Krapuul Newsroom 20-dec-2010

Rutte daagt Senaat uit, BTW verhoging gaat door – Kabinet voor ‘dwangarbeid’ – Wilders & co gewone Bierkelleragitatoren – Fusie Groen Links/PvdA/D66 – Deense PVV is geen PVV – Gerd Leers (CDA), het schoothondje van Geert Wilders (PVV)


– A V O N D – E D I T I E –


Rutte daagt Senaat uit en zet BTW verhoging door
Ik hoor hem het zeggen, de grijnsbek:

Als blijkt dat de verhoging van de btw op toegangskaartjes van 6 naar 19 procent ‘onevenredig schade toebrengt aan de sector’, dan zal het kabinet dit nadrukkelijk betrekken bij een nieuwe visie op het belastingstelsel, die volgend voorjaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Nou Senaat u weet wat u te doen staat morgen! Tegen stemmen bij stemming over het gehele belastingplan. Laat de tanden maar zien en leer de jongens maar dat het menens is. Rutte, Verhagen en Wilders denken dat de Senaat dit niet zal doen, nou van mij mogen ze.


– M I D D A G – E D I T I E –


#M2 ‘Verplicht vrijwilligerswerk’ van kabinet is gewoon dwangarbeid
Daarbij is de VVD kampioen banenschrappen aan het worden. Voor de verkiezingen werd de kiezer nog wijs gemaakt dat de VVD ‘kampioen banen scheppen’ zou zijn, nou geloof dát maar niet!

De VVD riep zichzelf voor de verkiezingen uit tot ‘kampioen banen scheppen’. De cynische werkelijkheid is dat de VVD kampioen banen schrappen aan het worden is. Volgens het CPB komen tot 2015 nog 100.000 werklozen bovenop de half miljoen die er nu al zijn. In de sociale werkplaatsen schrapt het kabinet 30.000 tot 60.000 werkplekken. Wat is hun perspectief? Een sneeuwschep-plicht vanuit de bijstand?

Kortom, de kiezer is meer dan één oor aangenaaid en mag straks de wrange vruchten van zijn of andermans keuze proeven. De rijken zitten lekker aan de zoete druiven en de armen, ach die zijn ‘vijwillig’ aan het werk. 😥


#M1 Wilders en zijn hele PVV zijn gewoon Bierkelleragitatoren
En ‘het volk’ vindt het prachtig en tuint er weer net zo hard in! 😥


– O C H T E N D – E D I T I E –


#O3 Jolande Sap in het zog van Femke Halsema
Een fusie tussen PvdA/D66/Groen Links schijnt echt een fantastisch idee te zijn. We zullen er maar niks over zeggen anders lopen er weer reageerders of redactieleden boos weg (Volkskrant).


#O2 Gerd Leers (CDA), het schoothondje van Geert Wilders (PVV)
Zit, sta, blijf, hier, Gerd kent ze allemaal op zijn duimpje en doet uitermate zijn best om zijn meester Goudpruikje te behagen. Maar Gerd je bent er voor de bewoners van Nederland hoor, niet om alleen Goudpruikje te plezieren! Ik schaam me voor je, hoe kun je dit over de ruggen van mensen doen? Daar staan ook nog wel een paar stukken over op Krapuul, tik bij zoeken maar eens ‘Leers’ in. 😥

Gevangen in het gedoogakkoord
Gesthuizen trekt een andere conclusie: „Leers zit gevangen in het gedoogakkoord, en dat is een heel strak pak. Je ziet het bij debatten: de PVV is er wel en heeft ook een inbreng, maar de fractie onttrekt zich aan het debat. Ik heb het idee dat ze er vooral zijn om Leers in de gaten te houden.” Volgens PvdA-Kamerlid Hans Spekman is de afgelopen weken vooral duidelijk geworden hoe zeer Leers bij Wilders ’op schoot’ zit. „De doelstellingen van de PVV zijn zo moeilijk te realiseren dat Leers ten koste van individuen probeert te bewijzen dat hij op de juiste weg zit.”


