Kunst en cultuur: ook amateurtoneel en -koren de dupe

Acht miljoen Nederlanders doen iets met cultuur bij verenigingen voor amateurtoneel, harmoniekorpsen, koren, creativiteitscentra en muziek- en dansscholen. Dit zijn meer mensen dan die aan sport doen (waar overigens óók subsidie aan wordt gegeven en verder niets over wordt gezegd)! Het is geen elitaire bezigheid, maar iets van alle ‘gewone’ mensen.

Er wordt nu alarm geslagen, er is een actie gestart en er is een website ‘Nederland schreeuwt om cultuur’. Op 20 november is er een landelijk actiedag. Dit om te laten weten dat men het niet eens is met de onevenredige harde snoei op kunst & cultuur.

2 gedachten over “Kunst en cultuur: ook amateurtoneel en -koren de dupe”

 1. Goede tip Keira!
  Als adamse kan ik er dus makkelijk zijn.
  Ik denk ook dat maar weinig mensen weten hoe moeilijk het is om subsidie voor culturele kunsten allerlei te verkijgen.
  En dat maar weinig mensen weten dat de podium kunsten geen vet pot zijn, opleidingen geen vet pot maar een toekomst op blijvende ontwikkkeling en discipline inhouden.
  Ik zou betogen dat het moment dat de overheid haar subsidie aan podium performances als eerste intrekt , dezelfde overheid zich vrijwaart van kritiek.
  In kort luidt dit vanuit oude en recente geschiedenis, zie ook godwin Hitler waarbij het juist de life podium performances /kunsten waren die als grootste gevaar het onderspit moesten delven.

 2. Ja en vergeet niet dat sport op alle fronten wordt gesubsidieerd en daar wordt verder niets over gezegd. Ook stoort het mij ongelooflijk dat ‘sportwedstrijden’ zoveel politie-uren kosten, die allemaal door jou en mij van onze belastingcenten betaald moeten worden. En de plaatselijke vereniging van wat dan ook cultuuriets wordt enorm gekort, omdat???? Juist dit soort verenigingen binden mensen en zorgen voor samenhang in de samenleving. Maar dat wil Den Haag niet, Den Haag wil graag polarisatie in Nederland, niks binden!

Reacties zijn gesloten.