Linkse en rechtse hersenen

Enige hilariteit vanochtend op de radio. De nieuwslezer van BNR vond het ook maar moeilijk te geloven, het bericht dat er inderdaad een verschil schijnt te bestaan tussen de hersenen van linkse en rechte rakkers.

Hier een artikel over het Britse onderzoek in de Telegraph. Het schijnt dat bij rechts denkenden de amygdala vergroot is, ‘het angstcentrum’ zeg ik nu maar even als amateurdokter Heks. Terwijl bij de linksen het gebied in de hersenen groter is waar je moed en durf zitten.

Het laatste woord is hier nog lang niet over gezegd, dus veel exactere omschrijvingen zullen de komende tijd ongetwijfeld in de Nederlandse langs komen. Het zet me wel aan het denken. Aan de ene kant klopt het natuurlijk: sommige mensen, sommige families zelfs, zijn automatisch en volledig en compleet links. En wanneer je links bent, ben je dat meestal ook op alle mogelijke onderwerpen, van strafrechthervorming tot milieubeheer tot anti-racisme. Terwijl anderen volledig en compleet rechts zijn. Erfelijk? Zou best ’s kunnen.

Maar hoe zit het dan met de groep van de opportunisten? De Rita Verdonks van deze wereld, die, toen het hip en groovy was om links te zijn, zich aansloten bij de PSP. En die zich, toen het tij begon te keren, hardlopend bekeerden tot een rechts programma van, inderdaad, angst. En hoe verklaren we Pim Fortuyn, ooit wetenschappelijk medewerker marxistische theorie, (volgens mij ben je dan links)? En al die enge neo-cons in Amerika, die vroeger zo hun best deden een goede Trotzkist te zijn? Of iemand als Dries van Agt, die een tegengestelde richting is opgegaan in zijn inzet voor de Palestijnen?

24 gedachten over “Linkse en rechtse hersenen”

 1. Interessante vraag hoe verklaren we dat. Het schijnt zo te zijn dat je vanzelf rechts wordt als je ouder wordt maar dat kan natuurlijk ook weer zo’n rechtse fabel zijn. 😀

 2. #2
  Ik word Linkser naar mater ik ouder word. Ik kom uit een rechts nest. Op mijn 18e behoorde ik ideologisch tot de rechter vleugel van de VVD. Niettemin zou ik ook toen de racistische partijpunten van de PVV verworpen hebben.

  Wat zegt dit over mijn brein?

 3. Er is een complete website over , zal ff kijken of ik m nog kan vinden , op T.E.D. was er al eens een uitgebreide spreekbeurt over , zo’n jaar terug …

 4. Suggestie: Als je ervan uit gaat dat de omvang van de amygdala niet vanaf de geboorte vastligt of erfelijk is kan door aanhoudend links of rechts denken (moedig of laf cq. zoeken naar waarheid of liever de waarheid niet onder ogen zien, je angst voeden met fantasieën etc. ) de omvang (enigszins) variëren
  Wat je voedt dat groeit

 5. Nog sterker, ik heb pas ergens gelezen (maar daar moet ik naar zoeken) dat ze in DNA? gevonden hebben dat ‘rechtse’ mensen fouten minder snel detecteren, ze merken ze gewoon niet op. ‘Linkse’ mensen merken fouten wel op en doen daar iets mee. Vond het een bizar verhaal, maar zou veel verklaren ❗

 6. #6
  Logisch denken kun je leren. Zelf mild zwakbegaafden kunnen dat. Het gaat alleen veel langzamer dan bij normaal of hoogbegaafde mensen.

  Ironie mijn overtuigde VVD-vader heeft mij het kritisch denken aangeleerd dat ervoor heeft gezorgd dat ik zijn partij de rug heb toegekeerd. Zijn vader was een overtuigd Socialist. Mijn vader heeft die partij de rug toegekeerd omdat hij zijn vader blind vond voor de fouten van de Sociaal Democratie. Mijn vader kwam op de universiteit ook linkse studenten tegen die een betere wereld wilden d.m.v. Pol Pot methoden. Dit was een traumatische ervaring voor een overlevende van concentratiekampen.

  Ik keerde me af van het Islamofobe blok omdat ze steeds radicalere maatregelen wilden om het Westen te beschermen en ik het vervelende gevoel kreeg dat er ook voor mij geen plaats meer zou zijn in hun heerlijke nieuwe wereld.

  Het merendeel van mijn nauwe bloedverwanten stemt VVD en PVV.

  Soortgelijk zenuwstelsel; verschillende conclusies.

 7. De progressieve instelling is een combinatie van open staan voor nieuwe ontwikkelingen zowel sociaal als technologisch en kritisch logisch denken. Dat betekent een geloof in vooruitgang en zowel de bereidheid als de vaardigheid om fouten te zien; ook als het om je eigen stokpaardjes gaat.