#O1 Deense PVV is geen PVV
De Deense Volkspartij van Pia Kjaersgaard bestrijdt dat ze een Deense PVV zijn, maar het zal Goudpruikje toch deugd doen dat de DV nu ook meent dat de Islam een ideologie is en geen religie. Hebben dezelfde kronkel in het hoofd dus, ben toch zo benieuwd wat die Denen en die Nederlandse PVV’ers nou toch gemeen hebben.
O, Pia meldt ook nog dat Goudpruikje geen lachebekje is, nee dat wisten we al. Maar haar opmerking over de overdreven bewaking valt mij dan weer op. Als zij het met minder af kan, waarom moet het bij Goudpruikje dan bijna 2 keer zoveel zijn? Van onze belastingcenten?


‘Krapuul Newsroom’ is een dagelijkse draad met korte berichtjes, nieuwtjes en links. Tips kunt u in de commentaarsectie zetten, of nog mooier, schrijf zelf een mooi blog- of nieuwsbericht, via ons Open Podium.

36 gedachten over “Krapuul Newsroom 20-dec-2010”

 1. @O3
  Onze missie is het verwezenlijken van idealen.

  Het hoogste onzer idealen
  is fusie met de liberalen

 2. @O3 Ik ben tegen! En als het ooit zover mocht komen dat ik moet stemmen, ik stem tegen!!!! Fusie 😥

 3. Afshin Ellian demonstreert spreekwoord: “Schoenmaker, hou je bij je leest.”

  Alle 3 wereldwijde oppervlaktetemperatuurdatasets* (mooi scrabblewoord) zeggen: 2010 wordt warmste of op 1 na warmste jaar ooit gemeten, Ellian zegt: “Kan niet, want het sneeuwt”. http://bit.ly/hmiCkv

  *bron: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata/GLB.Ts+dSST.txt
  ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/anomalies/monthly.land_ocean.90S.90N.df_1901-2000mean.dat
  http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/temperature/

 4. klimaatverandering; was toch dat omdat temp omhoog gaat wij op het noordelijk halfrond strengere winters gaan krijgen? Of heb ik dat nu weer niet goed begrepen?

 5. @7: Stellingen als die van “Alien” :mrgreen: doen me altijd denken aan een enquete in Florida, waar niet alleen werd gevraagd of men “geloofde” in Global Warming, maar ook wat de geënqueteerden precies onder “Local” en “Global” verstonden.

  Meer dan de helft dacht dat “Local” = in eigen stad of county en “Global” = in de hele staat Florida (“global” werd dus gelezen als “algemeen” in plaats van “wereldwijd”) 😐

 6. #6 Een statisticus waadde eens door een rivier die gemiddeld een halve meter diep was. Hij verdronk.

 7. Nee Kiera , de zee voor Nova Zembla pomp zoveel extra warmte de lucht in dat de kouw die in de winter over oost rusland ontstaat deze kant opgeduwd word …. Ik wil er al een maand een stuk over schrijven maar het potdomme amper tijd adem te halen 🙁

 8. #8: Dat *kan* een gevolg zijn als bijvoorbeeld de Golfstroom door kouder & zoeter smeltwater van Groenland en/of de Noordpool opzij of naar beneden wordt “geduwd” (koud zoet water drukt warmer zout water naar beneden). Vergeleken met bv New York (41 graden NB) ligt NL best wel noordelijk (52 graden NB), maar in NY hebben ze nog meer last van dichtgevroren havens dan wij. 😎

  Zouden we de warmte van de Golfstroom kwijtraken, dan zullen we echt wel merken dat we op één hoogte liggen met Newfoundland en het zuidelijke staartje van Alaska. *bibber*

  Maar dat houdt dus niet in dat het *overal* kouder zal worden, alleen dat het op de plaatsen waar het biet kouder wordt, *nog* veel warmer zal worden.

