Linkse krokodillentranen van de PvdA

Wat is-ie toch mooi links hè, die Hans Spekman, met zijn trui. Onder meer daarom snoepte de PvdA ook zoveel zetels van de SP af, want het linkse gedachtegoed leek toch eindelijk weer in goede handen te komen bij deze PvdA, en ze waren toch wat geroutineerder dan de SP. Dat leek een veiligere keus te zijn. Diederik Samsom leek ook zoveel slimmer dan Emile Roemer.

Dat is-ie dan ook. En waar de PvdA vooral ook geroutineerder dan de SP in is, is in machtspolitiek. Daarin hebben ze al decennialang nauwelijks onder gedaan voor het CDA (alhoewel die altijd nog nét iets gemener waren), en toen de verkiezingswinst eenmaal binnen was zag de PvdA ook subiet geen andere mogelijkheid meer dan eens gezellig met de VVD te gaan regeren. Dezelfde VVD die hen bij monde van Mark Rutte slechts enkele weken eerder nog ‘een gevaar voor de samenleving’ genoemd had.

Maar nu is daar dan een rapport van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, dat er na vier maanden achter is gekomen dat het regeerakkoord met de VVD toch niet helemaal tof is. Het zal wel een wetenschappelijk verantwoorde conclusie zijn, dat ze er vier maanden over hebben moeten doen om daarachter te komen. Wel haastte WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho zich te zeggen dat ze niet wenste dat het regeerakkoord nu aangepast zou worden.

En daar hebben we het probleem van de PvdA. Als je hen puur op hun ideeën op papier beoordeelt is het allemaal nog niet zo verkeerd, maar in elk geval sinds Paars I (1994) hebben ze structureel meegewerkt aan puur neo-liberaal beleid. In theorie is het een linksige partij, maar in de praktijk komt er in elk geval de laatste twintig jaar helemaal niets meer van terecht, ondanks het gehuil ter rechterzijde over die afgrijselijke linkse dictatuur waaronder we hier al sinds Joop den Uyl gezucht zouden hebben.

En nu wil Spekman dus weer een linksere koers. Goeie timing Spekman, luttele maanden na de formatie van een kabinet. Me dunkt dat je die koers bij voorkeur bepaalt vóórdat je de formatie van een kabinet afrondt en een regeerakkoord tekent. Niet koud vier maanden daarna. Het is bovendien wat die miljoenen die op de PvdA gestemd hebben om te beginnen verwacht hadden. Of zou Spekman alweer snel verkiezingen verwachten?

23 gedachten over “Linkse krokodillentranen van de PvdA”

 1. Degene die nu wéér in de hypocriete praatjes van de PvdA tuint, is reddeloos verloren.

 2. “…met zijn trui…”

  Tssk, kap ‘es met dat gezeik over de kledij van Spekman. Het ‘kopiëren’ van dit soort stompzinning geneuzel is werkelijk te zot voor woorden. Laat dat soort simplistische retoriek maar aan het domrechtse deel van Nederland over.

 3. Tis toch wel degelijk een statement die trui. Zo van “ik ben een normaal mens en geen technocraat”.

 4. Vierde hoofdlijn is het democratiseren van de publieke sector. Dat wil zeggen dat politici meer zeggenschap krijgen bij overheidsorganisaties. Ook wil de partij de top van semipublieke instellingen openbreken.

  Weg met de privatisering en marktwerking? Terug naar nationalisatie?

 5. @2 ik kopieer dat niet, ik ben er ook oprecht ingetrapt. Niet dat ik PvdA gestemd heb, maar ik dacht echt dat het zou veranderen onder Spekman.

 6. Echt iedere keer dat ik PvdA heb gestemd en dat is vaak heb ik er spijt van gekregen. Alleen Paars I vond ik wel tof. Maar ja toen ging alles ook een stuk beter dan bijvoorbeeld nu.

 7. Laat de PvddA mensen als Marco Florijn er eerst eens uitgooien. Dan verandert er wat. Het gaat vooral om de mentaliteit en niet om de fraaie verwoordingen.

