Laat de PVV regeren

‘De beste stuurlui staan aan wal’, zo luidt een oud gezegde. En dat gaat vaak op. Hard schreeuwen, vooral over wat een ander fout doet, is één van de kenmerken van die wal-stuurlui. Niet alleen langs de sportvelden, in de café’s en op verjaardagsfeestjes vind je hen. Ook in de politiek.

Een politieke partij heeft stemmers nodig. Een politieke partij wordt opgericht, zo hoop je, omdat de oprichter een politiek ideaal heeft. Men wil een doel bereiken. Wanneer een politieke partij wordt opgericht om een heel specifiek doel na te streven, zoals bijvoorbeeld de Partij Voor de Dieren, dan worden de oprichters geconfronteerd met het gegeven dat een politieke partij daar niet genoeg aan heeft; aan één doel. Een land besturen, invloed uitoefenen en meetellen vraagt een veel bredere mening. Een politieke partij dient overal een standpunt over te formuleren.

Die mening die overal over geformuleerd moet worden mag je als partij uiteraard geen stemmers kosten. Anders gezegd: de Partij voor De Dieren kan nooit voor intensieve veeteelt zijn, of voor bont, of welke dier exploiterende activiteit dan ook. Dat kost hen kiezers. Iedere ander maatschappelijk vraagstuk zal beantwoord moeten worden vanuit de centrale vraag hoe het antwoord valt te rijmen met het uitgangspunt van de partij: de Partij Voor de Dieren. Dus; waar zijn dierenliefhebbers, vegetariërs, veganisten en anti-bont Nederlanders nog meer voor of tegen, is de centrale vraag voor Marianne Thieme. Stelt zij zich deze vraag niet, dan loopt de Partij Voor de Dieren een groot risico heel kleine partij, en dus met heel kleine invloed te blijven. En dat wil je niet wanneer je een politieke partij opricht. Toch?

Wilders stapte uit de VVD omdat hij weigerde het VVD standpunt te onderschrijven over toetreding van Turkije bij de EU. Uiteraard was dit niet alles, het was het breekpunt. Daarnaast was er de, volgens Wilders, te weinig ‘rechtse’ lijn van de VVD en de eis van de VVD dat Wilders zich minder negatief zou uitlaten over moslims.  Nee, zei Wilders en zo ontstond de PVV.

De PVV heeft op dit moment zeer goede kansen om een grote tot zeer grote partij te worden in Nederland. Wilders vermijdt de nuancering, doet nauwelijks mee aan discussies en toont zich een meester in het doen van, laat ik het noemen, ‘heldere en weinig ruimte latende uitspraken’.
Wilders scoort daar mee. Wilders heeft een groot publiek in Nederland omdat in Nederland heel veel mensen wonen die menen te begrijpen van Wilders dat heel grote onderwerpen heel eenvoudig op te lossen zijn. De praktijk leert dat dit echter niet zo is. Wanneer de PVV bij de volgende verkiezingen echt zo groot wordt als de peilingen doen vermoeden dan zal Wilders moeten gaan regeren. Hij kan natuurlijk nog wel een keer overslaan, en aan de kant blijven roepen hoe slecht iedereen het doet (daar neemt de PVV reeds een voorsprong op door bijvoorbeeld de AOW onbespreekbaar te verklaren), maar zijn aanhang zal op enig moment ook resultaten willen zien.

De beste stuurlui staan aan wal
De beste stuurlui staan aan wal

En dan zal het mis gaan met de PVV. Omdat de PVV nooit groot genoeg wordt om het alleen voor het zeggen te krijgen. En de aanhang van de PVV is niet gesteld op compromissen, nuancering of voortschrijdend inzicht. In ieder geval zal ieder compromis dat Wilders doet als gezichtsverlies worden beleefd. De Wilders aanhang wil simpele oplossingen en wel nu: weg met de Marokkaanse ettertjes, weg met de hoofddoekjes, weg met de belastingen, weg met de subsidies, weg met de islamitische scholen en moskeeën.
En de PVV beloofd hen die oplossingen.
En dat is een belofte die niet na te komen is.
De manier om de PVV stemmer te confronteren en terug te brengen naar de realiteit is door de PVV in de regering te krijgen.

Dan pas zal helder worden dat heel hard schreeuwen vanaf de zijlijn en vanuit de oppositie veel gemakkelijker is dan het in de 21e eeuw behartigen van de belangen van meer dan 16 miljoen mensen in een modern, welvarend land.

En zeker wanneer je het woord ‘Vrijheid’ prominent en met een hoofdletter in je vaandel wenst te dragen en die vrijheid voor iedereen wil respecteren en garanderen.

19 gedachten over “Laat de PVV regeren”

 1. weten de Stichting volgers dat wel???

  die verwachten niets anders. Geert voor President en de PVV de grootste partij van Nederland. dan wordt alles anders en beter, en de problemen opgelost.

  dat lees ik overal, die verwachtingen en wensen.

  quote
  “Hij kan natuurlijk nog wel een keer overslaan, en aan de kant blijven roepen hoe slecht iedereen het doet (daar neemt de PVV reeds een voorsprong op door bijvoorbeeld de AOW onbespreekbaar te verklaren), maar zijn aanhang zal op enig moment ook resultaten willen zien.”
  unquote

  deel de mening van #1.

