Het ketenen van vreemdelingen krijgt opnieuw het groene licht

vreemdelingenTeeven overleeft debat-Dolmatov, de kop stond er de volgende ochtend nog dus ter redactie van nu.nl (als er al zoiets is) vond men hem niet alsnog ongepast. Het debat ging over iemand die zijn onrechtmatige detentie niet had overleefd maar het ontspoorde al spoedig tot technocratische kletspraat over – nog zoiets – wat zonder enige ironie de vreemdelingenketen werd genoemd. Van een kabinet dat toch al vol onsmakelijke mannetjes zit had het alleronsmakelijkste mannetje het alleen al door de woordenbrij over computerprogramma’s reeds snel gewonnen. Een sufgeluld parlement. Er was de fractievoorzitster van de Partij voor de Dieren voor nodig om er op te wijzen dat het hier over mensen ging.

Op dit punt heeft het Teeven-debat (opvallend genoeg ontbrak het hoofd van het departement, Opstelten, geheel in het debat) duidelijkheid verschaft voorzover nodig: de linkerzijde van de Tweede Kamer wordt gevormd door SP, PvdD en GroenLinks, die ook zusterlijk de motie van wantrouwen tegen Teeven hebben ingediend. En de rechterzijde werd ook nog eens duidelijk: de PvdA in het gezelschap van VVD-klonen 50+ en PVV, de VVD zelf en de SGP. Ik heb hier een tijdje geleden de vraag opgeworpen wat politicologen dezer dagen nog doen in Nederland. Welnu, bijvoorbeeld: nagaan hoe het stemgedrag in de Tweede Kamer is en dit weergeven op een links-rechtsschaal, waarbij pijnlijk duidelijk wordt dat de PvdA zich inmiddels rechts van de SGP bevindt, in de hoek van VVD en PVV. Toch waren er – te oordelen naar de reacties op twitter – nog PvdA-kiezers, of misschien zelfs leden, die door de vertrouwensmotie ten gunste van Teeven teleurgesteld of geschokt zijn. Dit zijn wellicht de mensen die straks na de vervanging van lijsttrekker Samsom door – tja, wie zou er nog over zijn? – weer over te halen zijn de club nog eens een kans te geven. Maar de PvdA heeft zijn doodsbericht overleefd, het historisch dieptepunt van 2002 kondigde het naderende einde aan. Er is een opleving geweest die zelfs nog tot dit kabinet geleid heeft maar een derde kans komt er niet meer deze eeuw. Net als bij die andere bestuurderspartij het CDA zullen de kiezers niet meer willen.

Een situatie die ook verder pijnlijk duidelijk maakt dat Nederland een democratie zonder democraten is en in dit opzicht sterk lijkt op het Rusland van Poetin, de indirecte aanleiding tot het Teeven-debat. Zoals het Rusland van Poetin weer lijkt op de Verenigde Staten waar al sinds mensenheugenis de tweeëne partij democratietje speelt. Voor Nederland is het de vraag: wanneer was het eigenlijk afgelopen met de democratische gezindheid? Ik ben geneigd toch het eerste kabinet-Lubbers als breekpunt aan te merken, thatcherisme op zijn Nederlands. Dat er bij de bestuurders namens de inmiddels inwisselbare partijen geen democraten zijn werd pijnlijk ironisch geïllustreerd door de machiavellistische motie-Thieme die om een verklaring van honderd procent vertrouwen in staatssecretaris Teeven vroeg. Er was niemand die zich achter deze honderd procent vertrouwen stelde en met een vette grijns pakte Teeven zijn tas om aan de Media te melden dat hij blij was met het vertrouwen dat de Tweede Kamer hem geschonken had.

En dan de aanleiding tot deze vertoning? Doorgaan op dezelfde weg, de lijst kan en zal langer worden. Het “vreemdelingenbeleid” is en blijft “streng maar humaan” en wie verwachtingen koesterde ten aanzien van het Teeven-debat is alweer vergeten dat de huidige vreemdelingenwetgeving is ingevoerd door staatssecretaris Cohen. Zo goed werkt de Wilderspropaganda over de bevordering van de massa-immigratie en het theedrinken dat in de publieke discussie die naam allang weggepoetst is in verband met het opsluiten tot de dood er op volgt van vreemdelingen tegen wie NJET wordt gezegd in Nederland. Teeven heeft het ook niet nog even fijntjes gezegd, want het hoefde niet bij deze PvdA (in tegenstelling tot Nawijn en Verdonk, die het wel konden aanvoeren): ik voer het beleid van jullie partijgenoot uit. Teeven of zijn opvolger zal de volgende al dan niet spectaculaire dode overleven.

8 gedachten over “Het ketenen van vreemdelingen krijgt opnieuw het groene licht”

  1. Tjah het is ook niet voor niks een rechts land dit. Inhumaan, leugenachtig en ontzettend op zijn retour behalve voor koning en vrinden…..

  2. En dan die schaamteloze felicitaties aan, en lachende tronie van, die F. Teeven.

  3. Zou Teeven ook vinden dat hij absoluut niet op een wrattenzwijn met aardappelhoofd lijkt?

  4. @5:Laurent:

    Daarvoor is het nodig dat je over jezelf kan nadenken, en daar rijst bij mij grote twijfel * reeds *.

  5. Hoe zou een overjarige hippie er nu uitzien? Zou je wat van jezelf durven laten zien of ben je ook bang voor de smaakvolste. Teeven is overigens gewoon een integere man

Reacties zijn gesloten.