Laat de PvdA in ’s hemelsnaam maar weer groot zijn in Amsterdam

Een peiling waar men niet veel geloof aan hoeft te hechten voorspelt een nek-aan-nekrace in Amsterdam tussen D’66 en GroenLinks. D’66 is thans de grootste partij in de Amsterdamse raad en domineert in volle morele en intellectuele ledigheid de stadspolitiek. Meer D’66 zal betekenen: het aandringen op verdere afschaffing van de sociale woningbouw, of beter: de huursector; het doorgaan met het “marketen” van de stad voor toeristen; het bagatelliseren van de invasie van toeristen en het blijven aantrekken van de dienaren van de belastingparadijsfirma’s; het zelfredzaam verklaren van daklozen. Houd maar op.
Dit alles samen met de nauw verwante VVD en de al even moreel lege SP die deze coalitie had kunnen tegenhouden.

Nog op het programma staat de volledige verdeezesenzestiging van het stedelijk openbaar vervoer, officieel in samenhang met de financiële molensteen de Noord-Zuidlijn (die D’66 met zijn stem in weerwil van een referendumuitslag mogelijk heeft gemaakt). Vele radiaal-tramlijnen worden opgeheven of vervangen door tangentiale lijnen (daarvan zijn er nu drie of vier, afhankelijk hoe men het bekijkt). Het maakt niet uit of ze veel passagiers hebben (wat in ieder geval telt voor de radiale lijnen 1, 5 en 9), de D’66-maakbaarheid van de samenleving zal haar beslag krijgen. Wie wil er nu naar de binnenstad of het Centraal Station, tenslotte. Het ziet er naar uit dat de gemeenteraadsverkiezing hier geen enkele invloed op zal hebben want de zogenaamde verzelfstandiging van het gemeentelijk vervoerbedrijf (ook al tegen een referendumuitslag in) kan altijd als joker opgevoerd worden. En het Beleid wordt door een D’66-directeur gedekt. Die heeft bestuurskunde gestudeerd, en dat heeft niets met het besturen van passagiersvoertuigen te maken.

Kom op, mensen in Amsterdam, het minste dat jullie kunnen doen is GroenLinks de grootste maken. Maar behoed ons voor een burgemeester Halsema, meer dan ooit. En zal ik eens heel eerlijk zeggen wat ik nog liever zag? Dat de PvdA gewoon weer de grootste wordt. Of bijna de grootste. Ja, ik beken: op de vrije radio en op het web heb ook ik opgeroepen Brezjnjew aan de Amstel uit het zadel te gooien. Maar intussen vind ik: Amsterdam en de PvdA, met elkaar deugen ze niet, zonder elkaar meugen ze niet. Of andersom.

Het zal er wel niet van komen, maar een coalitie van GL, PvdA, SP en eventueel de PvdD, dat zou altijd beter zijn dan de neobourgeoise marketeers van nu. En niet de PvdA maar juist de SP dient nu afgestraft te worden voor de coalitie van de afgelopen vier jaar. Of die partij een betrouwbare partner in de strijd tegen het Baudetfascisme zou kunnen zijn is nog maar de vraag.

Ik wil het niet maar ik zie de hadjememaars van de Baudetclub het wel halen. Tenslotte heeft Amsterdam in de vorige eeuw naast twee Rapaljisten ook hopen Boeren de raad ingewerkt, en centrumdemocraten, dus waarom zouden de talenten Nanninga en Ramautarsing plotseling door Grootstedelijk Gezond Verstand worden tegengehouden? De Baudetclub lijkt gemaakt voor hoogopgeleid rechts Amsterdam dat zijn neus ophaalt voor de proletige Wilders. Niet dat de Baudetclub enige intellectuele inhoud heeft, u weet wel beter, maar de pretentie is alles. Ik hoop dat ik ongelijk heb met deze verwachting.
Van de nieuwkomers wens ik DENK, BIJ1 en de Piraten als drievoudige burgerschrik succes maar tegelijk vrees ik dat het amateurisme hen zal opbreken. Ook op dit punt hoop ik ongelijk te krijgen.
Het bovenstaande geldt puur en alleen voor Amsterdam, ik verklaar mij trouwens onbevoegd ten aanzien van andere gemeenten. Meer ga ik er tot de verkiezingen ook niet over zeggen.

1 gedachte over “Laat de PvdA in ’s hemelsnaam maar weer groot zijn in Amsterdam”

  1. Pingback: Nostalgie is nog geen reden om op D’66 te stemmen | Krapuul

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.