Laten we Nederland weer neutraal verklaren

70 procent van de Nederlanders vindt na de aanslagen in Parijs dat er weer grenscontroles moeten komen, althans volgens een enquête van Maurice de Hond. Ofschoon we weten dat Maurice qua onderzoeksbevindingen een onbetrouwbare hond is, geeft het hoge percentage zeker een indicatie. Gaan grenscontroles daarom wel ver genoeg? Waarom verklaren we Nederland niet opnieuw neutraal? Dat deed Nederland een eeuw geleden ook direct na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Als we oorlog kunnen verwachten met Islamitische Staat (IS), zouden we dezelfde tactiek kunnen toepassen als destijds. Toen werkte het. Zodanig zelfs dat na een abusievelijk bombardement van Zierikzee in april 1917 door de Britse luchtmacht naderhand een schadevergoeding is uitgekeerd omdat Nederland niet aan de oorlog meedeed.

Maar wacht eens even, zal menigeen twijfelen, in de Tweede Wereldoorlog lapte Hitler de neutraliteit aan zijn laars. De terroristen van IS zullen evenmin een neutrale houding van Nederland respecteren. Natuurlijk hebben de twijfelaars gelijk. Het pleidooi voor neutraliteit is onzin.

Wanneer zowat iedereen zal beseffen dat neutraliteit onzinnig is, meent daarentegen 70 procent dat grenscontroles dat niet zijn. Wat leert men in hemelsnaam op school? Is Piet Hein nog steeds een Nederlandse held? Of was hij een piraat? En de verhalen over grenzen lijken evenmin up-to-date. Er schijnen wonderbaarlijke krachten aan toegedicht te worden.