Klaas Dijkhoff: Mohammed B. hoort in zwaar regime

Natuurlijk vindt Dijkhoff van de VVD dat Mohammed B. in een zwaar regime moet blijven. Rechts is namelijk niet van het voorkómen, maar van het bestraffen en wraaknemen. Ook al is in de psychologie al decennia lang bekend  dat het bestraffen van ongewenst gedrag een uiterst onduidelijk effect heeft, in tegenstelling tot het belonen van gewenst gedrag.

Het ideaalbeeld van menig VVD’er is wellicht Amerika, waar mensen kapot worden gemaakt voor de rest van hun leven omdat ze wat marihuana bij zich hadden. Gewoon doen zoals ons seurt mensen, dus alleen gekmakende alcohol- en ernstig levensverkortende nicotineverslavingen zijn legaal, want die doen het zo leuk qua accijnzen.

Als je in de Verenigde Staten iets ernstigers hebt gedaan dan het bezitten van wat marihuana loop je zelfs een goede kans op zo ongeveer levenslange geestelijke marteling, zoals Albert Woodfox overkwam, die 43 jaar in eenzame opsluiting heeft gezeten:

Before walking out of jail a free man in February, Albert Woodfox spent 43 years almost without pause in an isolation cell, becoming the longest standing solitary confinement prisoner in America. He had no view of the sky from inside his 6ft by 9ft concrete box, no human contact, and taking a walk meant pacing from one end of the cell to the other and back again. (The Guardian)

Nu heeft Mohammed B. een zeer ernstige misdaad gepleegd, daar hoeft verder niet over gediscussieerd te worden. Maar is hij extreem gevaarlijk? Natuurlijk kan hij potentieel gevaarlijk zijn, maar niet gevaarlijker dan willekeurig welke andere moordenaar zou ik zeggen. De man heeft geen enorm professioneel crimineel netwerk achter zich dat hem met hi-tech middelen zou kunnen bevrijden.

Mohammed B. heeft levenslang gekregen (een merkwaardig veel hogere straf dan die van Volkert van der Graaf, overigens), en de samenleving is dus veilig voor hem, als hij nog een gevaar zou vormen. In een beschaafde maatschappij zou hij verder niet onnodig gekweld moeten worden, en van de EBI is bekend dat het een geestelijk zwaar belastende vorm van opsluiting is. Maar ik vermoed dat veel  VVD’ers, en zeker PVV’ers, liever voor het Amerikaanse, onbeschaafde regime zouden kiezen.

Maar zelfs in Amerika zijn er mensen die begrijpen dat het anders moet met de behandeling van gevangenen. Als je niet iedereen levenslang op wilt moeten sluiten, zul je toch iets moeten proberen om die mensen beter uit de gevangenis te laten komen dan ze erin gingen, iets dat vooralsnog maar zelden of nooit lukt: