Langer wachten op ambulance

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de maximale aanrijdtijd van ambulances verhogen naar 45 minuten. Dan kan de helft van de spoedeisende hulp posten worden wegbezuinigd. Met aanrijdtijd wordt in dit geval bedoeld dat het 45 minuten duurt vanaf de oproep tot de patient bij de eerste hulp arriveert.

Als de aanrijdtijd wordt verhoogd dan gaan de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand aanzienlijk omlaag. Als je zonder hulpmiddelen moet reanimeren dan ben je in je eentje binnen 10 minuten uitgeput tenzij je een heel goede conditie hebt. Vaak zijn er hooguit één of twee mensen ergens aanwezig die weten hoe ze hartmassage en mond-op-mond beademing echt goed moeten doen. Heel vaak zijn die er zelfs helemaal niet. Als iemand met een hartstilstand 20 minuten of meer moet wachten dan lukt het veel minder vaak om iemand in leven te houden tot de ambulance er is. Als er door lange wachttijden vaker mensen overlijden, dan zal de agressie tegen zorggevers door omstanders waarschijnlijk ook weer toenemen.

Dat vindt Edith Schippers blijkbaar allemaal niet erg. Ik zou graag van haar horen hoeveel extra doden er gaan vallen volgens haar berekeningen. Dat moet namelijk berekend zijn om tot de conclusie te komen dat de helft van de spoedeisende posten best dicht kan. Dus Edith Schippers, hoeveel extra doden zijn er nodig om welk bedrag te bezuinigingen? De kiezer heeft het recht om dat prijskaartje te vernemen.

De VVD gaat nu wel erg letterlijk over lijken om ervoor te zorgen dat de mensen die het meest verdienen geen extra premie of belasting hoeven te betalen. Door een progressief premiestelsel in te stellen en de bovenste belastingschijven 1-2% te verhogen zouden de meeste bezuinigingen namelijk niet nodig zijn.

3 gedachten over “Langer wachten op ambulance”

  1. Het is natuurlijk een volkomen verknipt plan, maar wel goed lezen. Het idee is dat er 45 minuten mag verstrijken tussen de melding en het moment waarop de patiënt per ambulance in het ziekenhuis arriveert. (Dus geen drie kwartier tussen melding en ambu ter plekke.) Je mag er van uitgaan dat bij een circulatiestilstand het ambulancepersoneel het overneemt van de BHV’er of EHBO’er die reanimeert. Dan nog is dit een voorstel waarbij je op je klompen kunt aanvoelen dat er doden door gaan vallen. Alles voor de marktwerking!

  2. Mensen, het is gewoon niet rendabel om een hartaanval te krijgen als je op het platteland woont, begrijp dat dan!

  3. @#1 Excuus
    Het woord aanrijdtijd werd in de meeste berichten gebruikt. Dat betekent ambulance ter plekke.

    45 minuten is ook voor het arriveren in het ziekenhuis te lang. Elke minuut telt bij een hartstilstand.

Reacties zijn gesloten.