Je suis Peter Breedveld

Af en toe wordt het me koud om ’t hart, als ik lees hoe het OM in Nederland te werk gaat. Nu hoor je natuurlijk vooral de smeuïge verhalen en de missers die het maakt; er zal vast ook veel goed gaan. Maar toch, met een VVD die de rechtsbescherming onder haar hoede heeft ben ik steeds minder optimistisch. Afgelopen weekend las ik het verhaal van Peter Breedveld en daar word je bepaald niet vrolijk van.

Frontaal Naakt

Wie wel eens Frontaal Naakt leest, weet dat hij er nogal een stevige mening op na houdt en niet schroomt om man en paard te noemen. Meestal vanuit de linker invalshoek, maar als daar iets gebeurt dat hem niet aanstaat wordt dat ook bepaald niet onder het tapijt geveegd. Dat vind ik geweldig, ik ga er zelf ook graag met gestrekt been in en een ad hominempje hier of daar moet gewoon kunnen. Sowieso ben ik dat van huis uit zo gewend; we zeggen waar het op staat en drijven de spot met ieders tekortkomingen. Creatief schelden is ook gewoon leuk en goed voor je taalgevoel. Bovendien, laten we elkaar geen mietje noemen. Op de rechterflank wordt zo keihard van leer getrokken, is het fatsoen zo ver zoek, dat een beetje tegengas beslist geoorloofd is. En dan heb ik ’t nog niet eens over de moord- en verkrachtingsfantasieën van de ratten in het roze riool, maar vooral de wijze waarop rechtse opiniemakers en aanverwant volk te werk gaan in hun artikelen en op social media.

Trollenleger

Ik zit zelf niet op Twitter, maar volg Frontaal Naakt al jaren en Peter is altijd zeer scheutig met linkjes naar de diverse tweets en tweeps, dus ik weet dat hij te maken heeft met een hardnekkig trollenleger dat hem op elke manier persoonlijk probeert aan te pakken. Jammer genoeg leiden nu veel van die links naar een verwijderde pagina, wat voor dit artikel wel jammer is, het zou mooi zijn geweest een paar voorbeelden te kunnen geven. Hij wordt stelselmatig aangevallen, zwartgemaakt, getrakteerd op smerige fantasieën over (zijn relatie met) Hassnae Bouazza en zijn werkgever wordt blijkbaar regelmatig lastiggevallen met verzoeken om zijn ontslag. Daar zou ik persoonlijk ook wel pissig over worden en Peter heeft dan ook geprobeerd aangifte te doen van bepaalde zaken, maar kreeg daarbij altijd nul op het rekest. Hij was wel zo slim om vaak screenshots te maken, dus die verwijderde tweets zijn niet voor altijd verloren gegaan.

Dreigen, treiteren en dan janken

Ongeveer een jaar geleden dreigde ene Hans Konings om hem voor de rechter te slepen, omdat Peter het gedurfd had e-mails die Hans naar hem had gestuurd op zijn website te plaatsen. Formeel mag dat niet, want op die tekst zit auteursrecht. En dus begon Hans te dreigen met een rechtszaak. Om dat daarna weer te ontkennen op Twitter. Waarna Peter maar weer eens een venijnig stuk op zijn website plaatste, waarin hij Hans’ achterbaksheid uitgebreid uit de doeken doet, en en passant meldt dat hij vindt dat die Hans de kop heeft van een pederast. Ja, dat is hard, ik zou zo’n gedachte zelf niet zo snel op papier zetten. Maar het is geen smaad, want slechts een mening. In feite zegt ie alleen maar dat Hans een lelijke harses heeft. En hé, je gekwetst of beledigd voelen is toch gewoon een keuze…? Of uh, is dit demoniseren? Ach, natuurlijk, als een rechtse troll iets roept is het “benoemen”, of anders satire, als een linksmens iets roept is het demoniseren. Hou toch op.

Ik kan me goed voorstellen dat als je al zo lang zo verrot wordt gescholden, getreiterd en weggezet, dat je familie erbij wordt gehaald en de smerige “grappen” zelfs niet ophouden als je groot verdriet meemaakt, dat je op een gegeven moment denkt: krijg de tyfus maar, nu ga ik ook los op jou. Dat denk ik zelf al vaak als ik bepaalde commentaren lees, waarin ik niet eens persóónlijk word aangevallen. Wat mensen allemaal op durven te schrijven beneemt me soms de adem, dat ontmenselijken van de ander (meestal niet gehinderd door enige kennis of inzicht) komt me de strot uit. En dan zit ik nog op hele nette, overwegend links georiënteerde en gemodereerde sites. Je wil niet weten hoe vaak dat soort types beginnen te janken als ze een stevig weerwoord krijgen.

Aangifte

En dat deed Hans dus ook, want hij heeft wel degelijk aangifte gedaan. En wie schetst ieders verbazing; dat werd gehonoreerd. En daar begint het toch een beetje eng te worden. Waarom werd deze aangifte wel aangenomen en die meerdere pogingen van Peter, onderbouwd met heel veel materiaal niet? Het verhaal van zijn verhoor op het politiebureau doet je ook al rillen, al lijkt het goed af te lopen. Lijkt ja, want het OM besloot om toch te dagvaarden. Dus nu staat deze man, die al jaren wordt gestalkt en getreiterd, straks zelf voor het hekje als verdachte. Ik vind het onbegrijpelijk. Onbestaanbaar. Ik vind dit echt een heel groot onrecht en vind dat het zo breed mogelijk onder de aandacht moet worden gebracht. Ik ga daar mijn best voor doen. Ik heb ook meteen na het lezen van het verhaal geld gedoneerd.

Je suis Peter Breedveld

Een tijdje geleden heb ik al eens bedacht dat het misschien een goed idee is als de linkse blogosfeer wat meer de handen ineen slaat. Nu weet ik wel dat Peter daar zelf helemaal niet voor is, die is waarschijnlijk iets te vaak genaaid waar hij bij stond. Maar er moet toch een antwoord zijn op het rechtse trollenleger? Dat maar jammert dat alle media zo links als de neten zijn, terwijl ze ondertussen al jaren het discours bepalen. En daardoor worden ze steeds radicaler, wat alleen maar aangeeft wat een motherfuckers het zijn. Een normaal mens die zich gehoord voelt dimt een beetje, maar deze lui gaan alleen maar harder schreeuwen. Ik weet niet goed hoe we daar een antwoord op kunnen formuleren, maar ik weet wel dat het tijd wordt om de rijen te sluiten en gezamenlijk op te trekken. Dat zal wel lastig worden, linkse denkers zijn geen makkelijke mensen. Zo merk ik ook vaak in de redacties waar ik actief ben. We wikken en wegen, iedereen heeft een stem en die wordt ook gerespecteerd… dat is onze makke. Maar dat respect voor elkaar en voor andersdenkenden (mits beleefd) is wel wat ons bindt. En het idee dat een rechtvaardige samenleving toch echt wel mogelijk moet zijn.
Wat Peter Breedveld nu overkomt lijkt me niet rechtvaardig. Hij verdient onze solidariteit. Want zoals ik al zei, ik heb geen onverdeeld vertrouwen meer in onze rechtsstaat. Dus doneer wat als je het kunt missen, om de kosten te dekken. En deel zijn verhaal waar je maar kunt. Dit kan iedereen die publiceert overkomen. Je suis Peter Breedveld.

En ik ga nog harder nadenken over hoe we tot een samenwerkingsverband kunnen komen. Want samen staan we sterk. And never waste a good crisis.
PS: Lees ook dit.