Maatschappijleer

grafkisten
LAMPEDUSA 2013

Het was 1970 en ik zat in de brugklas. Eén uur per week kregen we maatschappijleer van pater Hermans, een optimistische, jeugdige man die er helemaal niet uitzag als een pater, want hij droeg gewoon een spijkerbroek en een slobbertrui, had een ruige baard en haar van een lengte die ik zelf ook ambieerde.

Dat was wel iets anders dan de stoffige priesters die ik gewend was van de katholieke lagere school waaruit ik net was ontsnapt. Daar kregen we godsdienstles van types in naar wierook riekende gewaden die je de stuipen op het lijf joegen met verhalen over duivel, hel en zwarte vlekken op je ziel. Dat was in de tijd dat Nelson Mandela gevangen zat op Robbeneiland en de arme negerkindertjes in Afrika door Europese zendelingen bekeerd werden terwijl tegelijkertijd Europese regeringen de Afrikaanse landen leegplunderden en de negerkindertjes en hun families nog armer achterlieten dan ze al waren.

Op een dag deed pater Hermans een opmerkelijke uitspraak. Het was in de tijd van het Apolloprogramma van de Amerikaanse overheid en een jaar nadat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan had gezet.

Hij zei: ‘Voor het geld waarmee één Apolloraket wordt gebouwd en de ruimte in wordt geschoten kun je de hongersnood in Afrika oplossen.’

Ik was verbijsterd.

Eén Apolloraket minder kon toch geen probleem zijn als je daarmee de levens van zoveel mensen kon redden?

Mijn vader zei dat de wereld zo niet in elkaar zat en dat ik daar later nog wel achter zou komen. Ik was woedend en vond het een laffe uitvlucht, dat ‘later’. Er werden problemen mee vooruit geschoven die nu een oplossing behoefden.

Het is nu al lang en breed ‘later’. En ik begrijp wat mijn vader bedoelde. Afrika is nog steeds straatarm. Honger is een groter pobleem dan ooit.  De Nederlandse regering schaft voor 4,5 miljard JSF’s aan en vermindert tegelijkertijd doodleuk het budget voor ontwikkelingssamenwerking tot onder het als beschaafd beschouwde percentage van 0,7% van het BNP. Intussen spoelen de lijken en de wrakke bootjes van wanhopige Afrikanen die de armoede en oorlogen in hun land trachten te ontvluchten vrijwel dagelijks aan op Sicilië en Lampedusa.

vluchtelingen

Het verschil met ‘vroeger’ is, dat er destijds sprake was van een breed gedragen gevoel dat de welvaart eerlijker moest worden verdeeld in de wereld. Nu lijkt zelfs die goede wil grotendeels verdwenen. Zondag 15 december wordt Nelson Mandela begraven. Een klein leger huichelaars zal van over de hele wereld met regeringsvliegtuigen worden aangevoerd en mooie woorden spreken.

28 gedachten over “Maatschappijleer”

 1. En Afrika wordt, o.m. door China, in mega landbouwareaal omgebouwd, waar weeral de afrikanen niets aan zullen hebben. Neo neo kolonisatie.

 2. Was bedoeld voor de post van Arnold. Gil Scott-Heron = fantastisch.

  @Chipo, mee eens, en dan hebben we het nog niet eens over het massaal stropen van olifanten en neushoorns (gaat tegenwoordig met zware wapens) tbv de Aziatische (vnl. Chinese) markt. Het is een schande hoe Afrika wordt leeggeplunderd en aan z’n lot overgelaten.

 3. Die maatschappijleraar was slecht geïnformeerd. Veel van de voedselhulp aan Afrika werd ingeruild met wapens uit het Warschaupact.

 4. Afrikaanse Quote, Eerst kwamen de Blanken, die waren erg, toen kwamen de Hindoestanen, die waren nog erger, nu zijn er de Chinezen, die zijn het ergst van allemaal. Oh, Afrika, Afrika, slecht opgeleide bevolking, slechte Leiders die alleen maar aan eigen Gewin denken, slechte 9nfrastructuur, teveel bevolkingsgroepen bij elkaar in een Land die niet bij elkaar horen. Vb. Congo-Zaire 250 volkeren bij elkaar in een Land die elkaar vaak niet moeten. Paul Schefffer, multicultureel DRAMA in NL-, multicultureel DRAMA!!, Ga eens in Congo kijken dan zie je echt multicultureel DRAMA. Mvrgr.

