Te kostbare ziekte? Pech, dan geen medicijnen meer

De CVZ is weer bezig. 40 dure medicijnen staan op de rol om te verdwijnen. Je kind zal maar leukemie hebben, nou pech, kost teveel.

De smoes die wordt aangevoerd is dat het niet bewezen is dat deze medicijnen ook echt werken. Nou heb ik pas gelezen dat een heel groot deel van de reguliere medicijnen niet bewezen goed werkt, dus kunnen ze allemaal wel afgeschaft worden. Dat las ik in antwoord op een aanval op niet-reguliere medicijnen (het stuk kan ik niet zo maar meer vinden, maar dit geeft wel een idee).

Misschien moet er meer gekeken worden naar wat de farmaceutische industrie er aan overhoudt, in plaats van mensen medicijnen die wel helpen te ontzeggen. Ik vind het een dubieuze weg als je alleen naar de kosten en opbrengsten kijkt als het over mensenlevens gaat. Steek dan maar wat minder in de wapenhandel en oorlog voeren. Scheelt sowieso een berg gewonden die de kosten drukken.

4 gedachten over “Te kostbare ziekte? Pech, dan geen medicijnen meer”

 1. Ik kan iedereen aanraden de naam Marcia Angell eens te googlen, en haar boek ” De waarheid over de farmaceutische industrie” eens te lezen

 2. Misschien moet er meer gekeken worden naar wat de farmaceutische industrie er aan overhoudt

  Of de importeur. Eén van de vele medicijnen die ik gebruik wordt door de importeur alleen nog maar uitgeleverd in de luxe verpakking die bestemd is voor de handverkoop. De “basic” versie wordt nog wel gemaakt (komt nota bene uit dezelfde fabriek), maar was nu dus officieel niet meer in NL verkrijgbaar waardoor de duurdere versie volledig werd vergoed.

  Helaas heeft minstens 1 inkoopcollectief van apothekers even met de fabriek gebeld en nu importeren ze het binnenkort zélf. 😛

 3. De gezondheidszorg en de kosten ervan zijn in de handen van verzekeraars, farmaceutische industrie, leveranciers van apparatuur die lucratieve deals bemachtigen en de zeien moeten maar schikken en het geld voor bovenstaande transacties opleveren.

 4. Miljarden aan dure medicijnen weggeooid vanwege DE REGELS (nee, niet van Krapuul, maar van ziekenhuizen etc). Aangebroken strips waarmee niets aan de hand is, worden bv veel te snel weggegooid omdat je ze niet voor een andere partiënt mag gebruiken of omdat het aantal niet netjes uitkomt. 2×2 per dag en er zitten 5 op een strip? De laatste verdwijnt vaak in de stortkoker. Strip van 20 en maar 2 gebruikt omdat patiënt naar huis is? Hup, weg ermee.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12949785/__Medicijnen_weggegooid__.html

  Okee, het staat in de Telegraaf, maar ik geloof het meteen, ik heb zelf ook altijd mijn eigen medicijnen mee en als er een strip op is, krijg ik een nieuwe strip. (En je kunt je medicijnen nemen op tijden die je gewend bent.)

Reacties zijn gesloten.