Macron: ‘armen hebben hun situatie aan zichzelf te wijten’

Net wanneer je sympathie voor de Franse Gele Hesjes het nulpunt nadert, herinnert Macron je er weer aan waarom de Gele Hesjes oorspronkelijk de straat opgingen en hoe terecht hun woede was. Voordat de beweging werd gekaapt door complotgekken, antisemieten en hele en halve fascisten, zeg maar.

Volgens de Franse president zijn er heel wat armen die ‘maar wat aanrotzooien’ en dus eigenlijk hun situatie aan zichzelf te wijten hebben. Waarmee de voormalige investeringsbankier het beeld bevestigde dat hij een arrogante, elitaire kwast is, die exclusief de belangen van de 1% vertegenwoordigt en zijn kont afveegt met de problemen van iedereen die minder dan een ton per jaar vangt.

Vorig jaar had Macron zich – geheel in stijl – al eens laatdunkend uitgelaten over een werkloze man die hij tijdens een open dag in het Élysée ontmoette. Die kreeg van de Franse president te horen dat hij “alleen maar de straat hoefde over te steken” om een baan voor de man te vinden.

De president probeert de Fransen te paaien met een ‘nationaal debat’, maar die lijken daar vooralsnog niet in te tuinen. Inmiddels gaan er weliswaar aanmerkelijk minder Gele Hesjes de straat op dan nog maar een maand geleden, maar het economische eisenpakket van de beweging kan nog steeds rekenen op de steun van een forse meerderheid van de bevolking.

Hieronder de beruchte video van Macron die een werkloze vermanend toespreekt. Is het meteen weer duidelijk waarom de man in Frankrijk vrijwel universeel gehaat wordt.