Links moet weer het lef hebben om niet ‘normaal’ te zijn

De crisis grijpt om zich heen en het meest rechtse kabinet sinds 1945 heeft de oorlog verklaard aan wat nog over is van de verzorgingsstaat. Toch stonden de Algemene Beschouwingen dit jaar vooral in het teken van het ‘doe effe normaal’ tussen Rutte en Wilders. Wat volgde was het zoveelste Haagse geneuzel over fatsoen. Ondertussen staat links aan de zijlijn, want links wil zelf maar al graag ‘normaal’ worden gevonden.

Door Bart Griffioen

Het Kamerdebat na Prinsjesdag had natuurlijk moeten gaan over wat er werkelijk op het spel staat: als een omgekeerde Robin Hood legt Rutte de rekening van de crisis neer bij de miljoenen die al jarenlang inleveren en niet of nauwelijks meer weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Dat niet deze arrogante bezuinigingsdrift onder vuur kwam te liggen, maar het in de Kamer vooral een opstootje over taalgebruik werd tussen de rechtse beleidsmakers zelf, is veelzeggend over hoe parlementair links zichzelf steeds verder laat marginaliseren.

Wat moet doorgaan voor de politieke oppositie, ging in het geval van GroenLinks en PvdA voor een oproep aan Wilders om zijn steun aan het kabinet op te zeggen. In plaats van de aanval, koos Jolande Sap ervoor knullig uit te beelden dat Wilders de macht in handen heeft om ‘de stekker uit het kabinet te trekken’.

Ook Job Cohen bekritiseerde de PVV-leider om zijn gedoogsteun. Maar dit wist Wilders als een boomerang terug te werpen. Hij verweet de PvdA Rutte aan een meerderheid voor het pensioenakkoord te hebben geholpen, met Cohen als ‘bedrijfspoedel’ en ‘de grootste gedoger van Nederland’ – kritiek die Wilders binnen de vakbeweging ongetwijfeld sympathie opleverde. Ondertussen wist Roemer zich op links nauwelijks te onderscheiden, wat gezien het opschuiven van de SP richting de PvdA inmiddels niet meer verbaast.

Hoe kansloos deze linkse koers naar het politieke centrum is komt treffend terug in de kritiek van Marcel van Dam op de PvdA. In de Volkskrant schrijft hij: ‘De treurige werkelijkheid is dat de zwakste sociaal-democratische Kamerfractie ooit, onder de zwakste politieke leiding ooit, zijn best doet te voorkomen dat het kabinet valt. Het is nauwelijks te geloven: Cohen roept Wilders op het kabinet te laten vallen omdat het te veel in strijd handelt met diens programma. Tegelijk sluit Cohen uitgerekend op die onderdelen waar Wilders geen steun verleent aan het kabinet akkoorden met Rutte om het gebrek aan steun van Wilders te compenseren. Hoe ver kun je politiek van de weg raken?’

Dit van de weg raken is geen toevalligheid. Afgelopen jaren zijn de PvdA en de rest van parlementair links er prat op gegaan hun ‘ouderwetse principes’ overboord te gooien. Ze hebben het realiseren van sociale verandering gereduceerd tot het behalen van parlementaire meerderheden, op de route naar het zaligmakende doel van meeregeren met rechts. In een analyse over de Algemene Beschouwingen beschrijft Rob Wijnberg, hoofdredacteur van nrc next, hoe in de jaren negentig, ‘onder de naam “poldermodel”, naast de privatisering van de publieke sector, ook de depolitisering van de politiek’ werd ingeleid.

‘Politiek werd niet langer gezien als een machtsstrijd gedreven door belangenconflicten en tegengestelde visies op de werkelijkheid, maar als een juridisch en administratief proces waarin verschillende partijen via commissies en overlegorganen tot een gezamenlijk beleidsplan konden komen (…) De PvdA wierp haar ideologische veren af en sloeg de Derde Weg in met de VVD; GroenLinks nam afscheid van haar activistische verleden, zelfs de SP wilde niet langer een “tegenpartij” zijn.’

Het resultaat is dat het politieke debat op geen enkele manier de onvrede, onzekerheid en verdeeldheid in de samenleving weerspiegelt. Wijnberg: ‘Dat is precies het gat waar PVV-leider Wilders inspringt. Hij tart, sart en sneert en hij is zo inconsistent als je maar zijn kan. Maar hij weet mensen wél te raken. Iets wat je van zijn opponenten moeilijk kan zeggen.’