 5. @Iaerwainbenadar: “Oh, Afrika, Afrika, slecht opgeleide bevolking, slechte Leiders die alleen maar aan eigen Gewin denken, …”
  Dat is slechts een deel van het verhaal. Het andere deel gaat over het IMF, aan wiens eisen die – lang niet altijd slechte of inhalige – Afrikaanse leiders moesten voldoen om geld te kunnen lenen. De aldus opgelegde privatiseringen, met name die o.h.g.v. onderwijs en gezondheidszorg, zorgden voor een forse toename van de sociale ellende. (Zie bv. http://www.gregpalast.com/failures-of-the-20th-century-see-under-imf/.)

 6. at Joke,..weet ik Joke. De post was een een beetje provocerend bedoeld. het is mij heel wel bekend dat ook Big Corporations, Grote Universiteiten, o.a. Harvard; grote `grond`posities hebben ingenomen en direct of indirect veel kleine boeren hebben verjaagd. Wat ik ook niet genoemd heb is het clan membership, de clan die de verkiezingen wint verdeelt veel van de baantjes aan clan members, de rest heeft het nakijken. Cave, In veel landen in Afrika wordt je in je clan geboren en je kunt je clan eigenlijk nooit verlaten. Dit is mij door veel Afrikanen verteld en bevestigd. Veel landen in Afrika kampen met multiple problematiek, inclusief het IMF , Corruptie, HIV, Analfabetisme en `religieus`Geweld inclusief de Pan/Afrikaanse Oorlog die in Congo/Zaire aan de gang is. Betrokken o.a., inclusief de Organisatie van Afrikaanse Staten, Congo zelf, Oeganda, Rwanda, mogelijk ook Burundi, zeker ook door O.A.S, Nigeria, Angola, Zuid/Afrika. Een ander groot gevaar is-zijn de Amerikaanse Fundamentalistische kerken, die d.m.v. Donaties het Openbaar Bestuur en Politici a.h.w. omkopen, aanzetten tot wetgeving tegen bijv. Homo´s. ,. Vanaf de kansel blijven preken geen seks voor het Huwelijk, geen condoomgebruik, en dus HIV.

 7. At Joke, heb net het hele artikel nog eens goed gelezen, daar zijn de nodige kanttekeningen bij te maken.kanttekeningen m.b.t. de vroeger Sovjetstaten. Het IMF krijgt hier de schuld van de achteruitgang in aantallen van de Bevolking, maar er word niet bij vermeld dat na de val van de Muur, Rusland en de voormalige Sovjetstaten een explosie in HIV-AIDS hebben gekend met veel doden als gevolg. Ditzelfde proces heeft uiteraard ook in Afrika plaatsgevonden, waarbij de beroepsbevolking het hardst getroffen werd. Beroepsbevolking is meestal ook het sexueel actiefste deel van de bevolking. Verarming is dan wel het gevolg. Het artikel beschrijft ook de teloorgang van Equador. De regering van dit land neemt op een bepaald moment de schulden van de elite over. Waarom= Hoe kon het zover kunnen komen, heeft de regering daar net als de regering hier de afgelopen jaren, zitten slapen t.a.v. de ontwikkeling van de particuliere schuldenproblematiek=
  Het artikel is overigens van 8 Oktober 2000. Equador staat er nu, met dank aan China, olie in ruil voor investeringen, wel beter voor dan toen. Mvrgr.

 8. @Iaerwainbenadar: Die HIV-explosie mag dan wel veroorzaakt zijn door de val van de Muur e.d., maar als je tegelijkertijd de gezondheidszorg zwaarder in rekening gaat brengen en de overheidsuitgaven op dat vlak terugschroeft (zoals het IMF dat verlangt), dan kom je van de regen in de drup. Dus dat soort maatregelen heeft er zeker aan bijgedragen dat het zo uit de hand liep.

  Ecuador heeft op zeker moment de overeenkomst met het IMF gewoon niet-bestaand verklaard, omdat die buiten het parlement om door de regering was aangegaan. (Ze zijn overigens wel weer een nieuwe lening aangegaan.)

 9. heerlijk genieten he wat zyn die afrikaantjes toch zielig, miljarden aan olie in de grond en die stoute blanken sorry eigen kapitalisten die zich de zakken vullen en hun landgenoten laten verreken..

