Krapuul-onderzoek: bent u tevreden met uw sekse?

balans-man-vrouwEr zijn hier vrouwelijke en mannelijke reageerders die vast wel iets willen vertellen over het al dan niet tevreden zijn met hun vrouw of man zijn. Hierbij doel ik niet op het in een verkeerd lichaam geboren zijn, dat is heden nog een heel naar probleem. Of dat je als man wel eens in lingerie zou willen lopen of een BH’tje aan zou willen trekken. Nee, ik ben echt benieuwd naar “gewone” mannen en vrouwen zoals u en ik die verder volstrekt normaal zijn en geen aangeboren afwijkingen hebben.

Overigens vraag ik me wel af of er niet veel meer ruimte zou zijn voor deze mensen als we niet zo moeilijk zouden doen over de seksen en iedereen zouden accepteren zoals hij/zij geboren is. Een man (VM) met borsten, een vrouw met een penis (MV), wat is het punt eigenlijk afgezien van de maatschappelijke context en verwerping? Zou het “verkeerde” lichaam nog bestaan als we de scheiding tussen M en V niet zouden hebben? Ja, vrouwen zijn biologisch anders gebouwd, dat weet ik ook wel, en ze worden gemiddeld ouder. Maar daar gaat deze moderne studie ( trend 2014) ook al niet over.

Er staat in uw paspoort een M of een na geslacht. Dat is maar weinig om uit te kiezen en daar moet je het vanaf je inschrijving bij de geboorteakte voor de rest van je leven mee doen. Het is een rol die je hebt en een lichaam dat daarbij hoort, onveranderlijk.

Goed, hier de vragen:

1-Bent u tevreden met uw bestaan als M of V ?  ja/nee

2-Zou u willen ruilen met de andere sekse? ja/nee

U bent vrij om opmerkingen en motiveringen te plaatsen zoveel u wilt. Ik ben heel benieuwd, daarbij hoop ik met deze studie te kunnen promoveren. Het zou eens tijd worden eerlijk gezegd ook al is het een enorm zware klus, maar ik geef niet zomaar op ook al zijn de eisen die gesteld worden aan de verdediging van een proefschrift niet mals tegenwoordig. Uw data zullen worden geanonimiseerd, u mag zelfs zoveel liegen en leuteren dat u het zelf gaat geloven.

Dit onderzoek wordt gesponsord door de EU en Coca-Cola.

25 gedachten over “Krapuul-onderzoek: bent u tevreden met uw sekse?”

 1. Ik vind het toch enigszins verwarrend. Had de titel niet moeten luiden ‘Bent u tevreden met uw geslacht?’? (Of, andersom gesteld, bedoel je met die 2e vraag niet eigenlijk ‘Zou u willen ruilen met de andere sekse?’?)

 2. Nou sekse mag, of kunne, en geslacht ook volgens mijn promotor, dagen over gesproken. Maar om verwarring te voorkómen heb ik gekozen voor het woord sekse. Maar het is wel onduidelijk ja, ik zal de vragen aanpassen en je noemen in mijn dankwoord” aan allen die mij op de lange weg steunden “;)

  Zo, gedaan, zo beter? Of nog niet helemaal?
  Ik hoop wel dat ik aan minimaal 100 M en 100 V kom zeg ( kan je niet doen alsof jij 50 van dit en 60 van dat bent anders kan ik het wel schudden).

 3. Nou zal ik dan maar zo dapper zijn om de aftrap te maken. Ik wil best ruilen met een man hoor. Dan heb je het toch wel een heel stuk gemakkelijker in het leven denk ik. Neem alleen al het baren van kinderen. Dat is me toch een hels karwei. En hier in Nederland krijg je daar niet eens een ruggenprik voor.

 4. Is veel beter, zo niet perfect. Ik zou bv. niet willen wisselen van geslacht, maar zo af en toe wel van sekse. (Of dat je liever niet invult op een formuliertje of je een mevrouw of een meneer bent – puur omdat je niet door anderen in een hokje gestopt wil worden.)

  “( kan je niet doen alsof jij 50 van dit en 60 van dat bent anders kan ik het wel schudden).”
  Ik zal mijn best doen. Kweet wel dat je niet alleen de categorieén mannelijk, vrouwelijk en androgyn hebt, maar ook nog eens hoog- of laag-androgyn (resp. met veel mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, of met vnl. neutrale), maar zou eigenlijk niet weten wat voor mijzelf geldt.

