Libië en de hypocriete krokodillentranen van de regeringsleiders

Mooie woorden over de val van een tiran klinken zo tamelijk hol uit de mond van Europeanen die, tot de Libiërs zelf in opstand kwamen, zonder veel gewetenswroeging Khadaffi hadden omarmd. Dat schrijft vk-columnist Thomas von der Dunk.

Symbolischer kon het haast niet: zoals Saddam Hoessein acht jaar geleden uit een ondergrondse put werd opgevist, zo bleek Khadaffi zich op het laatst in een rioolbuis te hebben verstopt.

Thomas von der Dunk over hoe in het verleden tirannen ook door het volk werden terechtgesteld. Over de hypocriete krokodillentranen van regeringsleiders dat Khadaffi niet naar Den Haag is geleid voor berechting. Na de verplichte mummelarijen halen ze opgelucht adem dat dat niet is gebeurd! Want allemaal hebben ze boter op hun hoofd.

Laten we de mensen niet direct geloven dat het helemaal mis zal gaan in Libië (en andere landen in die regio) omdat er nu mensen terecht gesteld worden zonder proces, inderdaad: vermoord. Dat is hier na de oorlog ook gebeurd. Dat is altijd na een regime van onderdrukking, dan vinden er afrekeningen plaats.

Ook zal het Westen de drang om in te grijpen moeten onderdrukken. Te vaak is er onder druk van het Westen wel een stabiel regime gekomen, maar dat had niets te maken met democratie voor de bewoners en alles met het veilig stellen van de belangen van ditzelfde Westen. En zie wat er met deze machtshebbers is gebeurd de laatste tijd.
De roep om snelle verkiezingen moet ook niet gesteund worden, te vaak komen dan oude machtshebbers in een nieuw jasje naar voren en verandert er voor de bewoners helemaal niets. Steun aan de landen die nu een verandering doormaken is goed, maar met mate en meng je er vooral niet in!

1 gedachte over “Libië en de hypocriete krokodillentranen van de regeringsleiders”

  1. Is Thomas vd Dunk niet iets te vroeg met zijn oordeel en vergelijkingen? Mag ik hopen dat over een aantal [koloniale bezettings] jaren onder de knoet en hongerzweep van de ‘vrijheid’, na een alles vernietigende bommen en raketten regen, namens de NTC en CIA met hun leugens en leugens en nog eens leugens, en dank aan de Noord Atlantische Terreur Organisatie die het liegen wel zo’n beetje heeft uitgevonden. Hun aller dank gaat ook uit naar de mainstream media. Thomas rekend zo te zien ook graag af. Wel een beetje prematuur, maar alla als alle neuzen dezelfde kant opwijzen, üakbar. Dan rest ‘m niets anders dan een rebels AllaüAkbar roepen met die NTC/NATO moordenaars? Zwakke collumn van Thomas von der Dunk.

Reacties zijn gesloten.