 8. @7 bij Paars I was er vooral de enorme opluchting dat dat afgrijselijke CDA eens eindelijk buitenspel gezet was, zodat er even wat zaken geregeld konden worden met de inzichten die sinds1948 ontwikkeld waren.

 9. Te laat heer Spekman. De teerling is geworpen wen er alvast maar aan. Verpletterd zullen jullie worden samen met je neo liberale billenmaten. Schromelijk onderschat hebben jullie de impact van de belastingmaatregelen en komende pensioen kortingen. Dat effekt zal járen voortduren, elke maand weer de rekening op de deurmat. Je basiselektoraat voelt zich en is ook verraden, dáár gaan jullie ( PvdA/ VVD ) de prijs voor betalen.

 10. @3, dus jij draagt enkel kleding welke je niet lekker vindt zitten, of wat je totaal niet staat? Jij haalt er mogelijk persoonlijk (smaak enzo) een statement uit, ik luister liever naar wat iemand inhoudelijk heeft te melden. En qua inhoud, is er van mijn zijde géén verbazing over de zgn. ruk die de PvdA naar rechts heeft gemaakt. Lijn der verwachtingen, en dies meer.

  @6, heb jij de verwijzing naar ‘die trui van’ zelf bedacht? Nee? Dat bedoel ik dus met het kopiëren van stompzinnig geneuzel over een fucking kledingstuk.. Balen voor je, dat je (eerdere) verwachting niet is uitgekomen m.b.t. de PvdA. Bakerpraatjes voor de bühne, meer was en is het (nog steeds) niet.

  Naast toen-links, binnenkort toen-voor-de-arbeider? Oh wacht, dat is het al decennia.

 11. @5
  Nee hoor, het betekent zoiets als: pg. Guusje ter Horst bij de Shell en de zogenaamde woonstichting De Key.
  Verdomd, deze prachtwens is al vervuld.

 12. Het linkse gedachtengoed van de PvdA is in de jaren ’80 vakkundig door Kok achter de rododendrons geflikkerd, en die krijg je niet zomaar weer terug,Spekman!

 13. @11 Misschien kwam ik gewoon op hetzelfde idee als anderen, dat die Spekman onder meer door die trui zo’n linkse uitstraling heeft maar dat het geen reet uit lijkt te maken. Ik beweer niet een peilloos diepe bron van originaliteit te zijn.

 14. NRosa, heeft volkomen gelijk, maar laten we liever naar de nabije toekomst kijken, want er komt weer iets moois aan. Men zegt bij de PvdA dat ZZPers, schoonmakers, postbodes enz. weer een vast contract moeten krijgen of in ieder geval meer arbeidsrechten. Tot dusver prima, maar aan de andere kant zegt men dat de huis mensen met een vaste baan vlugger ontslagen moeten kunnen worden en dat de WWtijd verkort dient te worden.( om vervolgens in de bijstand te komen, waar al je rechten je worden ontnomen) Wedden dat uit dit laffe,zouteloze PvdAplan iets komt rollen waar alle werknemers eigenlijk niets aan hebben.

  Wat zijn we toch weer sociaaldemocratisch, he!

 15. Ik kijk niet naar de kleren van politici, maar wie stemt er nou op een stelletje oud roze salonsocialisten.

 16. @17, op welke partij moet je dan stemmen?
  Heb je gezien de SP recentelijk een debat of situatie op de VVD ?

  Misschien is het hoogste tijd voor een nieuwe linkse partij, oa omdat GL haast niet bestaat of gewoon neoliberaal geworden is.

 17. De kameleon partij laat met praten een heel andere kleur zien dan met daden.
  En juist die daden bepalen de kleur van een partij, met of zonder trui.

 18. Oh ik snap het – de geinige woordcontrole. Goed dat jij oplet. Bedankt.

  Was bedoeld: heb je recentelijk de SP een debat of situatie op de VVD zien winnen.

  Denk nu dat het duidelijk is geworden.

Reacties zijn gesloten.