  Overigens kloppen deze en de vorige winter angstig goed met een prognose van het Pentagon uit 2002, waarin 1 van de scenario’s was dat het in Skandinavië en rond de Noordzee vanaf 2010 snel kouder zou worden, mogelijk zelfs zo snel dat Skandinavië in 2020 niet meer bewoonbaar zou zijn.

 9. @11: Ik ken dat gevoel… ik heb al een stuk of 5 verzoeken liggen om op diverse sites “iets” over het klimaat te schrijven. 😛

  Probleem is alleen dat er al zoveel gepubliceerd is (waar vind je nog iets dat nog niet is flauwgeschreven?) en dat je voornamelijk mensen bereikt die al lang weten dat “wereldwijd temperatuurgemiddelde” iets anders is dan “het winterweer in Nederland” en weten dat er echt geen spake is van een complot waar de hele wetenschapswereld al meer dan 150 jaar mee bezig is. En de rest zal helaas toch wel blijven roepen “Er is geen opwarming, de metingen deugen niet, het komt door de zon, het is een natuurlijke cyclus en het is juist goed!” 😐

  (Meer info: just click my nick! 😉 )

 10. Ik geloof zelf ook niet zo in dat CO2 verhaal maar aangezien de PVV klimaatontkenners zijn heb ik er wel een paar honderd miljard voor over om die CO2 te bestrijden. 😀

 11. @15: Wat geloof je precies niet aan het “CO2-verhaal”? Dat het een broeikasgas is, dat de toename sinds (met name) de jaren 70 door menselijke uitstoot komt, dat er een verband is tussen CO2 en temperatuur of dat we al minstens 600.000 jaar niet meer zo’n hoog CO2-gehalte in de atmosfeer hebben gehad?

  De discussie in de wetenschap (zelfs onder het merendeel van de tegenstanders van “AGW”) gaat ondaks berichten in Telegraaf en Elsevier eigenlijk alleen nog maar over hoe gevoelig de temperatuur reageert op de toename van CO2 en niet of het een broeikasgas is, wat broeikasgassen doen, of hoeveel ervan in de lucht zit / hoe hoog de temperatuur is (die laatste twee kun je tenslotte gewoon meten 😉 )

 12. @16 Nou dat van die 600000 jaar wist ik dan niet. Ik had de indruk, maar ik ben niet iemand die dit super actief volgt, dat de stijging van de CO2 niet 100% zeker voor 100% aan de mensen te wijten was. Daarnaast had ik weer niet de indruk dat die stijging van de temperatuur zo alarmerend is.

  Ik verkeer niet echt in verhoogde staat van paraatheid zeg maar.

  Maar ik ben de eerste om toe te geven dat ik er geen moer van af weet.

 13. @Keira: Daar zullen er wel weer net iets teveel slappelingen zijn die vinden dat ze fatsoenlijk en redelijk moeten blijven…

 14. @18: okee, ff tipje van sluier doen: 😉

  Vraag 1: Hoe weten we dat de toename van CO2 door menselijke uitstoot komt?

  De mens loost momenteel zo’n 29 gigaton CO2 per jaar in de atmosfeer. Dat is maar 4% van wat er door de natuur wordt uitgestoten, maar het moet natuurlijk wel ergens blijven. (Wet van behoud van massa enzo. 😛 ) De natuur weet onze uitstoot voor 40% op te vangen, maar de rest blijft in de atmosfeer. Dit hadden we al zo’n beetje berekend, maar moest natuurlijk nog wetenschappelijk worden bevestigd. Die bevestiging kwam in 2003 door het kijken naar isotopenverhoudingen.

