Klinkt als …

Thierry Baudet, ’s lands enige intellectueel -althans volgens hemzelf- en zijn sympathisanten zijn in de ban van ‘cultuurmarxisme’, een samenvoeging van ‘cultureel marxisme’. Het begrip duikt sinds de opkomst van paleoconservatief en christenfundamentalistisch Amerika weer regelmatig op. Het werd door William S. Lind, Pat Buchanan c.s. ingezet om in de aanloop van de verkiezingen waaruit GW Bush als winnaar kwam, de kiezer te waarschuwen voor de politieke correctheid, voor feministen, homoseksuelen en communisten die de enige echte Amerikaanse familiewaarden kapot wilden maken. De idee is dat links het westen en dus de VS willen vernietigen met universele mensenrechten. In Nederland wordt het begrip regelmatig ingezet om te waarschuwen voor de samenzwering van links met moslims, de EU, vluchtelingen, migranten en kleurlingen, die Nederland kapot willen maken. Kortom, de vreemde smetten zijn weer terug, maar de verpakking is aangepast aan de behoeften van de consument. Iedere aanslag is een geschenk om weer te kunnen zeggen dat je gelijk hebt. Thierry Baudet beweerde op TV de NVU niet te kennen, terwijl het internet bezaaid is met documentatie van ontmoetingen en correspondentie van zijn Forum voor Democratie (FvD) met Kusters en aanverwanten.

De uitdragers van ‘cultuurmarxisme’ bedienen zich grofweg van dezelfde retoriek als destijds de nazi’s hanteerden. Die waarschuwden voor ‘cultuurbolsjewisme’, het complot waarin links en de joden de superieure Europese cultuur wilden vernietigen en het superieure Germaanse ras wilden onderwerpen. Hun oorlog was voor hun vrijheid en identiteit, die door de volksvijanden werden bedreigd, en ook nog eens met medewerking van het grootkapitaal en de academische en politieke elite. Kortom, iedereen die weigerde te geloven dat de niet-ariër een minderwaardige bedreiging was voor het voortbestaan van de eigen soort. Het ‘cultureel marxisme’ van nu geniet ook in academische kringen een groeiende populariteit. De Leidse hoogleraren Paul Cliteur en Afshin Ellian waarschuwden in Elsevier voor ‘cultureel marxisme’, dat ook inhoudt dat er een linkse indoctrinatie is op universiteiten die de dreigende ondergang van het Avondland begeleiden. Er wordt als vanzelfsprekend gesproken over omvolking (Duits: Umvolkung), waarbij de eigen bevolking wordt vervangen door immigranten, moslims en kleurlingen. Opmerkelijk is dat niet alleen Trump maar ook Poetin wordt gewaardeerd omdat ze zeggen daar hard tegen op te treden. Je mag in Rusland weliswaar niet openlijk homo zijn, een hitlergroet uitbrengen is geen probleem.

Maar de verpakking en omstandigheden zijn tegenwoordig anders. Vroeger had je meer Stiefelnazis dan Krawattennazis, tegenwoordig is het andersom. Een bijeenkomst van neonazi’s (“conservatieve nationalisten”) trekt beduidend minder publiek dan een bijeenkomst van PVV of FvD. Rechtspopulisme is een blijvende factor in de westerse politiek. Extreemrechts heeft eindelijk een president van de VS, die voor hen opkomt. In Nederland is het gedachtengoed ruimschoots vertegenwoordigd in parlement en lokale besturen. De geldende opvatting is: antifascisten zijn vele malen erger dan nazi’s, die eigenlijk vredelievende en goedbedoelende burgers zijn, strijdend tegen wat Baudet de homeopathische verdunning van de eigen cultuur noemt. Wilders bedient zich al 15 jaar van taal die in strijd is met onze grondwet en mensenrechtenverdragen, maar dat mag, want hij zegt voor het enige echte Nederland en Israël te zijn. Iedereen die kritiek heeft op de staat Israël is anno 2017 per definitie een antisemiet en dan sta je buitenspel en ben je voor altijd verdacht. In Nederland kun je goed geld verdienen met agitatie tegen moslims, immigranten en hulporganisaties. Je hoeft alleen maar te zeggen dat we worden bedreigd en dat Churchill ooit zei dat antifascisten de nieuwe fascisten zijn, ook al heeft hij dat nooit gezegd. Dat hij ook een antisemiet en massamoordenaar was is niet belangrijk. Hij had een hekel aan moslims en dat telt.

Het valt tegenwoordig allemaal onder de vrijheid van meningsuiting, waarbij overtuiging en beleving voor veel Nederlanders zwaarder tellen dan wetenschap en recht, die als een bedreiging worden ervaren. Om het vrije westen te behoeden voor de ondergang kun je maar beter zorgen dat de mensen daarbuiten flink worden onderdrukt, want zodra zij voor hun vrijheid en zelfbeschikking opkomen is het afgelopen met ons. Als de meerderheid van het volk wil dat mensenrechten alleen gelden voor autochtonen dan heet dat democratie. Recht is alleen bedoeld om anderen de les te lezen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de media die graag met statistieken, opiniepeilingen en pseudowetenschap het volk wijsmaken dat er iets anders aan de hand is dan de droge feiten ons vertellen. Volstrekt verzonnen werkelijkheden worden door publieke en private media gepresenteerd als waarheden en voldongen feiten. Vreemdelingenhaat is cultureel erfgoed dat je moet beschermen. Vrijwel dagelijks zijn de pagina’s gevuld met verhalen van auteurs die nooit aan het woord komen en zeggen wat niet gezegd mag worden. Daarbij hoort ook dat je hun uitspraken niet mag vergelijken met eerdere uitspraken door historische voorgangers. Zelfs niet als ze exact hetzelfde zeggen.

Met dank aan A.P. van Veldhuizen‏ @apvanv en Sander Philipse‏ @sanderphilipse voor de fragmenten die zij postten op Twitter.

2 gedachten over “Klinkt als …”

  1. Pingback: Over "cultuurmarxisme" en "cultuurbolsjewisme" | Doorbraak.eu

  2. Pingback: Accepteer cultuurmarxisme | Krapuul

Reacties zijn gesloten.