 2. Graag eerst wat meer research uitvoeren voor u een partij tot one-issue bestempelt. De Partij voor de Dieren heeft vier grondprincipes op basis waarvan op alle gebieden standpunten en beleid kunnen worden geformuleerd. Het is de enige partij die de mens niet centraal stelt, en daarmee dus de enige niet-one issue partij. Dat de partij zich nu voornamelijk concentreert op dieren, natuur en milieu is omdat de andere partijen hier de grootste steken laten vallen. Met de tijd zal Nederland beseffen dat alleen een partij met een langetermijnvisie, duurzaamheid en mededogen een antwoord heeft op alle crises die de wereld nu teisteren. Dat zijn niet de gangbare partijen, en ook zeker niet de PVV.

 3. De PVV was nooit zo bekend geworden als ze niet zo schreeuwerig waren geweest omtrent de Islam en immigratie discussie. One – Issue? Misschien niet. Maar wel een “simple issue” partij.

  In het boekje “undercover bij de PVV” wordt er gezegd door de Roon dat men er niet op rekent te gaan regeren. Daarbij: de PVV houdt het bewust oppervlakkig en simpel, want “anders begrijpen de kiezers ons niet”.

  Dus ik denk niet dat ze gaan regeren, maar als dat wel zo blijkt te zijn dan denk ik dat ze finaal door de mand gaan vallen, omdat het dan ineens om inhoud gaat. Dát zijn ze niet gewend en daar hebben ze niet de juiste mensen voor (zie je Brinkman al als minister van Buitenlandse zaken???):)

 4. Allemaal leuk dat geexperimenteer met de PVV maar het gaat wel over de ruggen van een minderheid.

 5. Ik zeg ook niet dat een kabinetsperiode met de PVV ook goed voor NL zal zijn. Integendeel.. wéér nieuwe verkiezingen, wéér een formatieperiode: dramatische gevolgen voor de economie.. Dan heb ik het nog niet eens over de tweespalt in de samenleving die ongetwijfeld zijn slachtoffers gaat opleveren.

  Eerst maar eens de gemeenteraadsverkiezingen..

 6. Gezien de laatste door de PVV geformuleerde “breekpunten” lijkt het me duidelijk dat de PVV niet in de regering wil, maar ook niet in de colleges van Almere en Den Haag. Kennelijk willen ze eerst nog groter worden.

 7. @6. Peter – inderdaad. kijk naar de Chaos die er ontstaan is na de komst van Fortuin, LPF. wat een geldverspilling en ellende heeft dat gegeven (en komische tv momenten).

  @7. nog groter? 20 procent van de bevolking die de kletskoek gelooft? en meer? wat is er met het Nederlandse volk gebeurd dan? is het onderwijs zo achteruitgegaan? zelf denken totaal afgeleerd?

 8. @8 Ik houd mijzelf altijd voor, en dat is niet lullig bedoeld: zo lang de Tros de grootste familie van Nederland is en SBS 6 bestaansrecht heeft, verbaas ik mij niet meer over het niveau van een (klaarblijkelijk groot) aandeel van de Nederlandse bevolking.. 😉

 9. @9. Peter – ik keek al jaren geen tv meer. soms nog docu’s, nieuws, detectives of Canvas – film.

  maar na 3 jaar niets probeer ik het weer. het lijkt wel staats tv. zo van, i.p.v. de kerk houdt de tv het volk nu dom en bezig.

  dus uitzending gemist wordt weinig gebruikt in Istanbul.

  #10. dat is toch duidelijke? hij doet niet voor niets mee met alleen Almere en den Haag.

  kijk wat hij nu als “kopstukken” om zich heen heeft hangen. (wat daar trappelend te wachten staat om mee te mogen doen? wel kijkend naar de LPF en hun verleden, zal dat ook NIETS betekenen).

  “de Keizer zonder kleren” staat in zijn blote kont. alleen moet een kind dat nog roepen voor het volk het gelooft.

 10. Dus is deze oproep “laat de PVV regeren” hierboven eigenlijk niet echt realistisch volgens mij. Uiterst serieuze transparante coalitie onderhandelingen met de PVV is wel goed, zodat Het Volk kan zien wat ze aan de PVV hebben.

  Maar toch ben ik eerder een voorstander van het cordon sanitaire.

 11. @3: Wat een onzinnige vergelijking. De PvdD zegt tenminste te gaan voor dieren. De PVV gaat voor vrijheid maar beperkt enkel Moslims in hun vrijheid.

 12. #14. Ferry

  Hitler hield van dieren, herdershonden.

  ik denk dat u zich vergist. 😎

 13. Laat het hem maar proberen.
  Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat hij, diep in zijn hart , als de dood is voor de komende verkiezingen.

 14. Geert heeft toch openlijk gezegd dat hij zijn partij niet heeft opgericht om te regeren maar als een soort verzet tegen het huidig beleid. Om dit te realiseren moet hij extreme uitspraken doen en dit “schreeuwen”. Nu hij beseft dat een groot aantal mensen willen dat hij gaat regeren past hij zich aan om dit doel te verwezenlijken. Zijn toespraak in New York bewijst dit. Hij is dus toch niet zo “gek” als mensen dachten.

 15. Wilders is wèl stapelgek. Maar een gevaarlijke gek. Een soort Savonarola.
  Rutte en Verhagen (en Tjeenk?) zouden moeten EISEN, dat hij ook ministers levert, als hij het regeeraccoord mee wil ondertekenen.
  Maar de twee vrijwillige Geert-gijzelaars zijn verblind door de extra ministersposten die ze voor hun partijen kunnen binnenhalen in de gedoog-constructie.
  Teeven staat al te trappelen om justitie te doen. Teeven heeft niet meer in huis dan ex-procureur Raymond de Roon van de PVV.

Reacties zijn gesloten.