Jetta Klijnsma denkt dat iedereen een achterlijke gladiool is

Wat was dat een mooi bericht van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Iedereen wist dat de door haar beloofde 125.000 reguliere banen voor arbeidsgehandicapten (WSW’ers) er nooit zullen komen en plotseling toverde Klijnsma 11.000 echte banen tot nu toe uit haar hoedje.

Alle reguliere media maakten er kritiekloos melding van. Klijnsma had al 11.000 echte banen geregeld, ze was op de goede weg, maar nog niet tevreden. Er was nog veel werk aan de slag. Enzovoort.

Uit haar Kamerbrief bleek al dat zij detacheringen gemakshalve meetelde. Zo werkt dat tegenwoordig in Den Haag en het bijzondere is, dat bewindslieden daar dikwijls mee wegkomen. Waarom eigenlijk? Dat is simpel. De Kamer is tegenwoordig vrijwel geheel gevuld met achterlijke gladiolen. Dat ziet er fleurig uit, maar we hebben daar niks aan.

In deze tussenmeting is vooral sprake van verschuiving van werk en niet van extra werk. Dat verbaast op zichzelf niet in een economie met amper groei. Het ministerie telt nieuwe detacheringen ook mee. Terecht, want voor de private sector zijn dit nieuwe werkplekken, en het laat zien dat een beweging naar inclusief werkgeverschap is ingezet. Intussen heeft dit voor de doelgroep nog niet echt geleid tot ‘meer werkgelegenheid’, want deze banen zijn doorgaans ingevuld door mensen die al een dienstverband hadden, nl. bij een SW-bedrijf. Het totaal aantal werkzame mensen met een SW-indicatie is in 2013 en 2014 beperkt gegroeid, namelijk met slechts 416 personen . Dit was de echte groei in werkgelegenheid voor SW-ers. Het aantal mensen met SW-indicatie dat extra aan het werk is gekomen is dus veel beperkter dan de genoemde groei van het aantal detacheringen vanuit de SW.
Daarnaast mag het maatschappelijk effect van de baanafspraak wat ons betreft vanaf nu verantwoord worden in ‘echte mensen aan het werk’. Op dit moment werkt het ministerie met ‘berekende standaardbanen’, op basis van een statistische eenheid van 25,5 uur per baan. Feitelijk werken er op deze 10.732 berekende banen minder personen, nl. 7304 mensen. Dit laatste doet meer recht aan de werkelijkheid.

De echte groei in de werkgelegenheid voor mensen met een SW-indicatie blijkt over de jaren 2013 en 2014 precies 416 te zijn. Geen Kamerlid dat daar wakker van zal liggen. Jetta Klijnsma zal wederom buiten schot blijven. Zij heeft aan haar informatieplicht voldaan en het maakt de Kamer niet uit dat zij liegt of misleidt.

Lees ook
Die 125.000 banen voor Wajongers? Die komen er niet.

2 gedachten over “Jetta Klijnsma denkt dat iedereen een achterlijke gladiool is”

  1. Pingback: Het vergif van Diederik Samsom | Krapuul

  2. Pingback: Sociale zaken claimt vaak successen die er niet zijn | Krapuul

Reacties zijn gesloten.