Liberté, Egalité, Humanité op vijf mei

‘Europa’s verplichting jegens vluchtelingen, Europa’s verplichting jegens haarzelf’ vormt het thema van een algemene bijeenkomst in Wenen op 5 mei. Het is onderdeel van de agenda van speerpunten van DiEM25. Haar oprichter Yanis Varoufakis roept op tot een humane handelwijze. Tot nog toe verkracht de EU-politiek de waarden van het Europese mensenrechtenverdrag.

‘George Orwell zou heel trots zijn op Europa en op haar bekwaamheid om met een gespleten tong te spreken en op de creatie van nieuwe termen die een afschuwelijke werkelijkheid verbergen,’ zegt Varoufakis. ‘Wanneer je het woord ‘hot spot’ ziet, vertaal het gewoon in ‘concentratiekamp’.’ Hij zegt dat de Griekse regering onder druk is gezet om vluchtelingen te interneren die oorlog en hongersnood ontvluchten.
(…)
‘En ik heb het uit betrouwbare bron binnen de Griekse regering dat de druk enorm is. De Griekse regering, die natuurlijk volkomen platzak is, wordt te verstaan gegeven: de enige manier waarmee je geld krijgt is door hen te interneren. Dus als je hen bewegingsvrijheid gunt, zelfs alleen binnen Griekenland, krijg je geen stuiver om te zorgen voor hun voedselvoorziening.’
(Democracy Now [vertaald uit het Engels])

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Maar het ideaal van democratie wordt steeds meer geschiedenis. De bevrijding is een vrijbrief om de ander in een interneringskamp te stoppen.

1 gedachte over “Liberté, Egalité, Humanité op vijf mei”

  1. Pingback: Heilige Geest verlaat Europa goeddeels | Krapuul

Reacties zijn gesloten.