Lobbycratie

Intussen groeit het cynisme. Hoe democratisch is onze democratie nog? Vorige week trad Liam Fox, de Britse minister van Defensie, die nauw betrokken was bij de acties in Libië, af na een slepend schandaal. Hij had een jongere vriend met zich mee genomen op dienstreizen, hem bij belangrijke vergaderingen aanwezig laten zijn, hem betaald via zijn eigen onkostendeclaraties. Het bleek geen vriendschap of liefde, of niet alleen: de invloed van de jonge vriend had ook sterk ideologische trekjes. Fox, een van die nieuwrechtse politici bij wie de haat tegen Europa en de liefde voor Israël de kracht van een verzengende hartstocht heeft, onderhield via zijn jetsettende vriend nauw contact met ‘denktanks en onduidelijke bedrijven die erop uit waren de koek in het bevrijde Irak te verdelen. Ook is er sprake, meldt The Guardian, van gelobby voor een nieuw type gevechtsvliegtuig, dat Fox inderdaad heeft verkozen.

Fox is geen uitzondering. Fox is een type. Dit soort politicus is steeds minder volksvertegenwoordiger en steeds meer belangenbehartiger. En typisch Brits is hij niet. Ook wij kampen met een onhelder systeem van partijfinanciering, waardoor het mogelijk is dat de buitenlandse giften aan de partij die dit kabinet gedoogt schimmig blijven.(Bas Heijne – NRC)

5 gedachten over “Lobbycratie”

 1. Dit zeg ik al jaren. Partijen zijn bedrijven, die hun macht verkopen aan lobby’s. Elke partij bied zijn kiezende achterban aan in de verkoop. Natuurlijk moet het wel mogelijk blijven. Milieu lobbies zitten meer bij GroenLinks, Israël meer bij het CDA en ChristenUnie en recentelijk PVV omdat oude CDA toch wat gewetenswroeging krijgen, PVDA heeft de vakbonden vooral,etc,etc,etc. Het zijn allemaal bedrijven.

 2. Lobbycratie? – Is dat niet hetzelfde als corruptie?
  Bij “ons” in het westen heet het lobbycratie. Elders noemen we het gewoon bij de naam: corruptie.
  Als het corruptie heet, mag je niet in de EU. Wel in de NATO.
  Dat komt, omdat het “vrije” marktmechanisme alleen maar verenigbaar is met democratie, als het strikt gereguleerd wordt.
  Anders huurt “de markt” lobbyisten en maffiosi in, om hun zin door te drijven. Met ons geld.
  Daarom is er een #occupy-beweging. En maffiosi als Wilders-PVV en lobbyisten als Hillen (tabak) en xxx (JSF) sidderen.
  Als in augustus in Tel Aviv 430.000 mensen demonstreerden tegen een maffia-regering, waarom verbieden DDS, Wilders, HVV, enz. dat dan in NL?
  Ik weet wel waarom.
  Good Night :mrgreen:

 3. Huib Schreef:

  Dat komt, omdat het “vrije” marktmechanisme alleen maar verenigbaar is met democratie, als het strikt gereguleerd wordt.
  Anders huurt “de markt” lobbyisten en maffiosi in, om hun zin door te drijven. Met ons geld.

  Wederom goed geprikt door Huib – tevens de verklaring voor onze “nieuwe” Gezondheidszorg.
  “Vrije Markt” per definitie kan niet bestaan daar waar racisme en xenofobie dagelijkse kost zijn.
  We hebben het over Nederland.

Reacties zijn gesloten.