Make Love Not War

250px-Peace_signRuim een week na de aanslagen in Parijs zijn oorlogsretoriek en de geruchtenmachine flink toegenomen. De Franse president Hollande kondigde na de aanslagen de noodtoestand af en zei dat zijn land in oorlog was met Islamitische Staat (IS), dus zei Rutte het ook. De hackergroep Anonymous is nu ook in oorlog met IS, tenminste, volgens het NOS Journaal. Anonymous claimt duizenden Twitter-accounts gelieerd aan IS uit de lucht te hebben gehaald. Ter rechterzijde van het mediaspectrum wordt dagelijks geroepen om meer oorlogsgeweld om IS ‘uit te roeien’. De rechts-georiënteerde politiek blijft niet achter en roept opnieuw dat de grenzen dicht moeten, het leger de straat op moet en dat Nederland uit de EU moet, want de EU is de oorzaak van de aanslagen, menen zij. Sommigen pleiten zelfs voor administratieve detentie van moslims en herinvoering van de doodstraf.

Frankrijk begon meteen na de aanslagen de ‘hoofdstad’ van Islamitische Staat, Raqqa, te bombarderen. Hoeveel onschuldige burgers daarbij zijn omgekomen is niet bekend, maar dat wordt geschat op minstens 500. Niemand zal in het Westen een kaarsje voor hen op steken of een herdenkingsbijeenkomst organiseren. De vraag waarom het eerst mis moest gaan in Europa voordat weer voor tonnen aan bommen op het Midden-Oosten wordt gegooid, wordt niet gesteld. Er komt al lange tijd geen onafhankelijke journalist meer in Raqqa, een stad met ruim 200.000 inwoners, die daardoor van de rest van de wereld lijkt te zijn afgesloten. Er sterven in Syrië dagelijks evenveel mensen als er bij de aanslagen in Parijs op vrijdagavond omkwamen, maar dat schijnt in het Westen maar weinigen te interesseren.

De New York Times kwam gisteren met het bericht dat de Amerikaanse strijdkrachten berichten over de strijd tegen Daesh of IS hadden gemanipuleerd. Successen werden mooier voorgesteld dan ze waren en nederlagen werden verbloemd of uit de verslagen geschrapt. Oorlog is natuurlijk ook voor een belangrijk deel propaganda en negatieve berichtgeving over het resultaat van campagnes moet vermeden worden. Hoewel weinigen in Nederland Syrië kunnen aanwijzen op een wereldbol wemelt het in Nederland ondertussen van de deskundigen die alles weten over islam, oorlogsvoering en terrorisme. Iedere keer wanneer er ergens op de wereld iets gebeurt blijkt dat er in Nederland meer experts rondlopen dan we dachten.

In Nederland wordt de discussie ook op andere fronten gevoerd. Sinds de aanslagen in Parijs wordt Daesh vaker gebruikt dan IS, ISIS of ISIL om de terreurgroep te duiden. Daesh is het Arabische acroniem van de terreurgroep, maar kan in het Arabisch ook als woordspelletje worden gebruikt om de terreurgroep belachelijk te maken. Daarom keurt Daesh het gebruik van het begrip Daesh af en hebben ze zelfs verminking in het vooruitzicht gesteld indien Daesh i.p.v. IS wordt gebruikt. En net als Daesh claimt de ware islam te vertegenwoordigen, zeggen radicaal- of extreemrechtse vertegenwoordigers als enigen het volk te vertegenwoordigen. Als je het daar niet mee eens bent ben je de vijand en de vijand moet worden vernietigd. Het enige verschil is dat clubjes als Pegida nog niet over wapens beschikken.

Vreemd genoeg zijn een aantal rechtse commentatoren in Nederland ook tegen het gebruik van Daesh, omdat het woord islamitisch daarin ontbreekt. Sommige opiniemakers, journalisten en radicale politici zien daarin het bewijs van ontkenning en wegkijken door links en Gutmenschen, die daarom dus medeschuldig zijn en volgens enthousiaste lezers en reageerders zonder proces zouden moeten worden geëxecuteerd. Direct na de aanslagen in Parijs werd door de media vooral gebruik gemaakt van geruchten, valse beschuldigingen en hoaxes om het publiek te informeren. Zo zouden de daders Syrische vluchtelingen zijn wat helpt het publiek te stimuleren in hun aversie tegen vluchtelingen in het algemeen en Syrische vluchtelingen in het bijzonder.

By r2hox from Madrid, Spain (Love war Uploaded by tm) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons]
By r2hox from Madrid, Spain (Love war Uploaded by tm) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons]
Daar bleek niets van waar te zijn, maar de toon was gezet. De aanslagen zijn de schuld van vluchtelingen en hen die vluchtelingen willen helpen. Gelukkig zijn er ook andere geluiden. De daders kwamen uit de omgeving van Brussel en Parijs, de meesten waren hier geboren en helemaal geen vluchtelingen die via Griekenland de EU waren binnengekomen. Het waren vaak leuke buren waarvan je niet wist dat ze waren geradicaliseerd. En gelukkig zijn er veel mensen die in haat, angst en repressie geen oplossing zien voor de strijd tegen terrorisme, maar juist kiezen voor de liefde, gezond verstand en een open samenleving. Dat is waar terroristen en ophitsers het meeste hekel aan hebben en de beste remedie tegen radicalisering, dus ga daar vooral mee door!

1 gedachte over “Make Love Not War”

  1. Reageren op het weblog van wltrr lukt niet (krijg er ook geen fout- of andere melding), dus hier maar een kopietje:

    IS vind ik zelf erg onpraktisch, het is te kort en Engelse en Nederlandse websites staan er vol mee sinds het begin van het internet. ISIL is handiger en wordt vooral door de Amerikanen nog altijd gebruikt. Hollande gebruikt Daesh al sinds begin september of nog eerder. Toen droeg hij ook al de titel ‘Chef de Guerre’ en dat houdt nmm in dat Hollande al in september of eerder de oorlog aan ISIL heeft verklaart. Bij het terugzoeken kreeg ik ook de indruk dat ISIL voor die tijd de oorlog aan Frankrijk heeft verklaart vanwege operatie Chammal. Een vrijwel autonome operatie van Frankrijk tegen ISIL, die al een jaar gaande is. ISIL heeft overigens ook de oorlog verklaart tegen de Taliban, zijn ze door deze gemeenschappelijke vijand nu onze vriend? 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.