  In de natuur komen twee stabiele soorten koolstof voor, C12 en C13 genaamd (het verschil is dat C13 één neutraal deeltje meer in de kern heeft, maar verder is het in alle opzichten gewone koolstof) en planten bij de opname van CO2 een lichte voorkeur voor C12 hebben. CO2 uit fossiele brandstoffen (gemaakt van planten) heeft dus een hogere C12/C13 verhouding dan CO2 in de atmosfeer. Ofte wel: meer CO2 uit fossiele brandstoffen in de atmosfeer > lagere C12/C13 verhouding in de atmosfeer. Vanaf dat punt is het verder ordinair rekenwerk en er bleken dezelfde resultaten uit te komen.

  Vraag 2: Hoe snel stijgt de temperatuur momenteel en hoe dramatisch is dit?

  Als je het gemiddelde neemt van de 3 belangrijkste datasets (HadCRUT, NASA/GISS en NCDC – niet dat ze vreselijk veel schelen, maar gewoon om niemand te bevoordelen) zie je sinds de jaren 50 de volgende ontwikkeling:

  1951-1960: 13,93 °C
  1961-1970: 13,95 °C
  1971-1980: 13,97 °C
  1981-1990: 14,15 °C
  1991-2000: 14,28 °C
  2001-2010: 14,49 °C

  Momenteel zitten we dus op 0,2 graden per 10 jaar, het gaat steeds sneller en er is geen enkele aanwijzing dat het tempo afneemt (berichten in Elsevier en Telegraaf dat het “allemaal zwendel is” daargelaten). Nu lijkt een gemiddelde van 2 graden per eeuw niet echt dramatisch, maar zoals Andreas al zei, kun je heel goed verdrinken in een rivier die gemiddeld een halve meter diep is. Aan de polen gaat de temperatuurstijging namelijk een stuk rapper en alleen al het ijs op Groenland is goed voor een gemiddelde zeespiegelstijging van 4-6 meter.

  Dus 2 graden warmer in NL is alleen maar lekker, 2 graden warmer op Groenland is een wereldwijd drama – om nog maar te zwijgen van het methaan (een sterker broeikasgas dan CO2) dat door temperatuurstijgingen vrijkomt uit de permafrost. Het maximum van 2 graden dat de regeringen willen aanhouden is dus al behoorlijk op het randje.

  Doe trouwens gerust vragen, ik neem aan dat alles waarmee je Prof. Dr. Mr. Ing. Richard de Mos onderuit kunt halen welkom is. :mrgreen:

 15. #25, ga het stuk zeker lezen en indien mogelijk stuk voor Krapuul over schrijven, maar niet nu. Heb ik even tijd voor nodig. 😉

 16. n.a.v. #18:

  *zit te denken over een open podium-bijdrage “Pareer zelf Ellian en de Mos: Wat de wetenschap echt gezegd heeft (inclusief nieuwste research)”*

  Lijkt dat iemand wat? :mrgreen:

 17. Ik ben zo iemand die webpagina’s meteen in HTML in Kladblok typt, dus dat loopt wel los…. :mrgreen: ….heeft het open podium een editknopje voor spelfouten / updates enzo?

 18. Nou het open podium heeft geen edit knopje nee. Maar het is inderdaad een notepad achtige omgeving waar je dan in zit.

  Maar je mag van mij altijd updates melen, of je mag ook klimaatredactielid worden met een eigen user op de site, whatever you want.

 19. Jij wil mijn updates niet gemeeld, da’s bij mij een dagtaak. 😛

  Doe dan maar klimaatredactielid 😎 (kan gewoon met dit account en deze nick, want die gebruik ik toch al overal).

  “Van onze klimaatredactie”…. 😆

  PS. korte CV: biochemie UvA incl. milieukunde (ergens vorige eeuw), beroepsmatig audiorestaurateur c.q. -pietlut (1984-2006), hoofdmedewerker diverse megafora (ergens deze eeuw), vertaler SkepticalScience.com (2010-) (“Getting skeptical about Global Warming skepticism”), haat internet als medium ter verspreiding van nonsens met de witgloeiende passie van een miljoen exploderende zonnen

Reacties zijn gesloten.