Let them choke in their cents, in their cheese and in their raisins

260px-Rotterdam_standbeeld_ErasmusDesiderius Erasmus, hij staat als standbeeld ergens in Rotterdam in een boek te kijken. Wij allen begrijpen ten volle dat er in zijn tijd, ergens in de riddertijd en de middeleeuwen nietwaar, voor de oorlog in ieder geval, nog geen computers waren laat staan iphones, dus hij controleert de boeken van Erasmus BV, de universiteit die zijn naam alvast droeg. Zit er winst in? Moeten er geen Onrendabele Faculteiten opgedoekt worden?

Zo moet het wel zijn. Aan dat ding, nog niet zo lang geleden de Economische Hogeschool, verrijkt met de zevende Medische Faculteit, kun je immers eigenlijk niets studeren waaraan de levende Erasmus zijn faam ooit gedankt heeft. Geen Latijn, tenzij voor de gepensioneerden (wie dat verzorgt?), Oudgrieks (Nieuwgrieks evenmin trouwens), geen Hebreeuws, geen Aramees. De kennis die hij bezat voor de eerste tekstkritische uitgave van de volledige bijbel wordt niet doorgegeven aan de universiteit die zijn naam draagt. En dat is nog maar een van de uitgaven die hij verzorgd heeft. Monnikenwerk, en dat klopt, want dat was hij ook – dan wel rondreizend monnik.

Nee, theologie daar doen ze ook niet aan, aan de Erasmus Universiteit. Wijsbegeerte, dat kan er wel van af.

Nu lees ik op een site waar ik hiervandaan niet naar ga verwijzen dat over twee jaar de hele Erasmus Universiteit Engelstalig dient te zijn. De koffiedames krijgen een bijspijkercursus. De Universiteitsraad heeft zijn eerste vergaderingen in het Engels er op zitten, over de schoonmaak wordt nog zedig gezwegen.

Erasmus reisde doorheen heel West-Europa en kon zich verstaanbaar maken. Niet in het Nederlands, dat als zodanig nog nauwelijks zijn vaste vorm had, zelfs niet in het Frans of Italiaans – Engels was volstrekt irrelevant voor het vasteland, zoals het nog steeds zou moeten zijn – maar hij heeft ook in Engeland gewoond. Men verstond elkaar in het Latijn. Een taal die niet onderwezen wordt aan de naar hem vernoemde universiteit.

Ach, wat studeert men eigenlijk wel aan de EUR? Economie, bedrijfskunde, verandermanagement, organisatiekunde, besliskunde. Kortom, niets van enig intellectueel belang. Laat maar kwekken, dit alles onder politieke leiding van types die tegen “immigranten” blaffen dat hier Nederlands gesproken dient te worden.
Hoe dat met die medici gaat? Die krijgen een bijspijkercursus Komjoenekeeting wis de neetifs. Zeker en vast.

In their heroes as there are Philips, Shell and Albert Heijn.
Om het vers van Willem Elsschot over de verachtelijke Nederlanders – gecorrigeerd voor het heden – (eigenlijk ging het in de eerste plaats over Marinus van der Lubbe) te voltooien.

3 gedachten over “Let them choke in their cents, in their cheese and in their raisins”

  1. Moriae encomium, sive Stultitiae laus (De Lof der Zotheid). Het is het bekendste werk van Erasmus. In zoverre past Erasmus prima bij de Rotterdamse Universiteit.

  2. @Bakra
    Het is een poging het weergaloze Engels dat men aan de EUR beheerst te benaderen…

Reacties zijn gesloten.