Kwart Europeanen denkt dat Joden teveel invloed hebben in de financiële wereld

Members of the New Hungarian Guard stand at a Jobbik rally against a gathering of the World Jewish Congress in Budapest, 4 May 2013 Bron: Wikipedia Commons Michael Thaidigsmann – Own work

Sommige antisemitische stereotypes zijn onuitroeibaar. Meer dan een kwart van de Europeanen is van mening dat Joden teveel invloed hebben in de zaken- en financiële wereld. Een bijna even groot aantal denkt dat Joden over de hele aardbol conflicten en oorlogen veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van CNN. Een op de vijf Europeanen is daarnaast van mening dat Joden teveel invloed hebben op de politiek en in de media.

Al bijna net zo schokkend: een derde van de Europeanen zegt weinig of niks van de Holocaust te weten. Wat natuurlijk het nodige zegt over de kwaliteit van het geschiedenisonderwijs op het continent.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 7000 respondenten in Oostenrijk, Hongarije, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Polen.

De verhouding van Europeanen met Israël en Joodse mensen is tamelijk gecompliceerd en soms ronduit tegenstrijdig. Een kleine meerderheid van de respondenten – 54% – is van mening dat Israël bestaansrecht heeft als exclusief Joodse staat, terwijl maar één op de vijf van mening is dat Israël de Holocaust niet misbruikt om haar wandaden te vergoelijken. Een derde van de respondenten is bovendien van mening dat Israël critici het zwijgen probeert op te leggen door hen standaard te beschuldigen van antisemitisme.

Opmerkelijk genoeg lijken antisemitische vooroordelen het minst voor te komen in Polen. Aan de andere kant zal het dan weer niemand verbazen dat Hongaren van mening zijn dat Joden 20% van de wereldbevolking uitmaken (in werkelijkheid is 0,2% van de wereldbevolking van Joodse afkomst).