden en hebben ze een dogma: JONGENS, DE SCHOUDERS ERONDER!! Ze bedoelden onze schouders, niet die van zichzelf. Een voorbeeld: de pensioengerechtigde leeftijd moet omhoog want de pensioenen worden in de toekomst onbetaalbaar. En nu? De pensioenrente gaat omlaag want we blijven toch langer werken!We moeten niet gaan demonstreren op het Maliveld! We moeten met z’n allen naar gebouw van de tweede kamer gaan op Prinsjesdag en het hele walgelijke zooitje buiten zetten met pek en veren overladen!

 6. Heeft dan ook op Krapuul niemand in de gaten dat wij grotelijks belazerd worden? Rat Verhagen is met een delegatie naar New York geweest voor een vergadering betreffende afschaffing van kernwapens! Rat Verhagen wist donders goed dat de regering Balkenkots ver daarvoor al in het geheim had besloten voor de opslag van vernieuwde kernwapens op Volkel. Trouwens een van de hoofdredenen voor het halstarrig vasthouden van de regering LeugenRutte 2 aan de JSF. Dit toestel is voorbestemd om de vernieuwde kernwapens onder te kunnen hangen! Ik merk weinig van grootschalig commentaar en protest tegen deze walgelijke vertoning! Waar blijft de voormalige linkse achterban uit de tijd van “Ban de Bom”? Waar blijft de voormalige linkse achterban uit de tijd van “Kruisraketten uit de wereld te beginnen in Nederland” ? Waar blijft het protest van de jeugd welke wel even het stokje over zou nemen van ons, stokoude babyboomers? Te druk met facebook, twitter, social networking, vereren van Swamneus, Quatscher en Rufter? Waar is de z.g. hoogopgeleide, zich bij voorbaat achtergesteld voelende, vakbondscriticus, welke wel even de plaats over zou nemen van ons “oude lullen”? WAAR BLIJVEN JULLIE? Of laten jullie het , zoals gewoonlijk, weer over aan de vorige generatie om voor jullie de kolen uit het vuur te slepen! Of ik kwaad ben vraagt u? Nee hoor, integendeel, woest ben ik over de grootschalige lamlendigheid welke over een groot deel van de Nederlanders is gekropen!

 7. @Links.Ik wordt niet belazerd ik stem niet rechts. Wij worden tegen wil en dank in de verkeerde richting geduwd door tokkie dom en elitair dom. PVV en VVD en de rest…. Wie kiest er nu voor zijn eigen ondergang is niet mijn keuze in ieder geval.

 8. Rutte is zo dom dat ie zichzelf nog niet eens zou herkennen als ie voor een spiegel zou staan.

 9. @10 Intelligentie hoef je bij rechts niet te zoeken. Ja een soort sluwheid maar dat is niet hetzelfde.

 10. @3 Sjaax “Bas Jacobs jokt misschien niet, maar maakt gebruik van een drogreden.”

  Het punt van Jacobs is dat Rutte gewoon niet doorheeft dat de rentelasten zijn gedaald ipv gestegen. Let wel midden in een crisis, heeft de premier van Nederland een verkeerde voorstelling van zaken aangaande de financiële lasten van de staat. Ideologie prevaleert boven de empirie bij Rutte. Bezuinigingen zijn een geloofszaak voor Rutte , dus wordt de waarheid daaraan aangepast.

Reacties zijn gesloten.