Lampedusa aan de Amstel

Op Allerzielen, zaterdag 2 november, vindt op de steiger voor de Hermitage en in de tuin van Amstelhoven in Amsterdam een herdenking plaats voor de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen van omgekomenen een belangrijke plaats in. Aansluitend is er een avondprogramma met Christian Mommers van Amnesty International. De herdenking wordt georganiseerd door Catholic Worker en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie.

In het licht van de recente scheepsramp voor het eiland Lampedusa, waarbij 275 bootvluchtelingen om het leven kwamen, is de herdenking schrijnend actueel. Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU.
Verder lezen.

De herdenking begint op de steiger bij Amstelhof om 17.30, 2 november aanstaande.

7 gedachten over “Lampedusa aan de Amstel”

 1. Gedenk: Wij zijn ook verantwoordelijk voor de doden. Wij als burgers van de EU hebben de plicht onze politici aan te sporen een humaan vluchtelingenbeleid op poten te zetten.

 2. Om eerlijk te zijn walg ik van de hypocrietheid van dit soort herdenkingen. Als mensen er echt om zouden geven zouden ze daar gaan helpen in plaats van hier een beetje met zijn allen zielig te gaan zitten wezen en oh oh wat is het toch erg te roepen.

 3. @2
  Het Wereldhuis en zeker de Catholic Worker doen nou net alles wat in hun vermogen ligt om vluchtelingen te herbergen. Misgetast.

 4. Daar gaat het mij niet om. Dat vind ik prima. Maar herdenken, nee. Het is erg dat die mensen sterven, zeer zeker, en dat zij slachtoffer worden van mensensmokkelaars, slechte boten en het EU asielzoekersbeleid. Ik zie meer in demonstreren en politieke actie.

 5. “Premier Rutte is niet bereid meer asielzoekers op te nemen om zo het aantal slachtoffers bij de bootvluchtelingen te helpen verminderen. Dat heeft hij vandaag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel.” (NRC)

 6. Ik viel haast uit mijn stoel. Wat las ik in De Telegraaf over bootvluchtelingen?

  EU wil geen mensenlevens redden
  De prioriteiten van de Europese Unie liggen „duidelijk niet bij het redden van levens of bij het beschermen van mensen langs de grenzen”, maar bij het voorkomen dat vluchtelingen naar Europa komen.” (Telegraaf)

  Weliswaar was het een citaat van Amnesty International, maar die opvatting werd niet meteen weggehoond. Sterker nog, het betrof de openingszin van het artikel. Pas in de allerlaatste alina kwam de opvatting van premier Rutte aan bod. Als zelfs De Telegraaf op deze manier over het drama bericht…

Reacties zijn gesloten.