In een tijd van economische rampspoed, hard neoliberaal afbraakbeleid en gestook tegen alles wat ‘buitenlands’ is, wordt dit ‘belangenconflict’ tussen sociale klassen juist op scherp gezet. Links zal daarom het failliet van haar eerdere ideologische terugtocht moeten erkennen, en haar koers omgooien.

Het rechtse front dat VVD, CDA en PVV nu vormen zal niet gebroken worden door het gecalculeer om Haagse meerderheden. Links zal zijn relevantie pas herwinnen door een politiek alternatief dat kleur bekent – tegen de uitholling van onze rechten en voorzieningen, tegen de politiek van racisme en uitsluiting, en voor een programma dat zonder omwegen de kapitaalkrachtigen voor de crisis laat opdraaien. Met zulke speerpunten zal links zich juist buiten de Kamer moeten bewijzen, in elke strijd die komende periode loskomt. Hoe minder ‘normaal’ Rutte, Verhagen en Wilders dat vinden, hoe beter onze kansen.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme.nu

30 gedachten over “Links moet weer het lef hebben om niet ‘normaal’ te zijn”

 1. Op zich een goed betoog, maar zelfs al zou men er in slagen het kabinet ten val te brengen dan is men mogelijk nog verder van huis. Op dit moment is de regering nauwelijks verzwakt. Weliswaar minder sterk dan een paar weken geleden, maar het is niet spectaculair.
  De kans dat er een andere regering komt dan de huidige is niet erg groot. Om dan de regering te laten vallen op een punt waar je weinig moeilijkheden mee hebt zoals het Europa-beleid van de VVD/CDA is dan niet bepaald handig.
  Bedenk ook dat als Wilders aan ziet komen dat hij mogelijk buitenspel gezet zou kunnen worden na nieuwe verkiezingen, hij onmiddellijk dolenthousiast alle steun aan deze regering geeft want ze zijn er tenslotte toch maar in geslaagd om de massa-immigratie terug te dringen en de blabla ballablala blaat ondanks alles en door Hem en de PVV beter te maken en dan verdiend dat de steun van onze fractie.

 2. Dit betoog is de eerste aan de linker kant die goed samenhangt ongeveer sinds de aankomst van de xenofobe PVV.

  De samenvatting is uiterst scherp daarom zou ik het driedubbel willen onderstrepen:

  “Links zal zijn relevantie pas herwinnen door een politiek alternatief dat kleur bekent – tegen de uitholling van onze rechten en voorzieningen, tegen de politiek van racisme en uitsluiting, en voor een programma dat zonder omwegen de kapitaalkrachtigen voor de crisis laat opdraaien.”

  ” Hoe minder ‘normaal’ Rutte, Verhagen en Wilders dat vinden, hoe beter onze kansen.”

  Glashelder!

 3. Nou, ja, als je een lange adem hebt en nog een jaar of 5 geduld. Dan zal de slinger echt wel weer eens naar links doorslaan. Maar kijk eens achter je, wat links allemaal verkloot heeft vanf de jaren zeventig. de complete sociale zekerheid uit laten wonen door lapzwansen en allochtoon geteisem, de goeden niet te na gesproken.
  Ze hebben het zélf onbetaalbaar gemaakt door de toestroom in de sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg niet te willen begrenzen.
  Nu ga ik echt werken. Kan ik eind dit jaar weer lekker 28K inkomstenbelasting afdragen.

 4. #5, Liera. Je verkijkt je zoals gebruikelijk op oppervlakkige kenmerken.
  Maar goed als dat maar je blij maakt.
  Inkomstenbelasting is deel van de huidige systeem, NIET door Links bedacht.

  Het is maar wat je wil weer.
  Werk ze.

 5. Liera Schreef:

  Nu ga ik echt werken. Kan ik eind dit jaar weer lekker 28K inkomstenbelasting afdragen.

  Bij welke koppelbaas zit je?

 6. Liera Schreef:

  Nou, ja, als je een lange adem hebt en nog een jaar of 5 geduld. Dan zal de slinger echt wel weer eens naar links doorslaan. Maar kijk eens achter je, wat links allemaal verkloot heeft vanf de jaren zeventig. de complete sociale zekerheid uit laten wonen door lapzwansen en allochtoon geteisem, de goeden niet te na gesproken.
  Ze hebben het zélf onbetaalbaar gemaakt door de toestroom in de sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg niet te willen begrenzen.
  Nu ga ik echt werken. Kan ik eind dit jaar weer lekker 28K inkomstenbelasting afdragen.

