Maken Mark Rutte’s bezuinigingen de kloof in de samenleving groter?

Wat is eigenlijk de droomsamenleving waar het kabinet-Rutte aan werkt? De eerste echte begroting die het liberaal-christelijke kabinet vandaag presenteert geeft weinig houvast. Het biedt een beetje voor rechts en een beetje voor links.

Want Rutte bezuinigt fors, maar ontziet de armen en zieken enigszins. Het kabinet kiest een beetje voor Europa, maar ook weer niet. Onderwijs is voor iedereen belangrijk, maar Rutte wil toch vooral de excellente leerlingen helpen. Subsidie op milieuvriendelijke auto’s wordt afgeschaft, maar tegelijkertijd moet de fiscale bijtelling voor leaseauto’s omlaag. Het kabinet kiest voor ‘de toekomst’ en wil niet ‘de afkomst’ leidend laten zijn.

Zelfredzaam
Maar hoe die toekomst van Nederland er volgens het kabinet uit moet zien, blijft onduidelijk. Zelfredzaamheid is het belangrijkste motto dat uit de stukken naar voren komt. We moeten minder vertrouwen op vadertje Staat en meer een beroep doen op onze familie, vrienden en buren. De overheid kan niet alles meer financieren. Komend jaar moeten daarom zelfs de hardwerkende ‘Henk en Ingrid’ van Geert Wilders de broekriem aanhalen. (Maken Rutte’s bezuinigingen de kloof in de samenleving groter? – Trouw)

Lees vooral ook even de stukjes van de 4 geïnterviewde Tweede Kamerleden.

2 gedachten over “Maken Mark Rutte’s bezuinigingen de kloof in de samenleving groter?”

  1. “Het kabinet kiest een beetje voor Europa, maar ook weer niet.”

    Het commentaar op BRTV gisteren was: “Hier zie alweer de goede Hollandse koopmansgeest tevoorschijn komen – we geven pas iets als we iets voor terug krijgen”.

  2. “Zelfredzaamheid is het belangrijkste motto.”

    Dit is in wezen en contradictio in termini. In een land waar xenofoben in de regering zitten en dus de gelijkwaardigheid van de mensen ondermijnd is, kun je niet verwachten dat zelfredzaamheid het haalt. Eerst moet je zorgen dan de maatschappij van racisme en xenofobie vrij – pas dan mag gerust de mensen aanwezen op de zelfredzaamheid.

    Losse kreet.

Reacties zijn gesloten.