‘Maatregel na maatregel wordt Frankrijk politiestaat’

Nog tot 26 februari geldt de noodtoestand in Frankrijk. Als het van de regering afhangt, komen daar nog drie maanden bij. In meer dan 70 Franse steden werd zaterdag betoogd tegen die noodtoestand. In Parijs waren er volgens de organisatoren 20.000 betogers. Zij eisen een onmiddellijke einde aan de repressie en stigmatisering van moslims, betogers en volkswijken.

De betogingen kwamen er op initiatief van een platform dat de CGT en enkele kleinere vakbonden omvat en een lange reeks mensenrechten- en antiracisme-organisaties. Zij zien in alle repressieve maatregelen die de afgelopen maanden genomen werden evenveel stappen richting politiestaat.

“Deze regering keert definitief de rug aan de humanistische waarden”, klinkt het bij de vakbond CGT die onder meer de vele betogingsverboden en de huisarresten aanklaagt. Het afnemen van de Franse nationaliteit bij veroordeelde terroristen met de dubbele nationaliteit noemt de vakbond een oud idee van extreemrechts.

De noodtoestand laat toe dat er huiszoekingen zijn en dat de politie een huisarrest kan opleggen zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Sinds november zouden er al meer dan 3000 dergelijke huiszoekingen geweest zijn. Bijna 400 mensen kregen huisarrest.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be