Knip, plak en hop, weer een stukkie

Vandaag was het weer zo ver. Tussen de berichten over de uitverkoop van juichpakken en het wel en wee van voetballers die tot 30.000 euro per dag ontvangen of hun eega’s die ons medialandschap versieren, was er weer nieuws dat het land iedere dag bezig houdt. Het begon met het bericht dat een Fransman in Marseille was aangehouden op verdenking van de moordaanslag vorige week in het Joods Museum in Brussel. De verdachte bleek een Syriëganger te zijn die naar Syrië was gegaan om met de islam-fundamentalistische terreurgroep ISIS tegen Assad te vechten. Hij is opgepakt met dezelfde wapens als die zouden zijn gebruikt bij de moordaanslag en zou ook zelf alles hebben gefilmd. Volgens Franse media gaat het om iemand die al vaker in aanraking met de politie is geweest.

Dat nieuws werd begin van de avond overtroefd door een bericht van het ANP. In een reactie op de aanhouding in Frankrijk had Wilders beweerd, dat twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers vastzitten omdat die een aanslag op hem wilden plegen. Volgens Wilders was hem dat verteld door Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Een woordvoerder van NCTV reageerde met de mededeling dat er nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreigingen tegen Wilders. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie deed er nog een schepje bovenop en zei van niets van een zaak te weten. Sterker nog, het OM voegde eraan toe: “Ook heeft er niemand in het verleden vastgezeten.”

Maar het nieuws verspreidde zich al snel via de overige media en sociale media. De Telegraaf kopte ‘Aanslag op Wilders verijdeld’ — tussen aanhalingstekens, want dat had Wilders zelf gezegd. De NOS kwam met het bericht ‘Wilders was doelwit Syrië-gangers’, ook als citaat. De Volkskrant bracht het artikel ‘Syriëgangers die aanslag op Wilders wilden plegen vast’. Ook dat was een citaat van Wilders zelf. Spitsnieuws ging nog wat verder: ‘Geert Wilders wordt bedreigd. De populaire PVV-politicus heeft vandaag gezegd dat twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers een aanslag op hem wilden plegen. De mannen zouden volgens Geert zijn opgepakt en in de cel zitten.’ Alsof het om je buurman gaat.

Alleen NRC had het lef te melden dat het allemaal gaat om beweringen van Wilders zelf. NCTV noch OM willen iets bevestigen. Eerder waren twee mannen opgepakt die in Syrië hadden gevochten, maar of die ook een aanslag zouden hebben beraamd op Wilders is niet bekend. Maar dat maakt allemaal niet uit. Niet de aanhouding in Frankrijk is nieuws, maar de reactie van Wilders daarop. Het illustreert het totale failliet van de Nederlandse journalistiek, nadat die gisteren hem volop de ruimte had gegeven om woedend te zijn over een totaal niet begrepen gangbare Duitse uitdrukking. Wilders dreigde met aangifte in Duitsland en prompt werden er steunbetuigingen gepost van Niemöller en dergelijke, waarin aangifte als onvoldoende werd beschouwd. Het was een schande dat iemand die Wilders niet had bedreigd nog steeds vrij rond liep.

Op de sociale media ging het allemaal nog veel verder. Het was een schande dat Wilders werd bedreigd. En dat iedere moslim zou moeten worden opgepakt. Iedereen die twijfelde aan Wilders’ goede bedoelingen werd ervan beschuldigd moslimterrorisme te ondersteunen en ‘Gutmenschen’ moesten vernederingen en martelingen ondergaan tot de dood erop volgt. Net zoals in landen waar men het niet zo nauw neemt met mensen- en burgerrechten. Het is natuurlijk goed wanneer men de moordenaar van Brussel te pakken heeft, maar voor sommigen is het blijkbaar niet genoeg. Die zijn pas tevreden als 1,5 miljard of meer mensen zijn uitgeroeid en Geert Wilders wordt gekroond als de nieuwe president van Nederland voor het leven en iedereen die dit niet aanstaat zonder vorm van proces voorgoed verdwijnt. Tot die tijd zullen we het moeten doen met het nobele kritiekloze opschrijven wat hij de journalisten voorschrijft.

Update 21:20 uur: Op Powned verscheen de laatste reactie van Wilders: “Recent heeft de NCTV mij persoonlijk verteld dat twee van hen onlangs zijn gearresteerd en nu dus vastzitten. Het kan overigens zijn dat ze ergens anders voor zijn aangehouden en de reactie van het OM dus klopt.” Toch weer mooi geregeld, tientallen artikelen die iets heel anders suggereren.

6 gedachten over “Knip, plak en hop, weer een stukkie”

 1. En zo is de poldervariant van Radio Mille Collines zoals de Nederlandse ‘journalistiek’ zo langzamerhand gerust betiteld kan worden, weer op volle toeren….

 2. ‘Het was een schande dat iemand die Wilders niet had bedreigd nog steeds vrij rond liep.’

  Tekent de sfeer precies. Een Barbertje moet hangen, wie doet er niet toe.

 3. Mooi staaltje voorbeeld voor wat onze Nederlandse sociale cultuur betreft.

  Eigenlijk is het haast in alle laagjes van de maatschappij te observeren: iemand – liever iemand met aanzien – roept wat (geeft niet of het enige waarheidsgehalte heeft of helemaal niet) – vervolgens de hele groep neemt het over en maakt het steeds bonter en vertelt het eindeloos verder. Media nemen het over en deze circus gaat maar steeds verder – pure lucht blazen.

  Eigenlijk in de kern voedt dit verschijnsel het de basis behoefte van de burger voor paranoide hysteria om zijn angsten steeds groter te verbeelden.

  Totaal afgerukt van de werkelijkheid.
  Wel nuttig in de etnische oorlog tegen allochtonen en buitenlanders.

 4. Les sanglots longs
  Des violons
  De l’automne
  Blessent mon cœur
  D’une langueur
  Monotone.

 5. @Jan Jaap, verrekte allochtonen, hebben ze het weer ook helemaal verpast dat het nu alweer najaar is? 🙂

 6. @Nexus, mooie vondst !

  Maar nee, zoek maar even op 6 juni 1944…

Reacties zijn gesloten.