KrapuulEnquête™: Hoe hoog staat jouw verwarming ’s nachts?

In verband met “warme truiendag” kwam vandaag het onderzoek naar buiten (waar het nóg kouder is :P) waarin werd bekeken hoeveel Nederlanders ’s nachts een lagere temperatuur in huis tolereren.

Zo’n vijfentwintig procent (met name jongeren) hield de thermostaat gewoon op dezelfde hoogte, want stel je voor dat je ’s nachts een plasje moet doen of nog een keer wil checken of die ene belangrijke mail is aangekomen. Dan moet je natuurlijk niet bij een paar graden minder hoeven zitten te rillen! (Ook al ben je daarmee per huishouden gemiddeld 100 euro per jaar duurder uit.)

Zelf heb ik een zitkamerthermostaat en een slaapkamerthermostaat (allebei op 18 à 18,5) en zodra het slaaptijd is schakel ik over. Okee, de rest van het huis is daardoor momenteel ’s nachts een graadje of 13, maar voor het geval ik écht midden in de nacht persé mijn mail wil checken, trek ik maar een jas aan.

Mijn vraag: hoe hoog staat jullie verwarming overdag en ’s nachts? 🙂

17 gedachten over “KrapuulEnquête™: Hoe hoog staat jouw verwarming ’s nachts?”

 1. Overdag op 20, ’s nachts op 10. De radiator in de slaapkamer is trouwens dicht, mooie ijsbloemen op de ramen.

 2. Op nul. Sinds ik in mijn twintiger jaren jarenlang op ijskoude kamers heb geslapen kan ik niet tegen warmte ’s nachts, terwijl ik iha kou toch erg irritant vindt.

 3. Op nul !
  In ons oude huurhuis doen wij het met af te stellen radiatoren zonder thermostaat.
  Kortom , het is voor ons aangetoond te duur om deze op volle warmte aan te zetten; wij verwarmen ruimtes zoals keuken, badkamer, gang, selectief maar dan wel met natuurstroom.. Dit is een beetje afzien als het erg koud is maar wij zijn daar niet minder gelukkig om.
  Ik ben zelf behept met de spartaanse gewoonte om na een warme douche een koude te nemen: reuze goed voor de bloedomsloop en algeheel welzijn ook in winterse koude tijden.
  Denk ook aan je geluk als de prijs van afdoende huisverwarming niet op kan brengen, er worden genoeg mensen of oudjes EU afgesloten.

 4. Overdag 19, ’s avonds 20 en ’s nachts normaal 15 maar nu 17, anders moet de CV zo bijstoken om het weer 19 te krijgen, schijnt wetenschappelijk bewezen beter en goedkoper te zijn. En ja dat geloof je dan toch als simpel burger? 🙂

  Ow en als het niet meer zo koud is, ’s nachts raam open. Nu even niet, niet voor mezelf, maar voor oud hondje dat het dan veel te koud krijgt. Wordt ik wel wakker met een dichte neus, maar ach, je hebt wat over voor je oude dieren. 8)

 5. Gaat (half)automatisch mee met de buitentemperatuur zodat het binnen altijd ca. 19 tot 20 graden is. Duurt ongeveer een volle dag om het huis van 17 tot 20 graden te stoken als het buiten -20 is, dus geen dag en nachtverschillen voor mij. Zit in Finland, he 😉 Dus diskwalificeer me maar. Schreef het alleen even op ter info. Ik haal m’n energiebesparingen uit minder autogebruik en dergelijke.

 6. Mijn verwarmingsprogramma
  Maandag t/m Vrijdag

  Van 6:00 t/m 8:30 18:5 graden(tapwater 55 graden).
  Van 15:00 t/m 19:00 18:5 graden(tapwater 55 graden).
  Van 19:00 t/m 23:00 19:5 graden(tapwater 55 graden).
  Niet genoemde tijdstippen 16 graden (tapwater uit).

  Zaterdag

  Van 8:00 t/m 19:00 18:5 graden(tapwater 55 graden).
  Van 19:00 t/m 01:00 19:5 graden(tapwater 55 graden).
  Niet genoemde tijdstippen 16 graden (tapwater uit).

  Zondag

  Van 8:00 t/m 19:00 18:5 graden(tapwater 55 graden).
  Van 19:00 t/m 23:00 19:5 graden(tapwater 55 graden).
  Niet genoemde tijdstippen 16 graden (tapwater uit).

  Ik heb mijn minimale temp ingesteld op 16 graden ipv 15 ivm
  de aanwarmtijd.

 7. Vraag: hoe moet ik de thermostaat instellen nu dat mijn vriendin altijd in haar nakie slaapt en s’nacht naakt door het huis loopt?

 8. 18 Graden. Maar het huis is dan ook goed geïsoleerd. En er ligt meestal een poes op me. Dat scheelt ook.

 9. #12 Nexus

  Vraag: hoe moet ik de thermostaat instellen nu dat mijn vriendin altijd in haar nakie slaapt en s’nacht naakt door het huis loopt?

  Ik zou je vriendin aanraden om ’s nachts in bed te gaan en een deken over te doen als ze naakt is en pas overdag in haar nakie door het huis te lopen. Mocht ze het dan koud krijgen dan ben jij er altijd nog om haar de nodige warmte te geven. Ik denk dat jijzelf het warm genoeg hebt als ze in haar blootje rondloopt. 🙂

 10. 19 overdag (lekker huis op het zuiden dus het wordt vanzelf 21+ graden als de zon schijnt) en 16 in de nacht, niet lager want dan kost het mega veel energie om weer naar die 19 op te warmen.

 11. Dus niemand die de thermostaat 24 uur lang gewoon voluit zet en de temperatuur regelt door ramen en deuren open en dicht te doen? 😛
  Kennelijk nog steeds geen prof. dr. mr. ir. Richard de Mos op Krapuul. 😆

  @16 Een van de redenen waarom ik een slaapkamerthermostaat heb genomen is omdat de zitkamer pal op het oosten ligt en de zon er ’s ochtends recht inschijnt. Als het niet te hard vriest, is het daar dus zó 17 à 18 graden (vanochtend bijvoorbeeld), terwijl de rest van het huis dan ongestoord richting buitentemperatuur gaat.

  Ja, het is redelijk goed geïsoleerd, maar de meeste radiatoren staan uit en het is best wel aan de grote kant. (Dat moest vanwege de studio omdat je 1/3 van het huis voor werkruimte of kantoor mocht gebruiken en de studio minimaal 3/4 van een verdieping moest beslaan omdat ik anders de akoestiek niet goed kreeg. “Ah, dan moet ik dus minimaal zó’n groot huis.”)

  En dat werd dus bij mij: gaan slapen bij 20 graden en wakker worden bij 10. 😐 (Of meer: ván 10.)

Reacties zijn gesloten.