  wor al weer wat moe van het standaard verhaaltje : de complete sociale zekerheid uit laten wonen door lapzwansen en allochtoon geteisem …. dus een allochtone lapzwans is geen lapzwans maar geteisem … aparte klassering .. dehumaniseerd makkelijker .. haat makkelijker …

 7. nexus m. Schreef:

  Dit betoog is de eerste aan de linker kant die goed samenhangt ongeveer sinds de aankomst van de xenofobe PVV.
  De samenvatting is uiterst scherp daarom zou ik het driedubbel willen onderstrepen:
  “Links zal zijn relevantie pas herwinnen door een politiek alternatief dat kleur bekent – tegen de uitholling van onze rechten en voorzieningen, tegen de politiek van racisme en uitsluiting, en voor een programma dat zonder omwegen de kapitaalkrachtigen voor de crisis laat opdraaien.”
  ” Hoe minder ‘normaal’ Rutte, Verhagen en Wilders dat vinden, hoe beter onze kansen.”
  Glashelder!

  Wel met je eens, maar nu heel even niet waar het gaat om het onthouden van steun aan een regeringsplan te geven die je waarschijnlijk zelf ook had bedacht.
  Dat komt onwaarachtig over en dat is nu juist koren op de molen van dit stelletje Cpvvd-ers.

 8. Liera Schreef:

  Nu ga ik echt werken. Kan ik eind dit jaar weer lekker 28K inkomstenbelasting afdragen.

  Mensen die beter verdienen dan jij zullen je er dankbaar voor zijn. Zij zijn immers degenen die het meeste profiteren van je goedgeefsheid?

 9. Terug naar de hoofdfilm :mrgreen:
  Ik ben het helemaal met de stelling eens, dat Links nodig kleur dient te bekennen, maar we moeten er als Links ook zeker niet vies van zijn, om “normaal” gevonden te worden. Links in de zin van het “sociale gezicht” dient immers gewoon de “norm” te zijn in ons land en dus heel “normaal”. Als Rechts Links te “normaal” vindt, is dat dus eigenlijk een goed teken. Dat zegt dan namelijk iets over hoe ze zichzelf zien!
  Als Links Links al te “normaal” vindt, klinkt dat ietwat problematisch.
  (Dit is een woordenspel, maar het gaat hier immers ook slechts over woorden)
  😉

 10. Links heeft als grote verdienste de opbouw van de verzorgingsstaat in de jaren ’50 en ’60. Ere wie ere toekomt. Maar, ze hebben diezelfde verzorgingsstaat verkwanseld door de uitgaven niet te beheersen.
  Uiteindelijk moet het feest betaald worden met geld dat in de particuliere sector verdiend wordt. Als je dan steeds meer mensen uitnodigd op het feestje en je laat ze niet meebetalen, tsja.. dan wordt het op een zeker moment onbetaalbaar en het feest minder uitbundig. Dat is nu aan de gang.
  Solidariteit ken twee kanten: Hulp bieden aan hen die dat nodig hebben en bijdragen eisen van hen die kunnen bijdragen.
  Dat laatste zijn we dertig jaar lang vergeten en dat eerste (hulp nodig hebben) is lang veel te ruim geïnterpreteerd.

 11. @15 Het is algemeen bekend dat wij al decennia geen “linkse” regeringen gehad hebben en dat met name de kabinetten na Den Uyl de uitgaven hebben verkloot. Weet jij dat niet?

 12. Links heeft in de jaren 60/70/80/90 het maatschappelijk klimaat gedomineerd en ingrepen in de toegang tot de sociale zekerheid voorkomen. de jaren 00/10 zij door rechts gedomineerde jaren.
  En zo heben de politieke partijen zich ook ontwikkeld.
  Het CDA van de jaren 70/80 was veel linkser dan de huidige PvdA, bijvoorbeeld.

 13. Als voorbeeld voor de rechtse PvdA kan de bekentenis dienen dat Cohen het ontslagrecht al opgeofferd had in de eerste ronde van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in juli 2010.
  Of de uitspraak van Wouter Bos: “We moeten de sociale zekerheid als een nationaal arrangement zien”
  Maar wie er nu ook schuldig is aan het laten uitwonen van de sociale zekerheid, feit is dat de linkse partijen altijd voorop staan om ingrepen in de sociale ekerheid op voorhand als a-sociaal te bestempelen en te bestrijden door een rolstoeler met een protestbord in de hand op het Binnenhof te zetten.

 14. Liera Schreef:

  Het CDA van de jaren 70/80 was veel linkser dan de huidige PvdA, bijvoorbeeld.