  Vroeger konden we nog trots roepen wy blanken buiten uit terwyl ook duizenden niet blanken al honderden jaren in slaverny worden gehouden.
  maar ja dat was niet by pauw en witteman. Dus voor de pseudolinkse nederlander bestaat dat gewoon niet.

  Ongeacht geloof huidskleur of ras. Als de ene familie miljoenen binnenhaalt terwyl miljoen mensen moeten sappelen voor hun dagelijkse overleven, angst voor ziekte en werkeloosheid deugt dat niet.

  Maar met de huidige bespaar voorstellen van ons links?/rechts/ lichtbruin kabinet zullen wy allen solidair worden met de armen in de wereld, m.a.w. we worden ook een stuk armer

  Economische problemen oplossen dmv voortdurende lastenverzwaring en zg. besparingen heeft de laatste 500 jaar nooit tot grotere welvaart geleid.

 10. @Joke Mizee, Laat onverlet waarom de Equadoriaanse regering, zoals in het artikel beschreven, de schulden van de elite heeft overgenomen. Ander punt is waarom werd het IMF om hulp gevraagd. Als je je economie en je financien op orde hebt heb je geen hulp nodig denk ik, althans niet van het IMF. Het probleem zit vaak in langdurig falend bestuur ,corruptie, vriendjespolitiek etc. Equador was ook toen een olieproducerend land. Politici hebben dan vaak de neiging de kiezer te paaien met kunstmatig laag gehouden brandstofprijzen. Zie ook Nigeria en Venezuela. In het artikel wordt geschreven dat het “geheime” IMF rapport de equadoriaanse regering een verhoging van de brandstofrijzen met 80% oplegt. Als de brandstofprijs extreem kunstmatig laaggehouden werd, hoe groot is 80% dan . Een liter petroleum, vaak gebruikt voor koken, waarvan de bijv. de prijs van 10 cent per Liter naar 18 cent per Liter gaat is ook een verhoging van 80%. het is dus de basisprijs die bepaalt of een verhoging echt zo extreem is. Veel groter probleem is echter langdurig falend bestuur. M.n. belastingheffing. Vb. Griekenland, Het land kent al jaren een belasting op prive zwembaden.of dat nu goed of fout laat ik buiten beschouwing. Bij de overheid stonden ongever 1700 prive zwembaden genoteerd voor belastingheffing. Na het ingrijpen van de Troijka, IMF,ECB, en Eu, bleek uit luchtfoto’s dat er meer dan 20000 prive zwembaden in Griekenland waren. Met een enorm overschot aan ambtenaren de belastingheffing niet op orde.en zo zijn er talloze voorbeelden waar het schort aan deugdelijk uitvoering van beleid. Alle landen in de wereld hebben daar in meer of mindere mate mee te maken. Wetten en Beleid is er zat, Implementatie en Uitvoering daar draait het vaak om. Sommige Landen beheersen dat veel beter dan andere. Mvrgr.

 11. @laerwainbenadar, hoewel je opmerking enigszins logisch lijkt. zou je willen aangeven uitgedrukt in cijfers welke bedragen zijn met de belasting van de privé-zwembaden in Griekenland op jaar basis mee bemoeit ten opzichte van de schuld die door Europa en Goldman-Saks opgelegd is?

 12. Zolang de bewoners van het Afrikaanse continent elkaar blijven uitmoorden met door het Westen en Oosten gedumpte wapens, zolang ze blijven vragen om Westerse Militaire Interventie en zolang honger, moord, ziekte en uitbuiting op dat continent blijven bestaan verandert er niet veel. Wie gaf Shell concessies voor de schofterige acties in Nigeria ? De Nigeriaanse Overheid. Wie bedacht de grenzen in Afrika ? De Koloniale regimes. Wie moet hun eigen rotzooi eens opruimen ? De Westerse voormalige machthebbers.

  Dat wordt dan ook wel gedaan, de Fransen in Mali en CAR bijvoorbeeld, maar daar leren de bewoners van het continent zelf geen bal van. Net als steeds pijnlijker duidelijk wordt dat militair ingrijpen zoals in Afghanistan geen donder verschil maakt. De tribale en (in onze ogen) achterlijke cultuur (stenigen en zo) verandert niet één twee drie.

  Dan zijn er twee opties :

  1. je terugtrekken en het hen zelf laten uitzoeken
  2. ingrijpen en eventueel herkoloniseren

  Maar zolang ontwikkelings-hulpgeld door velen aan wapens wordt uitgegeven zal het blijven misgaan daar.

