Kapitein Mark Rutte gedoemd te zwalken

Markio Rutte en Stouterik Samsom hebben wel hun mondgesnoerde zaaltjesachterban de armen laten opsteken voor het coalitieakkoord, maar de kiezers lopen binnen 2 maanden massaal weg.
Het “bijzonder gewoon stabiel meerderheidskabinet” van Rutte heeft in de peiling van Maurice de Hond slechts nog 57 zetels in de Tweede Kamer. (AL) bijna net zoveel als dat andere  stabiele minderheidskabinet van VVD en CDA (52 zetels) met gedoogpartner PVV.

Bruggen slaan zonder peilers
Nog voor de lachende gezichten op het bordes staan, is het al duidelijk dat van bruggen slaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen geen sprake is. Eerder zien we een platbodem bestuurd door een zwalkende veerman doelloos richting einder gaat en in zijn vrije val nieuwe wachtgeldregelaars meeneemt.

Rutte kapitein van de tweede Vliegende Holander
Elk schip heeft een zeeman die met een lood de dieptes van de zee peilt. Bootsman Maurice de Hond is daarin zeer bedreven en zo geliefd bij de stuurlui dat hij zijn hobby kan blijven uitoefenen. Daarom vraagt hij regelmatig het volk in de havens hoe die denken over de Kapitein die-zo-graag-begrepen-wil-worden van het VOC schip ‘Nederland‘ .

In zijn dagboek schrijft hij vandaag als aantekening : (Kapitein) Mark Rutte maakt te gemakkelijk de overstap van de ene naar de andere kant en krabbelt allerlei cijfers daaronder.

Bij nadere bestudering blijken de ontluisterende cijfers reden te zijn het volgende in het dagboek te schrijven:

Volgens De Hond is het voor Rutte nagenoeg onmogelijk om het negatieve tij te keren. “Het verwachtingspatroon dat Rutte in de richting van zijn kiezers van 12 september heeft geschapen kan hij niet meer veranderen en zal hem de hele volgende regeringsperiode blijven achtervolgen, wat er ook verder met de inkomensafhankelijke zorgverzekering zal gaan gebeuren.”

Hoewel de kapitein doorgaat voor een vrolijke flierefluiter doet de volksmening hem somberen en hij beklaagt zich over zijn lot bij vriend en reder Benk Korthals die hem uitlegt wat Rutte kan doen als hij stopt.
Operaliefhebbers herkennen in het beklag de Aria ‘ Die frist ist um ‘ van Wagner in.

Het is natuurlijk ook niet niks wanneer bootsman De Hond in zijn dagboek noteert:

“Niet eerder heb ik gezien dat in zo’n korte tijd een partij zo veel zetels verliest als de VVD”, concludeert De Hond. In totaal is het electorale potentieel van de VVD in enkele dagen gedaald van 36 procent naar 24 procent, blijkt uit de peiling. Een meederheid van 56 procent van de VVD-stemmers oordeelt dat de partij van premier Mark Rutte kiezersbedrog heeft gepleegd.

In meerderheid vinden de vrienden van de vhevhedee dat kapitein Markio Rutte kiezersbedrog heeft gepleegd. Dat geeft te denken op deze zondagochtend op 4 nov. Een mooie ochtend om in stil te luisteren naar de regendruppels langs je ramen of in je hoofd. en je verwonderen dat Nederland onder Rutte1 nog verder van de regen in de drup is gekomen. Voor de optimisten onder ons raad ik Marche Funèbre aan. Het vooruitzicht dat dit bijzonder stabiel meerderheidkabinetje geen lang leven is beschoren doet bruggen slaan verbleken laat staan bruggen bouwen door VVD lieden die er persoonlijk gewin inzien.

12 gedachten over “Kapitein Mark Rutte gedoemd te zwalken”

 1. Helaas hoeft Rutte dat specifieke tij niet te keren. Zijn beste optie lijkt toch: kabinet moet de rit zo lang mogelijk uitzitten, totdat de PvdA de stekker eruit trekt > PvdA is schuld voor het falen > VVD wint weer een verkiezing. Het geheugen van de kiezer is immers niet zo lang (en makkelijk manipuleerbaar. En verder geldt: Enige waarde hechten aan de peilingen van Maurice de Hond is volgens mij alleen maar slecht voor de gezondheid (voor iedereen). Ik vertrouw Maurice de Hond niet, “zelfs als hij geschenken brengt”.
  😉

 2. Eens met #1. Er is voorlopig geen alternatief. De VVD zal het niet snel op nieuwe verkiezingen laten aankomen, evenmin als de PvdA dat zal doen. In de peilingen staan ze beiden op tien zetels verlies.

 3. Inderdaad, maar op dit moment ziet het wat betreft dat “leveren” aan de andere kant van de tafel (Pvda) natuurlijk ook maar povertjes uit.

 4. Oh? Ik meen dat PvdA tot nu toe zonder morren met alles in het regeerakkoord akkoord gaat.

 5. Ja, op die manier (en bij dat “zonder morren” helpt het vermoedelijk wel, dat ze de “afzonderlijke” moties tijdens het partijcongres de nek om hadden gedraaid: geeft een vertekend beeld IMHO)

 6. Klopt. Maar de 1e K fractie van de VVD doet dus gewoon niet mee. Dat noem ik: niet leveren.

 7. Maar tussen het roepen, dat ze dat niet zullen doen en de uiteindelijke stemming wil nog wel eens enige discrepantie optreden. Ik weet het niet, maar de perminente en zo vroegtijdige “werkweigering” van de 1e kamerfractie is inderdaad vrij uniek…

 8. 😆

  “Bruggen slaan zonder peilers” ..

  beste motto van dit kabinet tot nu toe!

  ..en zonder strategische stemmers die toen dachten: “ach de HRA staat veilig als een huis bij de VVD”

  En nu woedend de ship verlaten.
  Wie gaat Mark Rutte redden? Wilders? 🙂

Reacties zijn gesloten.