 8. #9 Ja, wie zwijgt stemt toe.

  Een ander familielid dat mij op het progressieve spoor heeft gezet, is nu voorstander van deportatie van criminele Marokkanen omdat het makkelijk is. Dit doet mij heel veel verdriet.

 9. Toen een jaar of tien geleden hersenonderzoekers “”ontdekten” dat homo’s iets andere hersens hadden dan hetero’s werd daar nog volop politiek-correct tegen tekeergegaan. Politiek-correct was toen nog heel anders dan nu.
  Niet dat ik geloof dat het klopt, maar ik zou er niet zo mee zitten. “Wij zijn anders”, en dat kan toch ook in de hersenen ztitien? Wat kan het je schelen? Tja, waarom onderzoekt iemand zoiets? Maar dat geldt hier ook voor.
  Dit lijkt mij nog grotere onzin. In de eerste plaats: wat is het verschil tussen een Tory en een New Labour-Lagerhuislid? De partijkaart, c’est tout.
  En verder is links en rechts een kwestie van interpretatie en definitie.
  Flaudecul, zou ik zeggen. De Telegraph, nietwaar.

 10. @#12
  Journalisten trekken uit onderzoek vaak conclusies die hun uitkomen. Heel vaak hebben ze het onderzoek niet goed gelezen. In andere gevallen, ontbreekt het ze aan vaardigheden om te beoordelen of de onderzoeksmethoden wel kloppen. Ten slotte heb je ook nog mensen die allerlei onderzoeken gaan shoppen om hun eigen vooroordelen bevestigd te zien.

  De Elsevier heeft al zeker twee keer grote artikelen gebaseerd op de Bell Curve door Richard J. Herrnstein en Chalres Murray. Rassentheorie krijgen in dat boek een wetenschappelijk sausje op basis van foutief en overduidelijk ideologisch gemotiveerd onderzoek.

  Er zijn zowel bepaalde links Politiek Correcten als homohaters die problemen hebben met het idee dat homoseksualiteit is aangeboren. Aangeboren is namelijke zowel een argument tegen discriminatie als een argument voor uitmoorden of ander quarantaine maatregelen. Een groter hersengebied bewijst overigens niet dat het geen verworven eigenschap is. De hersenen ontwikkelen zich een leven lang. Daarnaast is het oorspronkelijke onderzoek gebaseerd op hersenen van overleden Aidspatiënten; een stuk of tien meen ik mij te herinneren. AIDS tast na verloop van tijd in veel gevallen ook de hersenen aan…

 11. #11 Zouden ze ook onderzoek gedaan hebben naar waarom mensen op bepaalde types vallen 😀 zou er ook een gen zijn voor ‘vindt blond haar aantrekkelijk’ of voor ‘mooie bruine ogen’. 🙂

 12. Beter een grote amygdala, te kleine amygdala veroorzaakt dit:
  ” Bij het nemen van beslissingen werd hij niet langer geleid door wat Damasio somatic markers noemt: al of niet bewuste interne emotionele clues die er voor zorgen dat je de juiste beslissingen neemt. Het klinkt misschien vreemd, maar juist door het gebrek aan emotionele kleuring van zijn handelen, gedroeg de man zich irrationeel.” http://www.triple-x-syndroom.nl/menu118/amygdala+het+emotionele+brein

 13. #17 Het Engelse en het Amerikaanse onderzoek combinerend zouden linkse mensen dus dappere, individualistische mensen zijn en rechtse mensen angstige, sociale mensen.

  Ter relativering citeer ik uit hetzelfde Amerikaanse onderzoek:
  “Volgens hoofdonderzoekster Feldman Barret is er nog veel meer onderzoek nodig om de precieze werking van de amygdala te achterhalen”.

 14. Jerom Schreef:

  #17 Het Engelse en het Amerikaanse onderzoek combinerend zouden linkse mensen dus dappere, individualistische mensen zijn en rechtse mensen angstige, sociale mensen.
  Ter relativering citeer ik uit hetzelfde Amerikaanse onderzoek:
  “Volgens hoofdonderzoekster Feldman Barret is er nog veel meer onderzoek nodig om de precieze werking van de amygdala te achterhalen”.

  Terwijl we daarentegen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen vaststellen dat het gemiddelde PVV-kamerlid een aso met psychopatische neigingen is.

 15. En de gemiddelde rechtserd schijt idd in zijn broek, voor criminaliteit op straat, bang voor zijn baantje, bang dat ie in 2015 on sharia law leeft en noem nog maar een paar van die idefixen op. ❗

 16. Ik vermoed dat hierboven linkse hersenen getekend zijn. Ik weet niet, op de één of andere manier herken ik er wel wat in.

Reacties zijn gesloten.