Knuffelen tegen de werkelijkheid

Vandaag is het volgens veel media internationale knuffeldag. Dat is weliswaar niet zo maar als je het maar vaak genoeg herhaalt gaan mensen er vanzelf in geloven. Het is vandaag in de VS National Hug Day en zoals het gaat in ondernemend Nederland zien massagesalons en relatietherapeuten kansen om hun diensten aan te bieden onder de vlag van verzonnen cultureel erfgoed. Het is dus een kwestie van tijd en volhouden en knuffelen wordt geboekt als nationaal immaterieel cultureel erfgoed en massagesalons kunnen subsidie krijgen als ze zich als cultuurhistorische centra presenteren. Hetzelfde geldt voor echte Nederlanders die in de supermarkt weigeren hun koopwaar aan de kassa af te rekenen als de caissière een hoofddoekje draagt. De aanhouder wint.

Ondertussen houdt de onrust in Duitsland over Pegida aan. Moet je er wel of niet mee praten? De demonstratie van maandag in Dresden werd verboden vanwege de dreiging van aanslagen. Wilders meldde dat hij teleurgesteld was dat de demonstratie niet doorging, waar zijn toespraak zou worden voorgelezen. Vervolgens hielden kopstukken Katrin Oertel en Lutz Bachmann een persconferentie voor wat zij noemen ‘Die Lügenpresse’, die werd gefaciliteerd door de Saksische Zentrale für politische Bildung. De directeur, de theoloog Frank Richter, kreeg hiervoor veel kritiek, o.a. van de Bundeszentrale für politische Bildung. Richter is een van die mensen die menen dat je een dialoog moet aangaan met mensen die menen, dat Duitsland wordt overspoeld door asielzoekers die als vorsten worden behandeld op kosten van in poepluiers creperende bejaarden. Richter meent ook dat dialoog de enige weg is. Neonazi’s in Dresden kapen ieder jaar het bombardement van 13 januari 1945 voor nazistische promotie en hij wil dat extreemlinks met neonazi’s rond de tafel gaat zitten om er eens goed over te praten.

In het praatprogramma van Günther Jauch mocht Oertel vertellen over Pegida en wat haar beweegt. Op de vraag waarom uitgerekend in Dresden, waar slechts 0,4% van de bevolking moslim is, er zo massaal wordt gedemonstreerd tegen de vermeende ‘islamisering’ antwoordde zij dat in Duitsland ook tegen de kap van het regenwoud werd gedemonstreerd terwijl er in Duitsland geen regenwoud is. Zulke logica en wetenschap is in Nederland goed voor 20% van de stemmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pegida niet alleen tegen ‘islamisering’, immigratie en asielzoekers protesteert, maar ook tegen de opwarming van de aarde en het complot van Udo Ulfkotte, ondertussen vaste spreker bij de demonstraties in Dresden, dat de gehele Duitse pers wordt betaald door geheime diensten om het volk te belazeren.

Haar collega Bachmann, in het verleden veroordeeld voor geweld, diefstal en drugs, is ondertussen in het vizier van het Duitse Openbaar Ministerie. Aanleiding zijn foto’s en berichten op Facebook die Bachmann gepost zou hebben, waarin hij ondermeer asielzoekers omschrijft als ongedierte en zichzelf in een Hitler-pose presenteerde, een week voordat de eerste Pegida demonstratie in Dresden plaats vond. In 2013 twitterde hij dat hij nog twijfelde tussen AfD en NPD om zijn stem uit te brengen. Volgens Bachmann zijn het allemaal vervalsingen, maar hij zag in de berichten toch aanleiding om zijn Facebook-account gisteren te wissen. Volgens Oertel was de Hitler-pose van Bachmann echt, maar was het slechts een onschuldig grapje. Het bijschrift bij de pose was “Ich bin wieder da!”, “ik ben er weer!” Bachmann beklaagde zich erover dat Chaplin wel maar hij niet de draak mocht steken met Hitler.

In de lokale Pegida-demonstratie in Duisburg maandag liep naast verontruste burgers en hun extreemrechtse verenigingen, zoals NPD, Die Rechte, ProNRW en HoGeSa, ook een kapelaan mee met gewaad en biretta, een kruis en een icoon met de afbeelding van Christus. Hij nam ook het woord om te waarschuwen voor de vermeende ‘islamisering’ en sprak zijn afkeuring uit over het doven van de lichten van de Dom van Keulen en de uitspraak van bondskanselier Merkel dat de islam ook in Duitsland thuishoort. Het bisdom Münster nam onmiddellijk afstand van de emeritus priester en verbood hem in de toekomst nog te preken. De Pegida-demonstratie in Duisburg werd ook gebruikt om te demonstreren tegen emancipatie en het homohuwelijk. De politie wist een confrontatie met een veel grotere groep tegendemonstranten te voorkomen.

In Nederland is het wachten op de vervolging van Wilders vanwege zijn Marokkanen-uitspraak in 2014 in Den Haag. Net als Bachmann noemt Wilders zijn vervolging een hetze en worden hij en zijn kiezers gedemoniseerd. Zij zien zichzelf als de enige echte patriotten en strijden voor wat zij noemen de joods-christelijke cultuur van het Avondland en spreken volgens henzelf de waarheid die niemand wil horen. In werkelijkheid hebben we in Nederland al tien jaar Pegida in de Tweede Kamer en zijn islamofobie en vreemdelingenhaat gezien de peilingen volledig geïntegreerd in de samenleving. Beide heren voorspellen een revolutie en een afrekening met ‘de elite’. Hun critici worden uitgescholden voor antisemiet en landverraders. Hun fanatiekste fans sturen dreigbrieven aan moslims en smeren hakenkruisen op moskeeën. Daar kan geen nationale knuffeldag tegenop.

1 gedachte over “Knuffelen tegen de werkelijkheid”

  1. Pingback: Knuffelen tegen de werkelijkheid | wltrrr

Reacties zijn gesloten.