Malaria in Europa terug dankzij de Troika

Toen het IMF Peru aan de leiband legde was dit meteen een vrijbrief voor ziekten als cholera en malaria – als men sociale geneeskunde een te schrappen luxe vindt zal men het ook merken. En nee, de rijken krijgen de cholera niet; malaria wel want een mug maakt geen onderscheid. Drinkwaterhygiëne is wel te koop (o ja, dat wordt het volgende: privatisering drinkwatervoorziening, het zoemt weer rond als de malariamug).

Nu is Griekenland aan de beurt. Artsen zonder Grenzen hebben er al werk aan {Nederlandse bewerking/vertaling hier].

6 gedachten over “Malaria in Europa terug dankzij de Troika”

 1. Behalve deze ook het volgende actueel onderwerp:

  ” Zesdagen werkweek in Europa terug dankzij de Troika”

 2. Malaria is terug in Europa dankzij de warmere winters , muggen vriezen niet meer dood , de enige reden waarom er nu geen Malaria meer in Europa is ( of in de Noordelijke Amerika’s ) is de “kleine ijstijd in de 1600rs en de koude tijd in de eerste helft van deze eeuw , de vector-mug waarin de besmetting zich handhaafde is toen uitgestorven .. Maar net als Blaauwtong knutten en Smallenberg mugjes zou een noordelijke malariamug -variant nu weer een overlevingskans hebben , gebeurd dat dan is er hier ook snel Malaria …

 3. @2: da’s niet het hele verhaal. Tot halverwege de vorige eeuw kwam malaria nog gewoon voor in Nederland. Pas in de jaren 70 was Nederland echt malariavrij.

  Het ligt dus kennelijk niet alleen aan de opwarming, in die tijd waren de winters gemiddeld een stuk kouder.

 4. Jac. P. Thijsse heeft een heel boekwerk aan de malariamug besteed. De muggen die de ziekteverwekker kunnen verspreiden komen nog steeds voor in Nederland, zij het niet meer zo talrijk als honderd jaar geleden. In mijn jonge jaren hoorde ik dat malaria nog voorkwam in Amsterdam-Noord.
  De bestrijding van de ziekteverwekker zelf is dan ook een kwestie van openbare gezondheidszorg, Die vindt de heersende klasse inmiddels overbodige luxe.

 5. Nee! Een heuse geïllustreerde studie – de conservator van de Artisbibliotheek sprak mij er nog over aan: “wat ben je nou voor engs aan het lezen”….

Reacties zijn gesloten.