 5. Ik heb t idee dat vrouwen gemiddeld genomen onschuldiger en beschaafder zijn dan mannen. In die zin had ik in bepaalde periodes van mijn leven waarschijnlijk liever een vrouw willen zijn. 😉

 6. Ik had de pech geboren te worden met voor een vrouw heel aardige borstjes, die zijn afgezet toen ik de volwassenheid ongeveer bereikte. Want ik vond ze heel onaardig.
  Ik geloof, terugkijkende, dat ik vaker versierd ben dan andersom en dat is naar ik meen te begrijpen niet de juiste rolverdeling. Maar ontevreden ben ik niet over de uitkomst(en).

  Nee, de andere sekse is de andere sekse. Dus toch twee keer neen.

 7. Ja of nee antwoorden kan ik niet.
  Net als Joke ben ik wel blij dat mijn lichaam de vrouwelijke vormen heeft. Het zou wel wat minder mogen met de daarbij behorende ongemakken.
  Elke maand vruchtbaar vind ik persoonlijk wat overdreven, 2 of 3 keer per jaar is wel genoeg.

  Ik voel mij echter meer op gemak in de mannelijke genderrol dan de vrouwelijke.

 8. Ik ben een tevreden mens waar het mijzelf betreft en ik zou met niemand willen ruilen. Wel zou ik zo nu en dan een vogel willen zijn, en meer specifiek: een gierzwaluw. ’s Zomers lekker in een groepje krijsen boven de stad en ’s winters naar tropisch Afrika.

 9. Ik plaats altijd een ‘N’ (van nee) bij geslacht.

  En nu ik er zo over nadenk, ga ik eerdaags maar even een vrindje (M/V) vragen of zhij mijn registratie in het GBA voor mij wil aanpassen.

 10. Het lijkt me boeiend om een tijd als vrouw te leven en zo eens echt te kunnen ervaren en vergelijken hoe het zit met mannen en vrouwen in hun maatschappelijke rollen. Ook een kind dragen en baren zou ik wel eens willen doen. Ervaren vrouwen liefde anders?
  Maar dat zal uiteraard ook van persoon tot persoon weer verschillend zijn. Als ik dit dan allemaal gedaan heb kan ik pas op mijn eigen vragen antwoorden geven, ik kan het niet vergelijken.

 11. Méér dan tevreden: dolgelukkig zelfs!
  Ik zou nooit van mijn leven willen ruilen met welke man dan ook.
  Mogelijk speelt daarbij een rol dat ik afkomstig ben uit een cultuur die door “westerse” mensen in het algemeen en Nederlanders in het bijzonder “ongeëmancipeerd” wordt gevonden.
  Voor mij is de “traditionele” rolverdeling een zegen:
  Ik geniet van het feit dat ik nooit een koffer, boodschappentas, vuilniszak etc. hoef op te tillen. In ruil daarvoor kook en bak ik graag en zet ik met liefde koffie.
  Ik vind het heerlijk dat ik eventuele onvolkomenheden in mijn gezicht met make-up kan wegwerken als ik daar zin in heb.
  Het meest van alles heb ik genoten van het moederschap. Die bevallingen vond ik echt een fluitje van een cent: het was mijn grote sterke echtgenoot die het flauwvallen nabij was. Mijn kinderen zijn allang volwassen, maar ik zie in hen meer van mijn invloed, dan van die van mijn man:
  The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world!
  Om misverstanden te voorkomen: ik heb 40 jaar een baan buitenshuis gehad en heb nu mijn eigen pensioen. Mijn man eveneens, maar van hem vond iedereen dat vanzelfsprekend, terwijl ik voortdurend werd geprezen dat ik naast de zorg voor mijn gezin “ook nog werkte”.
  Ik ben er heilig van overtuigd dat ik als vrouw het beste deel van alles heb gekregen.

 12. Ja, ik ben tevreden met mijn bestaan als man. Dat slurfje wat nogal in afmeting en standen kan variëren, zit daar prima waar het (uiteraard wel een hij) zit. Mooi laten “zitten”.

  Nee, ik wil niet ruilen. Ben na 50 jaar zo zoetjes aan wel gewend aan mijn lichaam.

 13. Beste Le Roi danse, het zou me niks verbazen als de conclusie van jouw onderzoek zal zijn dat er meer verschillen binnen de seksen zitten dan tussen de seksen. Ja, want uiteindelijk is toch elk persoon uniek en heeft elk mens zo zijn eigen beleving van gebeurtenissen. Dat maak ik toch ook al wel op uit de reactie’s die je tot nu toe gekregen hebt. Van mij hoeven die rollenpatronen dan ook niet zo. Want ik heb toch zoiets van elk mens is verschillend.

