Juichverhaal over bankenunie voorbarig

De bankenunie is een flinke stap voorwaarts. Maar om daar nou een juichverhaal over op te hangen. Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) doet dat wel.

Met dit akkoord in graniet gebeiteld komen te staan dat beleggers en niet belastingbetalers de rekening van bankfalen betalen. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de verstikkende omhelzing tussen landen en banken te doorbreken.
(PvdA.nl)

Positief is ieder geval dat de bankenunie een federale unie dichterbij brengt. De belangrijke financiële sector wordt namelijk onder Europese controle gebracht.

Maar er zitten toch de nodige adders onder het gras, hoewel in theorie het verhaal van Nijboer klopt. De toezichthouder op de bankenunie is evenwel een organisatie die onderdeel is van de Europese Centrale Bank. Dus banken houden toezicht op banken. Of een slager keurt zijn eigen vlees.

2 gedachten over “Juichverhaal over bankenunie voorbarig”

 1. Binnen de huidige neoliberalisme zetelen de banken ongenaakbaar bovenop de regeringen. De regeringen kunnen weinig invloed op de banken uitoefenen behalve zodra ze met Belastinggeld reddingsboeien voor de banken moeten opwerpen. Zodra de politiek de druk probeert op te voeren gaat de bankwezen uitwijkmanoeuvres uithalen met het PR verhaal “kijk we proberen aan de eisen te voldoen”.

  Indien echte controle zou moeten komen – dient een onafhankelijk politiek instituut dit te garanderen.
  Werk voor de socialisten dus, om de plaats van de neoliberalen in te nemen.

 2. Sjaak.
  De bankenunie is een rookgordijn.
  Een rookgordijn om het failliete financiele systeem te verbloemen.
  Overigens, zal de test zeer interessant zijn voor ons Nederlanders.
  Naar het schijnt kijkt men ook naar de hypotheken die onder water staan.
  Als dat waar is mag Nederland zijn borst nat maken.

Reacties zijn gesloten.