Liefdesverklaring tussen PvdA en SP waarschijnlijk

Een lijstverbinding is het minste dat men kan doen om als verwant (h)erkende partijen bij het verdelen van restzetels te helpen. Het maakt nog wel eens uit.
In 1977 werd alles links van de PvdA zo goed als weggevaagd bij de verkiezingen. Maar de PPR had een lijstverbinding met de PvdA dus zij kreeg een zetel meer dan de CPN bij ongeveer hetzelfde stemmental. Een gevolg van lijstverbinding dat mij nog goed voor ogen staat.

Welke twee partijen staan het dichtst bij elkaar ter linkerzijde? Wie anders dan de SP en de PvdA?

(I)n het weekblad Elsevier zei Samsom dat Groenlinks onder hen doorgekropen is naar rechts.

En het zou mooi zijn als SP en PvdA een lijstverbinding aangaan om zo min mogelijk stemmen verloren te laten gaan. “Een liefdesverklaring” wordt zo’n verbinding al genoemd.
Laat GroenLinks maar rommelen met D66, het zal niet uitmaken.
Zonder grote sociaal-democratische partij in Nederland, of dit nu de PvdA of de SP is, en wie weet, beide, is “links” in Nederland verloren. Sterker nog, is het veld niet verder inmiddels leeg, op de Partij voor de Dieren na?

6 gedachten over “Liefdesverklaring tussen PvdA en SP waarschijnlijk”

  1. Ik zou de SP wel aanraden constant zéér alert te blijven en enorm op te passen aangezien de PvdA een sterke -zich momenteel wat stilhoudende- rechtervleugel heeft die nog steeds erg veel invloed heeft en wanneer ze wil Diederik Samsom zo van zijn plaats af lult…

    De groep ‘Hans Spekman’ (de Jan Schaefer van 2012) heeft weinig in de melk te brokken en wordt eerder als gimmick gezien dan als serieus te nemen richting die de partij zou moeten gaan…

  2. Die nieuwe koers van de PvdA wordt ingegeven door het succes van de SP in de peilingen. en duurt tot 12 september en geen dag langer.

  3. “Partijbestuur SP heeft zojuist besloten de PvdA uit te nodigen voor een lijstverbinding.” (tweet van Emile Roemer)
    Dacht dat de SP daar principieel op tegen was – in dat geval betreft dit een heuse mijlpaal. Geinige ontwikkeling wel, maar in de jaren ’70 heeft het toch maar bar weinig opgeleverd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Progressieve_samenwerking_in_Nederland_in_de_jaren_zeventig. Nou ja, nieuwe ronden nieuwe kansen.

    Samsom lijkt me best verliefd, maar zei hij er onlangs niet bij dat het nog ’te vroeg’ was om de liefde reeds te consumeren?

Reacties zijn gesloten.