Door wie laat jij je hersens spoelen?

Vroeger vroeg mijn opa mij of ik wist hoe ik een konijn kon vangen. Aangezien we op een flat woonden, had ik geen idee. “Dan moet je zout op zijn staart strooien!” Jarenlang heb ik dit geloofd. Trots vertelde ik deze wetenschap door aan mijn vriendjes, die het op hun beurt ook weer doorvertelden aan hun vriendjes. Pas jaren later kwam ik er achter dat je verhalen van opa’s met een korreltje zout moet nemen.
Vooral in verkiezingstijd draait de manipulatiemachine op volle toeren. De ene na de andere halve waarheid komt naar je toe. Je bent een knappe jongen als dit alles op juiste wijze kunt filteren.

Kruisvaarders
Iedere week ging ik naar de kerk. Daar moest ik luisteren naar leuterverhalen die je als kind nog wel wilde geloven. Tenslotte beschikte ik nog niet over veel informatie en er zaten volwassenen om je heen, die ‘ja en amen’ zaten te knikken en roepen, dus het zou wel kloppen. Verder stond er “God zij met ons” op de gulden en geloofden de koningin en de minister-president ook dat de Duitsers Duits praten omdat ze die torens in Babel gebouwd hadden. Als je na drie dagen eindelijk begon te twijfelen, omdat het verhaal niet helemaal spoorde met de wetenschappelijk bewezen feiten, dan werd je op de zevende dag weer meegesleept naar een schimmige ruimte met kaarsen, om je daar opnieuw voor een week te hersenspoelen.
Buiten de kerkverhalen om werd je op school en in je omgeving nog verder volgepropt met onzin. Zo hing er aan de muur een schoolplaat met daarop onverschrokken kruisvaarders die met zachte dwang de heilige plaatsen hadden bevrijd, zodat iedereen zich weer vrij kon voelen. Dat het een bende moordenaars was, die alleen uit waren op eigen gewin en zelfs hun tegenstanders opaten, daar kwam ik pas veel later achter.
Buiten de kerk om, werd je natuurlijk ook nog volgepropt met andere onzin. Teveel om op te noemen. De Sjah van Perzië zorgde ervoor dat iedereen in Iran zich vrij kon voelen en Ceausescu was een goede communist omdat hij zich beijverde voor de vrijheid van de mensen en zijn vrouw zette zich bijzonder in voor de wetenschap. Over de onzinverhalen zou je al een aparte website kunnen maken.

Feiten
Het mooiste is als een politicus zich verspreekt. Zoals onlangs Van der Staaij. Eindelijk wordt het bij het grote publiek dan eens duidelijk hoe er binnen dit soort kringen gedacht wordt.
Ook de ChristenUnie weigerde trouwens afstand te nemen van deze uitspraak, maar ik had niet anders verwacht. Sinds André Rouvoet heeft verteld dat hij zijn platen van Queen heeft verbrand omdat de stem van de duivel door de muziek klonk, kan ik deze partij ook al niet serieus meer nemen.
Ik heb dus geleerd om niets klakkeloos aan te nemen. Zeker niet van politici. Niet van kranten, kerk of televisie. Die hebben nu eenmaal een belang om je iets te laten geloven. Het mooiste zou zijn als dat belang ons gezamenlijke belang zou zijn, maar te vaak is het in eigen belang voor het groepje waar ze voor zeggen op te komen.
Nee, ik hou het bij Krapuul. Daar lees ik tenminste de onafhankelijke waarheid.

Ps. Als Normaal-fan vond ik de schildering van Bennie Jolink ook belachelijk. Wat hebben Breivik en Hitler nou met elkaar te maken!

7 gedachten over “Door wie laat jij je hersens spoelen?”

 1. Benny Jolink ervaart het zo, dat is zijn gevoel. Blijkbaar roept het bij hem deze emotie op. Ik moet zeggen dat ik dat wel grotendeels herken. Ze spotten met alle normen van fatsoen om een bepaalde bevolkingsgroep in een kwaad daglicht te stellen en op te roepen tot doden!

 2. Ik heb geen hersenen meer. Weggespoeld met koffie 😉

  “Ps. Als Normaal-fan vond ik de schildering van Bennie Jolink ook belachelijk. Wat hebben Breivik en Hitler nou met elkaar te maken!”

