Kom van dat dak af!

De nadagen van wat zo eufemistisch “the troubles” wordt genoemd in Noord-Ierland *) heb ik nog mogen waarnemen.
De majestueuze stilte van het eiland waarvan ik alleen maar mag hopen dat die er nog is, ik ben er in 1997 voor het laatst geweest.
dag en nacht hing er een helikopter van het Britse leger boven de Divis Flats (Divis Towers) in Belfast, een beroemd/berucht sociale-woningbouwproject, en van daaruit kon ook de Falls Road in de gaten gehouden worden en eventueel onder schot. Doordat het ding (of meer dan een, waarschijnlijk losten ze elkaar af) er vierentwintig uur per dag hing was het lawaai tenslotte een soms hinderlijke ruis in de stilte.

Amsterdam is nooit helemaal stil in de nacht, maar rustig genoeg normaalgesproken om met de hitte van deze dagen met open ramen te kunnen slapen.
Nu wil ik er eigenlijk niet over uitweiden, maar een chronische ziekte die speciaal bij dit warme weer opspeelt zorgt er voor dat ik midden in de nacht honger lig te hebben. Dus misschien was ik een van de niet-zo-velen die wakker lag en gehinderd werd door de herrie van een helikopter boven de Amsterdamse binnenstad. Ik kon het ding alleen maar horen, af en toe zwol het geluid aan en dan nam het af, maar het bleef in de buurt. Toen de honger en de ergernis het wonnen ging ik eens kijken of er nieuws over te vinden was in de online media. Over de nieuwsvoorziening voor Amsterdam en voor mijn part elders heb ik opvattingen waar ik inmiddels nogal wat jaren geleden werk van heb geprobeerd te maken (misschien in meer dan een zin). Daarover later. Dat betrof radio, waar ik nu niet eens meer aan denk, omdat ik weet dat er alleen rotzooi wordt uitgebraakt op de FM.

Online was niets te vinden. AT5 hulde zich in de gebruikelijke onbenulligheid en was dicht voor de nacht. Nu ja, dat is Krapuul ook meestal. Nu.nl had evenmin iets.
Is er nog wel zoiets als een nachtredactie, ergens? Ik had even niet de geest op Het Parool te bekijken, maar nu, uren later kan ik constateren dat ook dat het nieuws niet had.

Ik heb een noodkreet op twitter uitgeworpen maar heb geen antwoord afgewacht. Ik wilde proberen alsnog wat slaap te vatten. Dat lukte na zeven uur, het was al licht en de herrie was afgelopen.
Goede zielen hebben mij omstreeks de tijd van mijn twiet evenwel antwoord gegeven, via een bron waar ik ook niet aan gedacht zou hebben in mijn gestoorde slaap: de Amsterdamse politie. Jawel, een betrapte inbreker dreigde aan het Singel van het dak te springen, en de helikopter hield dit in de gaten. Hier het bericht – van de NOS, waar ik al helemaal niet aan gedacht had. Klein nieuws maar ben ik nou de enige die door die helikopter uit de slaap gehouden is?

*) Zo noemen de gangbare media dit gebied, de zes graafschappen van Ulster die door de Britten geannexeerd worden gehouden om er toch nog een stukje Ierland op na te houden.