Kom met dat plan voor Griekenland, stelletje linkse lamzakken

Brussel en Amsterdam zijn opnieuw toneel van solidariteitsdemonstraties met Griekenland.

Meer dan 50 organisaties roepen op om te betogen aanstaande zondag, 21 juni, tegen het Europees soberheidsbeleid en in solidariteit met het Griekse volk.
(Ander Europa)

Het bericht stelt dat de Grieken een regering hebben gekozen die zich wil inzetten voor bestrijding van de werkloosheid, voor nieuwe economische initiatieven en voor een herverdelingspolitiek. Prima. Dan volgt de opmerking dat de EU de democratische keuze van de Grieken niet wil respecteren. Maar zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. Griekenland heeft onze steun, hulp van andere Europeanen nodig. Dan werkt het niet wanneer de Grieken eenzijdig de voorwaarden bepalen, dat hun democratische keuze onvoorwaardelijke steun van andere EU-burgers krijgt.

Terecht stelt de Syriza-regering dat Griekenland in 2010 flink genaaid is met leningen door voornamelijk de EU. Nogmaals wijs ik hiervoor op het uitstekende artikel van Lode Vanoost over de internationale audit met betrekking tot de Griekse leningen. Griekenland heeft daarom alle gelijk van de wereld in het bepleiten van een schuldsanering.

Maar tot nu toe wordt de strijd gestreden tussen de Griekse regering, in casu Syriza, en de trojka, de krachtenbundeling van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. Dat is met andere woorden het kleine Griekenland tegen een vereniging van neoliberale machten. Deze strijd is vanzelfsprekend gigantisch zwaar voor de Grieken. En wat doet links in de EU? Het organiseert solidariteitsbetogingen. Het doet me denken aan rooms-katholieke processies: een rondje om de kerk lopen om gezamenlijk het geweten te sussen.

Nee, met zo’n kip-zonder-kop demonstratie schieten de Grieken weinig op. Nodig is een alternatief plan van links in de EU tegenover het neoliberale geweld van de trojka. Dat houdt in dat bij voorkeur in alle lidstaten, maar zeker in de belangrijkste, links een compromis uitdoktert in samenwerking met Syriza. Wanneer zo’n plan is vormgegeven, kan dat vervolgens op allerlei manieren, inderdaad ook met demonstraties, tegenover de kwalijke bedoelingen van de trojka worden ingezet.

1 gedachte over “Kom met dat plan voor Griekenland, stelletje linkse lamzakken”

  1. Pingback: Griekse strijd is onze strijd | Krapuul

Reacties zijn gesloten.