  Snap je dat dan niet ?
  Wat hebben die 3 nou gemeen ?
  Alleen een komplot kan een wereld katastrofe veroorzaken.
  Of Geert in het komplot zit weet je niet.
  Sommigen zeggen dat de Zionisten er achter zitten. Niet de Joden.

  Er waren misschien geen goede kommunisten.
  Het moraal en het moreel vervalt zodra de geldhonger is gestild.
  Putin is natuurlijk een ras kommunist in hard en klieren.
  Ik zeg maar klieren, want dat zijn het die diktators.
  Je weet natuurlijk niet of het echt waar is of die zoveel heeft.
  Van zijn jaarsalaris heeft die 6 horloges gekocht ?
  Volkomen door geslagen en nog steeds geldhonger ?

  Maar hoe noem je het gelijkheid e.d. ?
  Volgens mij is een kommunist lid van een kommune ofzo 😉
  Ik heb kommune gedaan. Voor de lol. Lang verhaal.
  Ik kwam als 15-jarige in een katholiek internaat terecht.
  Het wel bekende St.J oep of officieel St. Joseph in Cadier & Keer.
  Heel berucht nu samen met die uit Heel.
  Met een vies klooster erbij en een kapelletje achter het hoofd gebouw.
  Ik heb daar onder in (tegen een berg) nog in een echte cel gezeten.
  Voor weglopen.

  Had ik daar 10 jaar eerder gezeten had ik nog getuige kunnen worden van misselijke praktijken van broeders die hun handjes niet thuis konden houden en hun machtspositie misbruikten.
  Ik had alleen last van een pater die nog de skepter over mijn paviljoen zwaaide.
  Zag hem gelukkig haast nooit. Das nu zo’n 35 jaar geleden.
  Wie weet leeft die nog. Dan is die ook al 70 of 80, denk ik.

  Het leven was er niet echt slecht. Ook al kwam ik uit Rotterdam.
  Beetje ver van huis. En het leven is er net een soort gevangenis.
  Nee, ik heb er geen nare herinneringen aan over gehouden.
  Het kan altijd erger en (veel) minder prettig.
  Daar ontmoette ik waarschijnlijk de eerste homo midden in de nacht.
  Je weet niet wat je overkomt. Maar das gelukkig niks geworden.
  Echt gezellig vond ik het er niet. En ik wilde nog maar 1 ding: naar huis.
  Ook al was dat erg moeilijk met een gescheiden moeder.
  Het duurde nog even en een paar keer weggelopen (naar Rotterdam zelfs) voordat ik het voor elkaar kreeg. Inmiddels 18 en nu getrouwd (8,5 jaar) en dan per ongeluk in datzelfde Zeist te recht gekomen waar mijn laatste tehuis stond.
  Thans bekend als jeugdgevangenis. Toen zat alles op slot.
  Ook dat gebeurde iets wat niet leuk was. Waardoor bij mij de stoppen door sloegen.

  Overigens was er geen behandeling voor mij mogelijk en dat heb ik ruim 25 jaar later bevestigd gekregen in dit zelfde Zeist.
  Wel altijd een etiketje opgeplakt gehad.

  Deze maatschappij zal hoe dan ook mensen stigmatiseren uit persoonlijk en meestal financieel gewin.

  ‘Rechts’ en ‘links’ beschuldigen elkaar links en rechts van dingen die vaak niet kloppen.
  Oh, ik ben niet bang voor de Chinezen hoor. Ze komen met maar 100 miljoen. Al kansloos.
  Maar nu dikteren ze ons met hun ekonomie.

  Door iedereen word je genaaid en genomen.
  Ik heb mijn buik er vol van.
  Wil je vooruit moet je weer achteruit. Ga je mee achteruit moet je weer vooruit.
  Is het raar dat zoveel mensen hun troost in alkohol of drugs zoeken of eten ?
  Je wordt kompleet door de mangel genomen.
  Niemand weet het en toch maar doorgaan met zinloze spelletjes.

  Als Rutte een vent was dan zou die de ontwikkelingshulp als eerste stoppen.
  Villatoeslag. Maar nee, daar verraadt hij zijn ego mee.
  Slimme Romeinse methoden die nooit lang werkten.

  Nou hopen dat het een politiek rampjaar wordt.
  Voor mij een zegen.
  Ik heb hem een email gestuurd (in 2006) waarbij ik anti politici ben.
  En dat ze moeten verdwijnen. Als Nederland toch een bom moet krijgen dan maar op Den Haag.
  Sorry als je er woont. 😉

Reacties zijn gesloten.