  En dat is ook de schuld van het Westen.

 13. Ik weet nog 9/11 de vlaggen gingen halfstok omdat 2 torens waren ingestort na een aanslag. In die torens werkten voornamelijk mensen voor diverse bedrijven die winsten maken over de de ruggen van goedkope arbeid in 3de wereld landen. Vreselijk…. hoeveel doden totaal …. ze waren op een hand te tellen. Een aantal jaar daarvoor werden er 1 milioen afrikanen afgeslacht in Rwanda. Je kon er over de lijken lopen. Ging daarvoor de vlag hier halfstok ?

  nee…. Amerika was het enige slachtoffer in die jaren …. en het zou me niets verbazen… slachtoffer door eigen toedoen voor zetelwinst voor met name de Republikeinen. The War on terror….

  Er worden smerige spelletjes gespeeld door andere landen over de ruggen van de afrikanen. Dat er afrikanen zelf ook aan meedoen is een feit. Als je arm bent en er komt een rijke westerling of chinees met een zak geld en wapens dan veranderd dat de zaak. En de betaler bepaalt…. Bloeddiamanten, hardhout, slaven (sex en werk), kinderarbeid, massamoord, wapenhandel… etc…. Afrika is ziek en daar heeft voornamlijke het “vrije” westen de hand in gehad en nog steeds.

 14. En hier in het “vrije” westen komt dat voornamelijk door rechtse graai partijen die nog steeds leven in de waan van het VOC tijdperk. Voor hen is geld en macht > mens en millieu. Een kwalijke zaak en we krijgen daarvan de rekening nu en zeker in de toekomst gepresenteerd. What goes around comes around.

 15. @nexus, Het vb. van Grieken land werd hier gegeven als vb. van bestuurlijk falen, echter ik ben er ff ingedoken. via Google Earth bleken er in Griekenland, coorrectie dus van de vorige post, ongeveer 100.000 privezwembaden te zijn. In de regio Athene ruim 16000, waarvan maar ruim 300 aangemeld. ongeveer 2% In centraal macedonie ruim 1500 zwembaden waarvan 120 aangemeld. Bron: Website Syntagmagscopio.be. De geschatte opbrengst, eenmalig, ongeveer 400 miljoen euro, plus een jaarlijkse crisistaks, hoogte onbekend. Uiteraard is dit symboolpolitiek volgens de zelfde website, die daarbij aangeeft dat er ruim 14700 Grieken zijn die gezamelijk een belastingschuld/achterstand hebben van maar liefst 39 MILJARD euro. Hetgeen neer zou komen op ruim 2,6 miljoen euro per persoon achterstallig. Wellicht dat dit vb. een nog betere maatstaf is voor het falen in de UITVOERING van Beleid. T.a.v. corruptie: website De standaard.be, waarin de Standaard de New York Times citeert. Citaat :”de griekse belastingambtenaar is het gemakkelijkst om te kopen van allemaal. er geldt de regel van drie. 1/3 is voor de staat, 1/3 is voor de ambtenaar en de rest steekt de Griek zelf in zijn zak. Einde Citaat. De 400 miljoen is uiteraard peanuts tegenover de Goldman-Sachs/Troijka deal, maar een mooie eenmalige meevaller voor de begroting en als de crisis taks elk jaar geind kan worden….Mvrgr.
  +

 16. Voor degenen die geinteresseerd zijn in hoe grote bedrijven soms de zaken in een maatschappij besturen of willen afhandelen, kijk dan eens op “Vandaag op Krapuul” mijn post/blog: “Vragen aan AT&T”. Het materiaal is deels afkomstig van de website van Thompsen/Reuters.

 17. M.b.t. ontwikkelingslanden speelt natuurlijk ook nog het probleem van belastingontwijking door multinationals, zie bijv.
  http://www.actionaid.org/nl/nederland/dit-doen-wij/belastingontwijking/meer-verdieping
  Je kunt wel wijzen naar incapabele lokale leiders en het misbruiken van gelden voor OS, dat is ook niet helemaal onterecht, maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Zolang er niet op een eerlijke manier handel wordt gedreven blijven de Afrikaanse landen arm. In landen stampvol straatarme mensen is het betrekkelijk eenvoudig dictatortje spelen. En zo blijft de hele situatie in stand.

 18. 3 x raden wie weer niet meedoet met deze discussie/topic omdat zij geen argumenten heeft.

