Kerst-mis

Elkaar vredige kerstdagen wensen, wie is er niet mee opgegroeid? Ik zou de wereld ook wel fijne kerstdagen willen toewensen in de knusse warmte van de familie onder de kunstkerstboom, maar ik kan het niet.

Gelukkig ben ik hier niet uniek in, er zijn meer ” kerstlosers” zoals ik. Dat relativeert wellicht een beetje, maar biedt geen echte troost tegen de kerstterreur. En ieder jaar stel ik mijzelf dezelfde vragen: ben ik niet sociaal genoeg om gezellig rondom de kerstboom te gaan zitten? Of reageer ik te gevoelig bij het zien van zoveel schijnvertoon? Als je normaal gesproken de maatschappij al als een poppenkast ervaart, dan is het kerst “feest” daar een geperverteerde travestie opvoering van.

Ik voel me er vreemd onder. Het heeft iets weg van je adem inhouden terwijl je weet dat je dat niet vol kan houden. De stad is versierd, overal zijn lichtjes, maar de wereld wordt er niet lichter door. De contrasten worden juist overbelicht in één groot orgasme van kado’s, gouden linten, zinloze kerstkaarten, tierelantijntjes, kerstbomen en heel verschrikkelijk veel vreten.

kerstvreten
VAN MIJ HOEFT HET OOK NIET MEER

Eeeee-ten. De klank resoneert als een mantra opdat we die andere crisis vergeten. Ja iedereen mag meedoen, militairen, bankbonzen, politici en alle andere boosdoeners, zelfs zij lijken weer even menselijk en dansen om de versierde kerstboom, geven gul met naam en toenaam (dit laatste vooral) op de radio, en gezellig samen “A Christmas Carol” of een andere idiote kerstdraak kijken op de zenders 1, 2, 3,4,5,6,7 of 8… ik voel walging, misantropie.. de afvallige.

Collectief gehersenspoeld zullen we feest vieren.Wie er niet aan mee kan en wil doen loopt er maar zielig bij, ieder jaar weer. Kerstmis, ook voor mij dus een feest van herkenning. Ieder jaar opnieuw erkennen dat ik walg van de onnozele ritueeltjes van ‘onze beschaving’. Hohoho vrolijk kerstfeest allemaal en lang zal ie leven in de gloria dat kindje Jezus!

4 gedachten over “Kerst-mis”

 1. En wat te denken van Pasen en Pinksteren, soms zelfs beide op dezelfde dag! Die vermaledijde ‘vrije dagen’!

  Geniet letterlijk en figuurlijk met volle teugen, die dagen die gaan komen!

  😀

 2. Ik vier de geboorte van Jezus Christus. Ik ga er daarbij van uit dat 25 december niet Zijn echte verjaardag is, maar mijn eigen verjaardag vier ik ook wel eens op andere dag.
  Geen kerstboom: er is hier wel import van Canadese blauwsparren (kosten ongeveer een half maandinkomen van een locale AOWer). Ik zou het decadent vinden om daaraan geld uit te geven.
  We eten wel lekker, maar niet overdadig en ik geniet van de lichtjes in de stad, vooral van het lichtgordijn over de pontonbrug. Nee daar wordt de wereld inderdaad niet lichter van, maar ik hoop, tegen beter weten in, toch op vrede op aarde.

  Ik wens een ieder, of hij/zij nou wel of geen kerst viert (en zo ja op welke manier dan ook) heel fijne dagen toe.

 3. Van mij mag het altijd kerstavond zijn, lekker stil iedereen binnen, durf ik naar buiten 😉

Reacties zijn gesloten.