  Grappenmaker.
  In die tijd steeg de werkloosheid van 250.000 naar 750.000. Tijdens “paars” (dus zonder CDA, maar met VVD) daalde die weer naar 320.000.

 15. jvdheuvel Schreef:

  @15 Het is algemeen bekend dat wij al decennia geen “linkse” regeringen gehad hebben en dat met name de kabinetten na Den Uyl de uitgaven hebben verkloot. Weet jij dat niet?

  We hebben zelfs nog nooit een uitsluitend linkse regering gehad.

 16. @21
  Een regering heeft nauwelijks invloed op de hoogte van de werkloosheid. Althans niet op lange termijn.
  Maar je draait om de kern van de zaak heen.
  De kern is dat links de sociale zekerheid heeft verklooid door zich te weer te stellen tegen alle ingrepen op dit vlak.
  Maar verder maakt het geen bal uit of we op dat moment een linkse of een rechtse regering hadden.
  Feit is dat de sociale zekerheid onbetaalbaar is geworden en daarom, met behulp van óók de PvdA, nu gesaneerd wordt.
  Denk eens aan het persoonsgebonden budget (PGB). gaat ook tn gronde aan het eigen succes.
  Als ouders lopen te bedelen om hun kinderen gediagnostiseerd te krijgen, om zodoende een vet PGB binnen te slepen, dan weet je dat het einde nabij is.

 17. @16
  Den Uyl is degene die met zijn open-eind-regelingen wel degelijk de aanet heeft gegeven voor het onbeheersbaar worden van de overheidsuitgaven. Het kabnet van Agt-Wiegel greep niet in toen de tweede oliecrisis kwam en liet de overheidsuitgave oplopen twerwijl de inkomsten terugliepen. Precies zoals het kabinet Balkenende in 2008 en 2009 heeft gedaan. En daardoor kunnen we nu flink bezuinigen.

 18. Ach voor de miserabele hedendaagse toestand van ons land kun je noch Links noch Rechts exclusief verantwoordelijk houden, ze hebben beide (herhaaldelijk) op verschillende momenten verkeerde keuzes gemaakt. Dat is het wezen van politiek bedrijven in coalitieregeringen, bijna iedereen is zo langzamerhand “medeschuldig”…

 19. Wijze woorden MadPride. Je slaat de spijker op zijn kop. Zélfs deze regering, die exclusief rechts lijkt te zijn, stent geregeld op PvdA, D’66 en Groen Links.
  En dat is ook het mooie van deze regering. De oppositie heeft écht inbreng.

 20. Liera Schreef:

  Wijze woorden MadPride. Je slaat de spijker op zijn kop. Zélfs deze regering, die exclusief rechts lijkt te zijn, stent geregeld op PvdA, D’66 en Groen Links.
  En dat is ook het mooie van deze regering. De oppositie heeft écht inbreng.

  Ah, wat deze regering fout doet is ook de schuld van Links, begrijp ik.

 21. Liera Schreef:

  (…)
  Denk eens aan het persoonsgebonden budget (PGB). gaat ook tn gronde aan het eigen succes.
  Als ouders lopen te bedelen om hun kinderen gediagnostiseerd te krijgen, om zodoende een vet PGB binnen te slepen, dan weet je dat het einde nabij is.

  Oh ja, en daarom beslist rekenwonder/vriendin des huizes van de Verhagentjes Velthuijzen-van Santen in dat alles via de veel duurdere reguliere zorg gedaan moet worden.

 22. Liera Schreef:

  @16
  Den Uyl is degene die met zijn open-eind-regelingen wel degelijk de aanet heeft gegeven voor het onbeheersbaar worden van de overheidsuitgaven. Het kabnet van Agt-Wiegel greep niet in toen de tweede oliecrisis kwam en liet de overheidsuitgave oplopen twerwijl de inkomsten terugliepen. Precies zoals het kabinet Balkenende in 2008 en 2009 heeft gedaan. En daardoor kunnen we nu flink bezuinigen.

  Van Agt, Wiegel, Balkenende; allemaal de schuld van Den Uyl?

 23. Liera Schreef:

  Zélfs deze regering, die exclusief rechts lijkt te zijn, stent geregeld op PvdA, D’66 en Groen Links.
  En dat is ook het mooie van deze regering. De oppositie heeft écht inbreng.

  In plaast van “exclusief rechts” zou ik zelf liever ultra-rechts willen gebruiken,maar de waarheid is de waarheid en dat respecteer ik in het betoog van mij opponenten.

  Daarom schaam ik me plaatsvervangend voor de “linkse” leiders in dit Parlement.

Reacties zijn gesloten.