Lobbyisten tabaksindustrie gekielhaald

Een opmerkelijke stap in de strijd tegen schade die door tabaksrook wordt veroorzaakt. Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk constateren dat eindeloos voorlichten en waarschuwen van rokers weinig tot niets helpt, dus nu pakken ze de andere kant aan, namelijk van de kant van de producenten en lobbyisten.

Op de site TabakNee! worden de kopstukken in de tabaksindustrie met name genoemd en bepaald zonder fluwelen handschoentjes aangepakt. Kijk vooral eens op deze pagina, waar de voornaamste lobbyisten zoals Edith Schippers, Elco Brinkman, Irene Asscher (de moeder van) worden genoemd.

Uiteraard prijkt bovenaan de lijst – je verzint het niet – onze huidige Minister van Volksgezondheid Edith Schippers:

Haar pro-rokenmaatregelen zijn het gevolg van haar innige banden met de tabaksindustrie, onthult het programma Zembla op 21 oktober 2011. De uitzending ‘De minister van tabak’ doet veel stof opwaaien en haalt zelfs de internationale pers.

Over Irene Asscher:

Wij begrijpen niet goed hoe deze voorstandster van duurzaam ondernemen zich kan verbinden aan een bedrijf dat, zo zou je kunnen zeggen, ‘duurzaam doodt’. Kan ze dit uitleggen?

Over Elco Brinkman (CDA):

De interviewer vraagt Brinkman of hij nog altijd commissaris is bij Philip Morris. ‘Ja.’ De interviewer: ‘Onvoorstelbaar voor iemand die zelf kanker heeft gehad en zeven jaar minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur is geweest.’

Kamerlid Anne Mulder (VVD) (de vunzigste uitspraak komt van een VVD’er, je verwacht het niet):

Het Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD ziet mensen graag roken. ‘Ze betalen met z’n allen twee miljard aan tabaksaccijns per jaar,’ zegt hij opgetogen voor de camera. ‘Ze gaan tien jaar eerder dood, dus ze krijgen minder pensioen. En ze maken minder zorgkosten, omdat ze korter leven.’

Kortom, een verhelderend inzicht met betrekking tot deze figuren waaraan een frisse rooklucht hangt.

12 gedachten over “Lobbyisten tabaksindustrie gekielhaald”

 1. Even een correctie.
  Ik betaal geen accijns in Nederland.
  Ik ga naar Belgie.
  En betaal 4,40 per pakje shag van 50 gram.
  Drum kost 5,50 per pakje van 50 gram.

 2. Terecht gekielhaald, natuurlijk. We zijn er snel bij de NRA (terecht) te veroordelen, maar de tabakslobby heeft natuurlijk ook een hoop doden op zijn geweten. Ik rook ook, maar vind niet dat roken nog eens extra ondersteund moet worden.

 3. @3

  Als men de accijns verlaagt naar Belgische normen, ben ik bereid om in Nederland accijns te betalen.
  Dan loont die 3 km niet.

 4. @4 Cornelis.

  Helemaal eens.
  Laten we eerlijk zijn, het is een verslaving.
  En de gevolgen zijn ons bekend.
  Ik was er eens 2 jaar vanaf.
  Maar was zo dik geworden, dat de schoenveters binden mij de adem ontnam.
  Is ook niet gezond.

 5. Ik heb altijd respect voor de mening van Theo, doch die uitspraak van Anne Mulder vind persoonlijk, uit humanistisch standpunt, naar de Top-10 van de perversiteit reikend.

  Helemaal niet te verwachten van een VVD-er, naar wat Laurent zei.

  Meestaal halen ze gelijk de Top-10 met slag en wimpel.

 6. @7 nexus m.

  Rookt u ?
  Als roker stoor ik mij hier helemaal niet aan.
  Het is de harde werkelijkheid.

 7. ’t kan aan mij liggen maar bij mij opent die site niet.
  Jammer, ’t leek me wel een goede actie.
  En wat die VVD proleet zegt: ik vind het meer dan vunzig.
  Ook worden pakjes cigaretten en aanstekers er heel aantrekkelijk uitziend gemaakt met veel glitter en mooie kleurtjes e.d.
  Da’s om vooral jonge meisjes aan het paffen te krijgen en dat…wel, die VVD proleet zei het al.
  Wie begrip heeft voor dat soort praktijken gun ik nog net geen longkakner…

 8. Die VVDer Anne Mulder zei dat omdat er word gedaan alsof rokers juist geld kosten. Maar het tegendeel is dus waar, ze leveren juist geld op voor de schatkist. Kan vunzig zijn, maar het is gewoon de waarheid.

  Wat gaan we zometeen kijgen, een lobby tegen al het lekker omngezonde eten? EEn lobby tegen gevaarlijkse sporten zoals voetbal waar veel gewonden bij vallen? Een lobby tegen snoep? Een lobby tegen alle auto’s die nog schadelijker zijn dan een cigaret? Een lobby tegen alles wat leuk is?

 9. @10 . Een Lobby tegen Asoos die hun drugs willen gebruiken waar het maar kan .. Want dat is het probleem dat de meeste mensen met rokers hebben . De godsgruwelijke disintresse voor mensen met astma en andere longaandoeningen , of mensen die niet met tweedehands rook hun longen willen verklooien . In een vol bushokje gaan roken terwijl het regent bijvoorbeeld ..

 10. @11 Mee eens. Roken is een prive aangelegenheid en dient zo door rokers, niet-rokers, regering en lobyisten zo behandeld te worden.

Reacties zijn gesloten.