25 jaar na de ramp in Tsjernobyl is de mens nog steeds niet veel wijzer gaan handelen. Dit kabinet van korte termijn denkers en afknijpers van minderbedeelden wil er nog wel twee kerncentrales bij in Nederland.
Als ik over de gevolgen vande ramp van Tsjernobyl lees (nu 25 jaar geleden) en het fragment van de Belgische TV bekijk, zeg ik:,, Nee, dank u, laat maar!” Want gezien het feit dat dit kabinet iedereen die ziek is in de steek laat, denk je toch niet dat ze iets zullen doen als er een ramp gebeurt? Dan heb je pech en te dicht bij de centrale wonen (binnen ca 100 km) is dan je eigen keuze geweest. En ja, dan heb je het over de helft van Nederland, want zo groot zijn we nou ook weer niet.
Van mij hoeft Borssele of welke plaats in Nederland dan ook, niet zo bekend te worden als de namen Tsjernobyl en Fukushima (zie hier hoe het er nu uitziet).
Ow, en zeg niet, wij hebben niet zulke aardbevingen of tsunami’s. Beetje superstorm is al genoeg om problemen te veroorzaken.
In april 2011 wordt bekend dat de dijk bij de centrale niet bestand is tegen een superstorm, een storm die statistisch eens in de vierduizend jaar voorkomt. Waterschap Scheldestromen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zullen samen werken aan een verbetering van de dijk
In april 2011 wordt bekend dat de dijk bij de centrale niet bestand is tegen een superstorm, een storm die statistisch eens in de vierduizend jaar voorkomt.
(kanttekening mijnerzijds) ….als de omstandigheden ongeveer gelijk zullen zijn aan die van de afgelopen ±4000 jaar. Helaas zitten we met een CO2-gehalte in de atmosfeer dat al minstens 600.000 jaar niet meer zo hoog is geweest en een gemiddelde temperatuur waarvoor we misschien wel 10 miljoen jaar terug moeten om iets dergelijks aan te treffen.
Door de hogere temperaturen zijn er weliswaar niet méér stormen, maar ze worden sterker en duren langer. Volgens mij is daar nog niet echt rekening mee gehouden.
Conclusie: die 4000 jaar zou dus net zo goed 400 kunnen zijn. Of 60. Of 10. De omstandigheden waaronder we “4000 jaar” hadden mogen zeggen, zijn er namelijk niet meer. 😐
#1 DSW Dank voor deze waardevolle aanvulling *stuurt door aan Maxime*
Je hoeft niet te gissen naar een reden voor een ongeluk, want het is er altijd eentje waar je niet aan gedacht hebt.
Toch kunnen ook ongelukken waar je wél aan gedacht hebt behoorlijke vormen aannemen.
Een klassiek verhaal uit de tijd toen de protesten tegen de kweekreactor in Kalkar (in 1985 afgeblazen nadat het project al 7 miljard Dmark had gekost) steeds luider werden is dat een ambtenaar uit een van de NL grensgemeenten toch eens wilde weten hoe dik een betonnen muur zou moeten zijn om de ergst mogelijke ramp met de reactor geheel binnen te kunnen houden.
De muur bleek enkele tientallen kilometers Nederland in te reiken. 😀