Er ligt een aap in de la

250px-Hunted_Silky_SifakasDit bericht over een onthoofde aap in een groentenla duikt in dezelfde vorm op vele plaatsen op. Het geeft te denken.
De politie was al eerder langsgeweest en meende een aap gezien te hebben. Staat er. Waarom waren ze langsgeweest? Het betreft een “Afrikaanse familie” in Dordrecht. Marokko ligt in Afrika maar dit heeft een status aparte in racistische berichtgeving, en het zal ook wel niet om een ander Arabisch-Afrikaans land gaan. De “familie” is natuurlijk zwart, maar dat staat zo cru. Het zal er op neerkomen dat de Dordrechtse skinheads in uniform de eerder opgemerkte nog levende aap voor een kind van de familie hadden aangezien. Of zoiets. Daar ben je smeris voor.

De volgende vraag die bij mij opkomt: mag een broodje aap dan niet? Ik ben zelf vegetariër en ik krijg mijn redenen alleen al door dit soort berichten dagelijks gepresenteerd. Waarom wel varken, schaap, vis, koe, noem maar op, maar geen aap? Waarom komt de politie langs om in iemands koelkast te kijken? Vragen.

Een broodje aap – na het broodje kameel dat de steeds infantieler wordende Nederlandse media tegelijkertijd met de onthoofde aap bespookt – wat volgt er nog?

Een opmerkelijk element in het verhaal is de grote zorg of het hier om een beschermde soort aap gaat. Het dier wordt er niet levender door als dit onderzocht wordt door “een specialist van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit”. De gebruikelijke hypocrisie van de bleekroze types: de tot voor niet zo lang geleden beschermde grauwe gans mag massaal vergast worden maar apen, die blijkbaar lekker gevonden worden door sommige mensen, die moeten beschermd, want regenwoud en biodiversiteit enzo.

Apenvlees wordt in de brede en ongrijpbare categorie bushmeat ondergebracht. Het is een publiek niet-geheim dat het onder deze titel opduikt in Het Betere Restaurant waar je toch eens iets bijzonder moet gaan eten in Europa. Noem het bushmeat en het klinkt toch heel anders dan aap in de groentenla.

5 gedachten over “Er ligt een aap in de la”

  1. Domme vraag maar toch interessant: hoe komt een smeris zo ver om in de groentela van een burger te gaan kijken?
    Is je vreten dan nergens meer veilig voor de Staatssicherheitsdienst?

Reacties zijn gesloten.