Kleur bekennen

TeintesSaturationCercleSinds 2010 wordt in Nederland fors bezuinigd op kunst en cultuur. In dat jaar werd voor 200 miljoen euro geschrapt, terwijl er voor 132 miljoen euro aan initiële kosten werd uitgegeven voor de verhoging van 120 naar 130 km p/u op de vaderlandsche snelwegen. Met het aantreden van Rutte II werd de pijn iets verzacht, maar de bezuinigingen zijn nog steeds fors. Instellingen moesten en moeten hun deuren sluiten en orkesten werden opgedoekt. Cultuur is namelijk een kostenpost, tenzij er massaal kaartjes worden gekocht. Bij succes is subsidie dan niet meer nodig en kan er opnieuw worden bezuinigd. Ondertussen worden veel voorzieningen van Nederland onder het mom van ondernemen en eigen broek ophouden gedwongen met commerciële aanbieders te werken, die als het ware een met publieke middelen gebouwde infrastructuur cadeau krijgen. In de Tweede Kamer werd gisteren gedebatteerd over KLM alsof het om cultureel erfgoed ging, terwijl het luchtvaartbedrijf al een paar jaar in Franse handen is. Staatssecretaris Mansveld zei dat haar hart ook blauw was, maar dat de overheid zich niet mocht bemoeien met een zelfstandige onderneming. KLM-blauw dus.

In Duitsland is bruin weer een actueel onderwerp. De afgelopen dagen verkruimelde de organisatie van Pegida in Dresden. De nieuwe baas en woordvoerder, Kathrin Oertel, stapte op en met haar nog drie of vier bestuursleden, maar nadere details ontbreken nog. Als reden werd door sommige media interne strubbelingen genoemd; een opmerkelijke ontwikkeling voor een organisatie die zichzelf ziet als de enige rechtmatige vertegenwoordiger het volk. Anderen noemden dat Oertel was bedreigd door de linkse terroristen van Antifa. Weer andere bronnen noemden dat de vorige week opgestapte voorzitter Lutz Bachmann zich nog steeds zou bemoeien met de organisatie. Een gevolg is in ieder geval dat de demonstratie voor aanstaande maandag is afgezegd. Sinds het begin van de demonstraties in Dresden in september vorig jaar is in Duitsland het geweld tegen immigranten verdubbeld, volgens onderzoek van het politieke televisieprogramma Report Mainz op de Duitse publieke omroep. In Nederland blijft men hardnekkig Pegida zien als een brede en groeiende beweging, terwijl de weerstand daartegen velen malen groter is.

En in Nederland? In Nederland ziet iedereen ondertussen groen en geel. Het land verkeert in grote angst ondanks dat de enorme invasie van Oost-Europeanen er nooit gekomen is en ondanks dat de niet uitgekomen voorspelling van conservatief boegbeeld Bolkestein in 2005 dat in dit jaar, 2015, de helft van Amsterdam uit moslims zou bestaan. Een medewerker van ’s lands best gesubsidieerde onderzoeksinstituut Clingendael meldde desondanks eerder deze week over twee pagina’s in NRC dat Wilders gelijk heeft met zijn islam-kritiek, maar dat “links-liberaal” dat niet wil toegeven. Het instituut dat is gespecialiseerd in internationale betrekkingen distantieerde zich prompt van het opiniestuk, wat door de rechtse pers weer werd gezien als het bewijs dat Nederland is overgeleverd aan horden van moslims en negers dankzij het wegkijken en collaboreren van links. Net als in Dresden blijven het koesteren van vreemdelingenhaat en haat tegen ‘de elite’ in Nederland populair bij een groot deel van het publiek. Ook hier neemt geweld tegen moslims en immigranten toe, maar dat wordt deels als “terecht” en “begrijpelijk” gezien, omdat die groepen misbruik van voorzieningen en de groei van antisemitisme worden toegedicht. De verontruste burger heeft immers altijd gelijk.

Maar nu een linkse partij de verkiezingen in Griekenland heeft gewonnen en bijna een absolute meerderheid haalde zit de schrik er pas goed in. De woekerleningen waarmee Griekenland door ook Nederlandse banken, particuliere beleggers en hun advocaten op de zuidas decennialang werd leeg gemolken, daarbij bijgestaan door de Nederlandse staat met allerlei fiscale voordeeltjes, worden misschien wel niet afgelost. Totale paniek en een mooie gelegenheid voor volksmenners om opnieuw te roepen dat Grieken luie naar knoflook stinkende profiteurs zijn die op onze kosten de hele dag ouzo drinken. We zouden 18 miljard kwijt zijn want de communisten gaan natuurlijk nooit betalen waar wij recht op denken te hebben. Uit de VS kwam het nieuws dat de Rabobank afdeling Californië waarschijnlijk betrokken is bij het witwassen van drugsgelden. Er zijn in Californië 167 bankfilialen van de bank die hier te lande adverteert met slogans als “de kracht van samenwerken” en “een aandeel in elkaar”. De huisstijl van de Rabobank schrijft voor een net geen Pruisisch blauw (Pantone 2738) en roofadel-oranje (Pantone 144).

Eerder deze week was er in de Nederlandse media volop aandacht voor de sneeuwstorm des doods in de omgeving van New York die er toch niet kwam. Maar ook Nederland kent gevaarlijk weer, tenminste in de beleving van de deskundigen, hun media en hun publiek. Vandaag schrapt de Nederlandsche Spoorwegen, dat in de Tweede Wereldoorlog een aardig centje verdiende aan het transport richting concentratiekampen, een deel van het aanbod omdat het misschien wel eens zou kunnen gaan sneeuwen. Dat zal 70-75 jaar geleden geen reden zijn geweest om de dienstregeling aan te passen. Het merkwaardige is dat overal waar het vandaag werkelijk een beetje sneeuwt de oorspronkelijke dienstregeling gehandhaafd wordt en in de Randstad, waar het niet sneeuwt, er de helft minder treinen rijden. In het buiten de Randstad niet door sneeuw geteisterde deel van Nederland is het vandaag weliswaar niet dekkend wit, maar het had best zo kunnen zijn. Daar gaat het tenslotte om; niet wat er is, maar hoe we het beleven. Zo kunnen we van niets toch iets maken.

1 gedachte over “Kleur bekennen”

  1. Pingback: Kleur bekennen | wltrrr

Reacties zijn gesloten.