Klassenstrijd in gele vestjes

De wegversperringen van Franse burgers tegen de verhoging van brandstofprijzen is een klassenconflict. Al is de vorm ervan niet traditioneel.

Als het regent in Parijs dan druppelt het in Brussel, zo gaat het spreekwoord. Een treffende illustratie van de blijvende waarheid van dat spreekwoord zien we terugkeren in de manier waarop het protest van de ‘gele vestjes’ zich ook naar ons land verplaatst. Sinds dit weekend worden in Franstalig België blokkades opgeworpen. Vandaag wordt de E19 in Henegouwen versperd, eerder deze week hadden de ‘gele vestjes’ ook de toegangspoort naar de raffinaderij van Wierde nabij Namen geblokkeerd.

Maar de acties in Franstalig België verbleken bij die in Frankrijk. Daar werden zaterdag honderden wegen geblokkeerd en in Parijs werd er opgetrokken richting het Elysée. Zelden raakten manifestanten zo dicht bij het presidentiële paleis. De afgelopen dagen bleven blokkades standhouden al namen ze wel gestaag af. Voor komende zaterdag wordt via sociale media wel opgeroepen om te manifesteren in Parijs. Een oproep die enthousiast gedeeld wordt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be