Luie Fransen die druk demonstreren

Bij het vorige stukje over het verzet in Frankrijk ging ik te kort door de bocht ten aanzien van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in Frankrijk. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ik het alleszins gerechtvaardigd zou vinden als mensen het niet zouden nemen als deze leeftijd van 60 naar 62 zou worden opgetrokken.

De leeftijd waarop men vrijgesteld wordt van de plicht tot loonslavernij is deel van het totale loon van de gezamenlijke werkende klasse. Toen de kredietzeepbel in 2008 klapte en de banken “dreigden om te vallen” was het eerste waar de Donners van de wereld mee aankwamen de verhoging van de pensioenleeftijd. Die moest en zou van 65 naar 67. Het verband werd niet duidelijk gemaakt, behalve dat er lawaai gemaakt werd over “onbetaalbaar” en meer praatjes die niets met de schimmige speculaties in de bankenwereld te maken hadden. De geniale Opstelten ontdekte dat de crisis de schuld was van de Damslapers en overal in Nederland liggen de jammeraars op de loer die de verwende oudjes in het gareel willen krijgen. Want de jonge generatie in Nederland zal nooit oud worden, zij is het al, als je die verhalen mag geloven.

Als het ideologische mediaverhaal geslikt wordt – ik werd vandaag wakker met een kwakende pad op de radio die het verhaal van de verwende Fransen met hun 62 weer eens verkondigde – is het volstrekt onbegrijpelijk waarom men in Frankrijk algemeen staakt, wegen en vooral raffinaderijen blokkeert, en vanuit Nederlands perspectief al helemaal onbegrijpelijk: waarom studenten en scholieren even dapper meedoen. Verwende luiaards, zei de pad in de radio, zelf Fransman.

Dergelijke mediapraatjes horen bij de dagelijkse klassenstrijd. Bij die klassenstrijd hoort ook dat je dat woord niet mag gebruiken. Zuideuropeanen zijn lui en verkwistend. Pech dat ze de zon en de zee bij de hand hebben maar het is hun eigen schuld enzovoort. De xenofobie die opgestookt wordt geldt niet alleen moslims, van IJsland tot Griekenland dient men gepaste minachting te koesteren voor “de anderen”. Uw krantje en uw televisie gaan u voor.

De huidige mobilisatie in Frankrtijk heeft haar voorgeschiedenis, van de Bastille van 1789 via de revoluties van 1830, 1848, de Commune van 1871, mei 1968 tot de Bastille van 2010. Desolidarisering naar generatie of etnische herkomst gaat wat minder gemakkelijk dan in Nederland.

En dan het belangrijkste in verband met de Franse protesten, die tegen de gehele maatschappelijke (wan-)ordening gericht zijn. Reageersters lieke en Katja in de draad over het Franse verzet hebben het bij het rechte eind. De pensioenleeftijd van 60 geldt bij een arbeidsverleden van minimaal veertig jaar. Velen zullen hier niet aan toekomen. De algemene pensioenleeftijd in Frankrijk is 65 en deze moet volgens het Romajagende regime hoognodig opgetrokken worden tot 67. Dus laat u niet meer foppen door de ideologische kletspraatjes die de doorsneemedia u voorzetten.

Alles min of meer op een rijtje.

4 gedachten over “Luie Fransen die druk demonstreren”

 1. Goed stuk, Arnold. En terecht dat je het gewoon benoemt voor wat het is: klassenstrijd. Alleen al het nóemen van dat woord zou Agnes Jongerius naar de fles doen grijpen.
  Natuurlijk lopen er ook in Frankrijk als links verklede rechtsen rond. De Franse equivalenten van Mei Li Vos en Femke Halsema, zeg maar.
  Hoe dan ook: Frankrijk is terug als mijn favoriete natie. In de hoogtijdagen van Arthur Scargill, de poll tax riots en Class War was het die positie kwijtgeraakt aan Engeland, maar daar zijn het inmiddels al bijna net zulke lamzakken als hier.

 2. Dat staken zou men hier ook eens moeten doen om de ezels in den haag eens duidelijk te maken dat het uit knijpen en melken eens een halt toe geroepen wordt de brandstof prijzen omlaag en handhaving van de pesioen leeftijd met 65 jaar.

 3. Goed stuk Arnold J.van der Kluft 😎 !
  En ja er is een klasse strijd gaande, ik hoor dat er in GB ook grote stakingen gepland zijn.
  Ik kan het alleen maar hopen dat de Fransen Europa opnieuw voor blijven gaan
  De VK laat het echt af weten , heeft het in dacht ik al 2 commentaren/opinie over de zg verwendheidheid van 60 naar 62 jaar.
  VK opinie site doet het niet, anders had ik er nog even werk van gemaakt, en dan met #3 paste copy al jazeera, die het wel op een rijtje had.
  Amper nog de moeite waard, de krant is haar eigen visie cq onderzoeks journalisten en opiniemakers die eerst voorwerk doen voordat ze een stukkie schrijven,vanaf Balkenende kwijt.
  Ze fungeert opnieuw maar nu als als bijwagen voor Rutte 1, een paar uitzonderingen nagelaten.

Reacties zijn gesloten.