  Doe maar weer een Pieten topic waar onze koeltoer in gevaar komt en dan komt het drek vanzelf boven drijven.

  Te pijnlijk al die feiten….

  Ook zo bizar dat rechtsen het vreemd vinden dat mensen die wij stelselmatig arm houden en ongeschoold op een dag zeggen weet je wat…. IK GA NAAR NEDERLAND…. want ik heb ook recht op een beetje leuk leven en dat schijnt daar te kunnen. Nederlanders zelf emigreren ook veelvuldig voor precies dezelfd reden. Australie, Canada etc…

  En dan hoor je die PVVers… Ja maar zij passen zich wel aan en werken daar… tjah… wat hebben we gedaan dan dat wij zo makkelijk aan het werk komen daar en assimileren…. JUISTEM! We hebben die landen blank gemaakt door eerst de oorspronkelijke bewoners te vermoorden en te verjagen. Makkelijk he… zo kun je je ook heel snel aanpassen want iedereen is daar blank en redelijk welvarend… en vaak zat/zit er al familie.

  Dat vergeet men ook even.

 19. Of deze BOOOM! zelfmoord op schiphol….

  Wat bleek een uitzichloos leven heeft zich voor iets dwaas opgeoffert uit pure wanhoop en door misleiding.

  Dan hoor je die PVVers ook weer. Zie je nou wel dat tuig wordt zo geboren ze haten ons… Ja gek he ???

  Als je eeuwenlang landen verkracht omwille van geld en macht drijf je mensen tot wanhoop en dat gaat zich wreken. Helaas ten kosten van omstanders en nooit die VVD maatpakken die achter die hele ellende zitten. Daarom alleen al lijkt mij juiste ontwikkelingssamenwerking een must…. maar dan wel zonder graai bobo’s en warlords.

 20. “Laat onverlet waarom de Equadoriaanse regering, zoals in het artikel beschreven, de schulden van de elite heeft overgenomen. Ander punt is waarom werd het IMF om hulp gevraagd. Als je je economie en je financien op orde hebt heb je geen hulp nodig denk ik, althans niet van het IMF.”
  Da’s een beetje een kip of ei-kwestie: meestal waren die wurgleningen al aangegaan, door corrupte voorgangers. Maatregelen zoals de schulden van de elite nationaliseren staan in de kleine lettertjes. En zoals Greg Palast in zijn artikel ook al opmerkte: het is onmogelijk voor een land een lening af te sluiten zonder goedkeuring van IMF of World Bank. In de documentaire Debtocracy, die laat zien hoe de Griekse situatie heeft kunnen ontstaan, zit ook een zeer informatief gedeelte over Ecuador: http://www.youtube.com/watch?v=qKpxPo-lInk (ong. vanaf 42:30). Verder kun je nou wel vinden dat brandstofprijzen e.d. in Latijns-Amerika extreem laag zijn, maar ten eerste is dat zeer relatief (want wat is überhaupt de financiële waarde van een produkt?) en ten tweede komen veel huishoudens in de problemen als je de prijzen gaat verhogen. Toen bv. onlangs Bolivia het drinkwater nationaliseerde kostte dat een rib uit hun lijf. De president kondigde toen ook een prijsverhoging van 80% of zoiets aan, maar onmiddellijk brak de pleuris uit onder de bevolking.

 21. joke, ongeacht de huidskleur is het een kapitalistische Elite in ELK land die zich de zakken weet te vullen ten koste van de armen.
  Myn kritiek op links is dat vereenvoudiging door bv. te zeggen ” als wy? de blanken maar weg gaan dan zal de bevolking sociaal en solidair een nieuwe maatschappy opbouwen.
  Niet dus, niet in Europa, niet in Afrika of waar ook.
  Je kunt van het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking een gratis magazine toegestuurd krygen waarin te lezen staat dat Afrika een ryk continent is maar de rykdom ongelyk verdeelt wordt.
  Ook is het boek van Adriaan van Dis “Tikkop” lezenswaardig.

 22. @ Richard Dat klopt!

  Eigen belang > Algemeen belang is een menselijk falen. Waar veel vaker rechts (ongeacht kleur) last van heeft dan links.

  De weg van de minste weerstand en snel rijk willen worden ten kosten van alles en iedereen en dus ook elkaar. Vaak gesteund door lieden van elders met hetzelfde doel.

Reacties zijn gesloten.