Joop van den Ende: ‘Kunst is een rechtse hobby, het levert geld op’

650 miljoen naar de schatkist

De cijfers komen uit een onderzoek dat de televisie- en theaterproducent zelf heeft laten uitvoeren. Nederlandse bedrijven en instellingen, uit binnen- en buitenland, verdienen 1,3 miljard euro aan het extra publiek, aldus die berekening. Met ons belastingsysteem gaat hiervan rond de 50 procent naar de schatkist. “Dat is 650 miljoen euro, op een investering van honderd miljoen. Kunst is geen linkse hobby, maar eigenlijk zeer rechts.”

Kunst is altijd al een rechtse hobby geweest, maar ja weten die bruine kabinetsleden veel! Vroeger was kunst slechts voor de happy-few met geld. De rest van de bevolking was letterlijk bezig met overleven, want zelfs eten was schaars en daar moest hard en lang voor gewerkt worden. Geen geld noch tijd voor zoiets frivools als kunst (of onderwijs).

Maar ja Mark Rutte, Maxime Verhagen, Geert Wilders en Halbe Zijlstra hebben alles aangegrepen om links in een kwaad daglicht te plaatsen, zelfs rechtse onderwerpen. En dat hele minderheidskabinet van bruine likkers gaat lekker mee in die stomme sentimenten. Dom volk! 😥

4 gedachten over “Joop van den Ende: ‘Kunst is een rechtse hobby, het levert geld op’”

 1. De rest van de bevolking was letterlijk bezig met overleven, want zelfs eten was schaars en daar moest hard en lang voor gewerkt worden.

  Vanaf de begindagen van de arbeidersbeweging was juist mede het streven naar de verheffing van het volk uit een bestaan van enkel overleven.
  En het vermaak en de muziek van “het volk” werden uiteraard met de nek aangekeken door de hogere standen toen de klassemaatschappij was uitgekristalliseerd.

  Het idee van volksverheffing kan men een links trekje noemen, maar het werd gekoesterd door socialisten, communisten, anarchisten, liberalen en verlichte christenen tegelijk. Dus wat is “links”?

 2. Ja wat is links en rechts tegenwoordig nog. 1 ding weet ik wel links is waar de duim rechts zit en rechts is waar de duim links zit

 3. Geef ze eens ongelijk; als het volk (dat op hen stemt) zo dom is, kan je van alles en nog wat roepen. Je bent een dief uit je eigen portemonnee als je dat niet zou doen, hahahahaaaa

 4. “Vroeger was kunst slechts voor de happy-few met geld”

  Die mentaliteit hebben ze nog steeds: kunst is om te beleggen en Fortuin mee te maken.
  Hoezo voor het volk?

Reacties zijn gesloten.