Lilian Helder voor onafhankelijke rechter en tegen minimumstraffen

Lilian Helder (PVV):
“Niet iedere persoon is hetzelfde.
Kijk, recidive slaat terug op de persoon zelf. En iemand die een taakstraf krijgt en recidiveert is wel iemand anders dan iemand die een vrijheidsstraf op heeft gelegd gekregen en recidiveert.”

Lilian Helder geeft dus toe dat je naar de persoon van de verdachte moet kunnen kijken en dat mensen die een taakstraf krijgen toegewezen niet hetzelfde soort mensen mensen zijn als die een vrijheidsstraf krijgen opgelegd. Ze geeft ook impliciet toe dat bepaalde personen wel een taakstraf horen te krijgen en andere niet. Om dat onderscheid te kunnen maken moet een rechter dus onafhankelijk zijn en niet gebonden zijn aan minimumstraffen. Dank je, Lilian.

Jammer dat niemand vraagt wat het OM had geëist in zaken waarin de rechter een taakstraf oplegde aan personen die veroordeeld werden voor een zedenmisdrijf. In strafzaken worden verdachten in het merendeel van de gevallen conform eis of vrijwel conform eis veroordeeld. “Zedenmisdrijf” is een breed begrip. Dat roept de vraag op wat voor zedenmisdrijf het was en of het OM in hoger beroep ging of niet en waarom. Hoe kwalijk elk zedenmisdrijf ook is, ik kan wel begrip opbrengen voor het opleggen van een taakstraf aan iemand die oneerbare voorstellen doet aan willekeurige volwassenen. Als het om een aanranding, misbruik of een verkrachting gaat dan is gedwongen behandeling gecombineerd met een vrijheidsstraf wat mij betreft wel het beste.

3 gedachten over “Lilian Helder voor onafhankelijke rechter en tegen minimumstraffen”

 1. Precies, dubbel dubbel Helders trouble
  Appels zijn geen peren maar wel appels en peren een minimum straf op willen leggen.

  Rechters en expertise uitschakelen die het onderscheid tussen appels en peren nog wel zien.
  Naar ik begrijp wil ze TBS ,als internationaal hoogst aangeschreven rechtssysteem voor psychiatrische gevallen, afschaffen.
  Daarnaast strandde het debat over aangevoerde statistieken .
  Genoemde vraag of Mevr. dan helemaal afzag van de politieke mores ze als leidraad voor debat te gebruiken , bleef onbeantwoord.
  Dat statistisch onderzoek als misleiding kan worden aangewend is PVV eigen.
  Ik weet het niet precies, zoiets als met massa immigratie cijfers zonder emigratie schermen, kosten plaatje allochtonen zonder baten nieuwkomers etc.
  Dat zal geen argument voor betreffend debat geweest zijn, maar had m.i. wel even genoemd mogen worden.

  Wie had het voor elkaar gekregen om Helders op haar dubbele agenda te wijzen?
  Hoeveel debat tijd of vervolg aan hetzelfde debat is er beschikbaar als een debat op dergelijke manier afgsloten wordt?
  Wat ik er van mee krijg lukt het de oppositie keer op keer niet om double double PVV trouble terug naar af te wijzen.
  De vraag blijft waarom dat kennelijk zo moeilijk is.

 2. Sofia, ik dacht dat de PVV tegen taakstraffen in het algemeen was? Als dat zo is, heeft Mr. Helder dat niet gemeld. Maar dat zou wel kunnen verklaren, waarom ze een vergelijking tussen taak- en gevangenis-gestraften zinloos vindt. Taakstraffen gaan immers sowieso verdwijnen…? En de verhoogde recidive wordt bestreden met de tuigdorpen (3 keer veroordeeld – met je familie het tuigdorp in). Zo krijgen ze die tuigdorpen sneller vol. :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.