Lenen om te studeren, een weerzinwekkend stelsel

Het zogeheten sociaal leenstelsel dat de huidige basisbeurs voor studenten gaat vervangen, is een onding. Het verhoogt de drempel om te gaan studeren, juist voor mensen uit lagere inkomensgroepen en met studies met matig zicht op hoge inkomens. Maar de kwaadaardige uitwerking gaat veel dieper dan dat. Het leenstelsel behandelt mensen niet als mensen, maar als particuliere ondernemers wier komende loopbaan geen levensvervulling is, maar voornamelijk een commercieel project. En het leenstelsel behandelt inkomen niet als een recht, niet eens als een gunst, maar als een lening die je maar moet zien terug te verdienen. Het is neoliberaal vergif, en als het er komt dan zijn niet alleen toekomende studenten ervan de dupe.

Het stelsel komt erop neer dat een student geen basisbeurs meer krijgt, maar een lening. Die moet je na de studie terugbetalen. Dat zou moeten lukken, want na de studie komt de ex-student in hogere inkomensgroepen, en dan kan dat er best af. Dat is het idee. Er zijn wat verzachtende kantjes ingebouwd, kennelijk om GroenLinks om te kopen haar steun aan het plan te geven. Als ouders 46.000 euro of minder verdienen, dan krijgt de student naast de lening een aanvullende beurs. Als het inkomen na de studie minder dan minimumloon verdient – kennelijk zien zelfs de opstellers van het plan dat het absurd is uit te gaan van een hoog inkomen van de ex-student… – dan hoeft er niet te worden terugbetaald. Het maandelijkse aflossingspercentage is verlaagd vergeleken bij het huidige stelsel waarin de studiefinanciering deels ook al moet worden terugbetaald: van 12 naar 4 procent. Je bent alleen wel langer aan het aflossen: nu is het 15 jaar, dat wordt 35 jaar. Dat heet: “je mag er veel langer over doen”. Je kunt ook zeggen: je wordt veel langer achtervolgd door de studieschuld. O ja, en de OV-kaart blijft en wordt nu ook aan MBO-studenten van jonger dan 18 toegekend. Suikerlaagjes op bittere pillen, hoe welkom ook voor MBO-studenten die er terecht al veel langer op aandringen dat aan de ongelijkheid tussen hen en HBO- en WO-studenten een eind wordt gemaakt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

6 gedachten over “Lenen om te studeren, een weerzinwekkend stelsel”

 1. Het zal ze leren dat klootjesvolk,studeren hoe durven ze dat te willen?dat is voor ons hooggeplaatste vvders!
  Gaan jullie maar gewoon het vmbo in of een mavotje pakken,genoeg bouwvakkers,loodgieters en stratenmakers nodig.
  Laat de rijken onder ons die het verdienen om hun pracht intelligente kindertjes maar studeren,willen de klootjesluitjes ook?
  Hahahaha nou betalen en lenen alles terug zal je leren hoog te grijpen!

  En met opgeheven kin en snuit in hun dure automobiel lachen ze de werkende slaven uit…hahaha studeren hun hahaha.
  Nee hoge banen voor hoge mensen!

  Er is al geen keuze in ziekenhuizen..rijke goede artsen voor de hooggeplaatsten,hun mogen blij zijn met een goedkopere doktersassistent.
  En wonen? Tja minder sociale huurwoningen betekent dat de werkmensen gewoon in hun huisje blijven…verhuizen?kan je dat?brutale vlerk wees blij dat je woont in een huis!
  Verhuizen en kiezen om te wonen is voor ons hooggeplaatsten!

  En zo heeft de vvd de touwtjes in handen meer ongelijkheid en eerste en tweederangsburgers in alle sygmenten van de samenleving,wonen,werken ,studeren,alleen de rijke hooggeplaatste edele burger heeft dit recht!

  Schaam jullie waardeloze niksnuttende volkswerkslaven!
  Ik zie de jongens van gewone komaf al weer technische vakken leren met stageplek…ambacht heette dat toch?.
  En de meiden die weer als loopmeid,werkmeid,wasmeid of huishoudster bij een rijke mevroy in de kost!

 2. Arts of advocaat worden kon je vroeger ook alleen als je van gegoede ouders was:-)
  De VVD houd deze traditie in ere.
  Welnu,de tokkies wilden zo graag de jaren 50 terug,zoals toen was geluk heel gewoon nou kijk eens aan de VVD
  Geeft wat u wilt beste tokkie…helaas tokkie verzieken jullie het voor veel anderen ook.

 3. Ja houd het klootjesvolk (waar wellicht de nieuwe Einstein zit of de oplossing tegen AIDS) ze kort en klein.

  Ik ken een vader die niet meer aan de bak komt twee zeer slimme zoons heeft maar het helemaal niet breed. Hun studie komt nu in gevaar.

  Net zoals rechts het regenwoud sloopt (potentieel nieuwe medicijnen, zuurstof) sloopt rechts ook de kennis economie en daarmee onze toekomst.

  Daarom klopt ANDERMAAL mijn stelling. Rechts is de dode tak aan boom der evolutie.

 4. Pingback: Onderwijs | Marx Caesar Asimov

 5. Pingback: Investeer in betere toekomst! | Weblog Dré Oudman Appingedam

Reacties zijn gesloten.