 14. Och,ik ben ook oke met mijn lichaam hoor.
  Ik hang de lekker ruikende was op maak een heerlijke appeltaart,ben atijd bezig met mijn meubeltjes en alles leuk te maken binnen,lekker tutten.
  En effe naar de kapper me haar laten doen me nageltjes tja voel me goed..maar ben wel bang voor de pvv en andere feministische groepen dat ik dit niet meer mag doen omdat vrouwen dan als onderdanig en slaafs aan de man worden gezien..Och lieve help straks moet ik met kort opgeschoren haar een ketelpak aan onder een auto sleutelen,mag ik me huisje niet meer leuk maken of lekker kokkerellen in de keuken omdat ik gedwongen hiertoe zou worden…

 15. @ Huib:

  Kijk, dit zijn waardevolle opmerkingen. Ik ga je, met uw welnemen uiteraard, opnemen in mijn lijst van mensen aan wie ik speciale dank verschuldigd ben met betrekking tot deze studie 🙂

 16. @Natte Neel:
  Helemaal met je eens:
  Het kwalijke is dat diegenen die ons als “slaafs en onderdanig aan de man” bestempelen, ook nog eens inconsequent zijn.
  Toen wij nog in NL woonden, kreeg ik steevast aanmerkingen als wij met vakantie gingen:
  mijn man met iedere hand een koffer op wieltjes voortduwend (met aan de ene koffer mijn beautycase hangend), zijn eigen handbagage in een rugtas, zijn laptoptas over de ene schouder, de mijne over zijn andere schouder (kortom beladen als een pakezel)
  en moi alleen een handtasje torsend:
  Meest gehoorde reactie: “Mankeer je soms wat aan je handjes”

 17. Op niet één wijze zou ik een vrouw willen zijn, ik ben bijzonder blij met het man-zijn.
  Het is niet echt in woorden uit te drukken hoe en waarom, maar het is gewoon zo.

  Sowieso is de lichaamskracht heel handig. Het lijkt erop dat alles in gewicht berekend is op mannenkracht, niet op vrouwenkracht. Een aantal dingen die gerekend worden onder de “mannendingen” vind ik ook leuk: soms hard rijden in een auto, stoer lopen zonder bijzondere of nuttige reden, vrouwen bekijken, op en in jezelf kunnen zijn zonder enorme behoefte te voelen om veel te praten.
  Daarnaast is het leuk om vader te zijn, vriendinnen gehad te hebben, en geen kunstgrepen als harsen, make-up, bikinilijnen, snorverwijderen en zo te hoeven uitvoeren om jezelf uiterlijk geaccepteerd te voelen.

  Nou, alle stereotypen gehad hebbend: het is gewoon leuk om man te zijn.

 18. @hans,nou man willen zijn en toch maar naar vrouwen kijken,mis je iets van hun wat jij ook hebben wil dan..

 19. @Natte neel: Nou, om eerlijk te zijn: ja, soms wel. Maar dat is meer in de manier van denken. De vrouwen waar ik mee om ga zeggen nog wel eens dingen waarvan ik weet dat ik ze zelf onmogelijk ooit bedacht zou hebben kunnen. Dat vrouwendenken vult wel degelijk het mannendenken aan.
  Omgekeerd geldt dat ook neem ik aan, vrouwen zullen aspecten in het mannendenken ook kunnen waarderen. Althans, dat hoop ik dan maar…

 20. @Hans Langbroek:
  Je hebt gelijk; mannendenken en vrouwendenken vullen elkaar prachtig aan.
  Mijn man en ik zijn ons daar zeer van bewust en raadplegen elkaar indien nodig.

  Hij moest ooit eens een loopbrug ontwerpen voor een stadion, waar ook wel eens concerten werden gegeven. Hoewel ik een heel ander vakgebied had, werd ik er wel even bijgeroepen: “Zou jij over deze roosters gemakkelijk kunnen lopen?”
  Dat zou dus afhankelijk zijn van het soort schoenen dat ik aan zou hebben. Hij heeft de doorsnede van mijn dunste stilettohakken nagemeten en de mazen van de roosters er op aangepast. Opdat alle vrouwen met alle soorten schoenen over de loopbrug zouden kunnen lopen, zonder te struikelen.

Reacties zijn gesloten.